Ακριβή μου κινητή τηλεφωνία! Πως θα αμυνθούν οι πάροχοι στις κατηγορίες των Φινλανδών – Τι θα κάνει η Κυβέρνηση

Must Read

Τη δική τους έρευνα, που θα στηρίζει το επιχείρημα πως οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα και ειδικά στα δεδομένα (data) είναι λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ετοιμάζουν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Έτσι θεωρούν πως θα αντικρούσουν όσα αναφέρονται στην πρόσφατη έρευνα της φινλανδικής Rewheel και υιοθετεί η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η διοίκηση της τελευταίας, υπό τον Ι. Λιανό, δεν βρήκε και πολλά στηρίγματα στην κυβέρνηση, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε από τις εταιρίες και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Κανένας στην κυβέρνηση δεν επιθυμούσε σε αυτή τη φάση να ανοίξει μέτωπο με τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, καθώς «είχαν βάλει πλάτη» κατά την περίοδο της καραντίνας, ενώ αναμένεται να δεχτούν σοβαρό πλήγμα από την κατάρρευση του τουρισμού. Σημαντικό ποσοστό εσόδων προερχόταν από το roaming, μέσω των κλήσεων που πραγματοποιούσαν οι τουρίστες.

Την Τετάρτη, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννη – Κωνσταντίνο Χαλκιά, τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νικόλαο Μπουλαξή, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανό και τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνο Μασσέλο για να συζητήσει μαζί τους θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία τους. Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφερόταν πως «η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, όπως έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, την ανεξαρτησία και ακεραιότητα των Αρχών αυτών».

Πολλά θα κριθούν από το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει φτιάξει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών. Στην περίπτωση που επικρατήσει η άποψη πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να παρεμβαίνει και στις τηλεπικοινωνίες, στις οποίες έως σήμερα ρόλο ρυθμιστή και ελέγχοντος έχει μόνο η ΕΕΤΤ, τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τις εταιρίες.

Όσοι πιστεύουν πως χρειάζεται να εποπτεύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι η ΕΕΤΤ τις τηλεπικοινωνίες επικαλούνται όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως λένε, υπάρχουν εξειδικευμένοι ρυθμιστές, όπως η ΕΕΤΤ, αλλά η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πώς λειτουργεί η αγορά.

Οι καταναλωτές μένουν, πάντως, με την απορία: Είναι τελικά ακριβές (από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, όπως λέει η Rewheel) ή φτηνές οι τιμές στα data της κινητής τηλεφωνίας; Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα και τα σχέδια της εταιρίας, είπε πως η έρευνα της Rewheel δεν απεικονίζει την πραγματικότητα.

Ο συνιδρυτής της Rewheel σε συνέντευξη που παραχώρησε επέμεινε στην άποψη πως η σύγκριση τιμών δεν ευνοεί καθόλου τις ελληνικές εταιρίες. Επανέλαβε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση μπορεί να βάλει όρους, π.χ. για χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να παραχωρήσει φάσμα ραδιοσυχνοτήτων για την πέμπτη γενιά (5G) κινητής τηλεφωνίας. Η άλλη πλευρά λέει πως μια κυβέρνηση που διψάει για «φρέσκο χρήμα» δεν πρόκειται να βάλει όρους που μειώνουν το τίμημα που θα καταβάλλουν οι εταιρίες για το φάσμα του 5G.

Χαμένοι στη… διαπραγμάτευση οι καταναλωτές

Το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο παραδέχονται ακόμα και οι διοικήσεις των εταιριών του κλάδου, είναι η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις επίσημες τιμές που αναφέρονται στις ιστοσελίδες και οι τελικές τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια των καταναλωτών.

Όπως υποστήριζε πρώην ανώτατο στέλεχος της ΕΕΤΤ:
«Κατάντησαν οι προσωπικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες πάντα καταλήγουν σε τιμές μικρότερες των εμφανιζόμενων στα sites των εταιριών, να αποτελούν την κύρια ύλη των συμβάσεων. Αυτό πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι. Δεν μπορεί ο συνδρομητής να σπαταλά ώρες επί ωρών και στο τέλος να προχωρά σε αλλαγή παρόχου, γνωρίζοντας ότι η εταιρία θα επανέλθει για μια τελευταία -ικανοποιητικότατη- προσφορά. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι οι καταναλωτές και έτσι οι υψηλές τιμές διασώζονται». Δηλαδή, σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν κάνουν «τη γύρα» από εταιρία σε εταιρία και από προσφορά σε προσφορά, με αποτέλεσμα να πληρώνουν υψηλότερες τιμές.

Για τον τέταρτο «παίκτη» στην αγορά τηλεπικοινωνιών οι διοικήσεις των εταιριών υποστηρίζουν πως «στην Ελλάδα υπήρξε τέταρτη εταιρία κινητής και σήμερα υπάρχει τέταρτη εταιρία που, όταν είναι έτοιμη, θα βγει και μάλιστα σε τιμές που έχουν καθοριστεί από τη ρυθμιστική Αρχή». Αναφέρονται στη Forthnet, η οποία, στην περίπτωση που πωληθεί, έχει συμφωνήσει να επεκταθεί στην κινητή τηλεφωνία, με βάση το δίκτυο της Vodafone (μοντέλο γνωστό ως MVNO).

«Υπήρξε και θα υπάρξει τέταρτη πρόταση στην κινητή. Το ερώτημα είναι γιατί δεν άντεξε η προηγούμενη (σ.σ. κυπριακή Cyta Hellas, που πωλήθηκε στη Vodafone Ελλάδας)» επιμένουν στην αγορά. Προς το παρόν, πάντως, οι καταναλωτές μένουν με την απορία σε σχέση με τις τιμές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This