Πιερρακάκης: Χουντικής έμπνευσης η απαγόρευση των ιδιωτικών ΑΕΙ

Ξανθόπουλος: Νόμιζα ότι μιλά ο Βορίδης

Must Read

Αντιπαράθεση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με άρωμα… χούντας είχαν στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Η κόντρα άρχισε όταν ο Κ. Πιερρακάκης είπε ότι η απαγόρευση των ιδιωτικών ΑΕΙ εδράζεται στο Σύνταγμα της χούντας του 1968.

«Διάβαζα ένα βιβλίο χθες βράδυ και έχω την αφορμή τώρα να το αναφέρω, με την καταγωγή του άρθρου 16, η οποία είναι στο Σύνταγμα του 52 και στο –εντός πάρα πολλών εισαγωγικών- “Σύνταγμα” του 1968, δηλαδή της δικτατορίας.

Αν δείτε τα Πρακτικά της Βουλής στο 1952 στη συντακτική συζήτηση, αναφέρεται ότι μπαίνει σε κρατικό μονοπώλιο για να μην μπορούν άνθρωποι που έχουν άλλες απόψεις, δηλαδή οι κομμουνιστές ρητά να διδάξουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό λέει η ιστορία αυτής της Αίθουσας και το 1968, αν δείτε τα Πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου της δικτατορίας, ακούγονται φράσεις οι οποίες έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον, όπως “δεν πρέπει να ομιλούμεν περί του ανοίγματος της ανώτατης εκπαιδεύσεως προς τους ιδιώτας, Γεώργιος Παπαδόπουλος”. Η καταγωγή ήταν αυτή, στην πορεία έγινε τοτέμ για άλλους λόγους, η καταγωγή δεν λέει κάτι. Η καταγωγή δεν σημαίνει πεπρωμένο, αλλά το σκοτεινό τους παρελθόν».

«Μου θυμίσατε το βιβλικό “αι μεν χείρες Ησαύ, η δε φωνή Ιακώβ”. Εάν, δε, δεν σας έβλεπα θα έλεγα ότι μιλάει ο Μ. Βορίδης», του απάντησε ο Θ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «το 1974 υπήρξε μία τομή στη χώρα. Η χώρα μπήκε σε μια κανονικότητα και απολαμβάνει την πληρέστερη Δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος. Το να μου κάνετε αναγωγές στο Σύνταγμα του 1952 και του 1968 για να φωτίσετε τη γενεσιουργό αιτία κατά τη γνώμη μου ήταν άστοχο διότι το 1974 έχουμε πλέον μια νέα σύμβαση, ένα νέο μεταπολιτευτικό συμβόλαιο για την πολιτική ζωή της χώρας».

Δείτε επίσης:

Πιερρακάκης: Η Παιδεία περνά από την αριστεία στην… περιέργεια! Τέλος στα ιδεολογήματα Κεραμέως

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This