Έρχεται «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ έως 25% για τους ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια

Must Read

Οριστικοποιείται αυτήν την περίοδο το σχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 25% για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα υποστούν απώλειες στα εισοδήματά τους, μετά την απόφαση για έκπτωση 40% στα ενοίκια που καταβάλλουν όσοι πλήττονται (επιχειρήσεις και νοικοκυριά). Η έκπτωση δε επεκτείνεται και για τη φοιτητική κατοικία που πληρώνουν οι γονείς (που πλήττονται) για τα παιδιά τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «δημοκρατία» σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας τόσο των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού όσο και των κρατικών ταμείων δρομολογούνται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 5% έως 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

  • Εκπτωση έως 25% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους που εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα λόγω του μέτρου της έκπτωσης 40% στα μισθώματα από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, η έκπτωση θα παρέχεται με την εφάπαξ πληρωμή του φόρου.
  • Σύμφωνα με ένα άλλο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα κλιμακώνεται ανάλογα με τις απώλειες κάθε ιδιοκτήτη. Δηλαδή, δεν θα έχει την ίδια έκπτωση κάποιος που έχασε 10.000 ευρώ και κάποιος που έχασε 1.000 ευρώ. Εφόσον αποφασιστεί η κλιμάκωση της έκπτωσης, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν το ποσό του εισοδήματος που απώλεσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 1.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, το μέτρο θα αφορά περίπου 1.000.000.
  • Εκπτωση 5%-10% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπτωση που επιλέξουν να μην εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις αλλά εφάπαξ.
  • Μείωση 40% του ενοικίου για τη φοιτητική κατοικία. Το μέτρο αφορά τους γονείς που πληρώνουν ενοίκιο για την κατοικία του προστατευόμενου παιδιού τους το οποίο σπουδάζει σε σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του. Η έκπτωση 40% του ενοικίου θα ισχύσει για τον μήνα Απρίλιο και αφορά τους εργαζομένους πληττόμενων επιχειρήσεων με προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους εργαζομένους για να λάβουν την έκπτωση

Στη Εργάνη αλλά και στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έχουν ανοίξει από προχθές οι εφαρμογές για τη δυνατότητα δήλωσης των στοιχείων του ακινήτου, προκειμένου οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία να λάβουν την έκπτωση 40% στο ενοίκιο του Απριλίου. Η μπλεγμένη διαδικασία, που έχει ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο,  έχει ως εξής:

  1. Οσοι ενοικιαστές έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για να λάβουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ θα πρέπει να μπουν ξανά στην πλατφόρμα την περίοδο των διορθώσεων, δηλαδή μεταξύ 21-23 Απριλίου, για να τροποποιήσουν την αρχική δήλωσή τους. Δηλαδή να κάνουν και την αίτηση για την έκπτωση του ενοικίου εισάγοντας τον ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
  2. Οσοι ενοικιαστές κάνουν πρώτη φορά δήλωση για να ενταχθούν στο επίδομα ειδικού σκοπού θα κάνουν παράλληλα και την αίτηση για την έκπτωση ενοικίου εισάγοντας τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Οι ενοικιαστές μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, που έχει ήδη ξεκινήσει και εκτείνεται από τις 11 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου, ως ακολούθως:
  • Στις 11/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1,
  • Στις 12/4, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 2,
  • Στις 13/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 3,
  • Στις 14/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 4,
  • Στις 15/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 5,
  • Στις 16/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 6,
  • Στις 17/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 7,
  • Στις 18/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 8,
  • Στις 19/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 9,
  • Στις 20/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.

Αμέσως μετά, από τις 21 μέχρι και τις 23 Απριλίου θα μπορούν να γίνουν διορθώσεις, όπως έχει προαναφερθεί. Εξάλλου, από την Τρίτη 21 μέχρι και την Πέμπτη 30 Απριλίου θα δοθεί και πάλι η ευκαιρία στους πολίτες, που δεν πρόλαβαν, να υποβάλουν αίτηση για το 800άρι και την έκπτωση ενοικίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This