Κατά 0,44 ευρώ φθηνότερο είναι φέτος το τυπικό πασχαλινό τραπέζι έξι έως οχτώ ατόμων. Θα κοστίσει περίπου 94,51 ευρώ, έναντι 94,94 ευρώ το 2019, καταγράφοντας οριακή πτώση κατά 0,45%.
Οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου κι Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) δείχνουν ότι οι φετινές ειδικές, έκτακτες συνθήκες επηρέασαν ελάχιστα το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού.
Σύμφωνα με μετρήσεις που διεξήγαγε το ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ την περίοδο 13 με 15 Απριλίου 2020, το μοναδιαίο κόστος των προϊόντων που απαρτίζουν το καθιερωμένο πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να κυμανθεί φέτος στα 37,30 ευρώ, έναντι 37,74 ευρώ το 2019.
Προκύπτει, συνεπώς, μία μικρή μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντων κατά 1,17% ή κατά 0,44 ευρώ, η οποία απορρέει κατά βάση από τα φθηνότερα προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό από τα σούπερ μάρκετ.
Μηδενική η μεταβολή στο κρέας
Στον αντίποδα, όπως άλλωστε και πέρυσι, το μέσο επίπεδο τιμών ανά μονάδα προϊόντος της κατηγορίας των λαχανικών/φρούτων συνέχισε την ανοδική του πορεία.
Μεταξύ των λαχανικών/φρούτων η πλέον αξιοσημείωτη αυξητική μεταβολή είναι εκείνη των πορτοκαλιών (+33,9%), ακολουθούμενη από εκείνη του κουνουπιδιού (+28,5%), ενώ η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση εντοπίζεται στην τιμή των καρότων (-25,6%) και της πατάτας (εισαγωγής, κατά -21,7%).
Στασιμότητα έως μηδενική μεταβολή σημείωσαν οι τιμές των κρεατικών, βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος Αγορά).
Η σταθερή σε σύγκριση με πέρυσι ζήτηση δεν οδήγησε σε αυξομειώσεις τις τιμές λιανικής πώλησης των αμνοεριφίων, αφού, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, καταναλωτές και προμηθευτές/έμποροι οδηγήθηκαν και επέλεξαν εναλλακτικές μεθόδους, πρακτικές και δίκτυα πραγματοποίησης αγορών, που έως σήμερα ήταν από λίγο έως ελάχιστα διαδεδομένες και προτιμητέες.