Εθνική Τράπεζα τίνος έθνους;

Ζουν με τα λεφτά μας και νομίζουν ότι τους πληρώνουμε μαλλιοκέφαλα για να μας κάνουν φροντιστήριο νεοταξικής ιδεολογίας

Must Read

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς οφείλει απαντήσεις 

Η νέα διαφήμιση της Εθνικής Τράπεζας έχει τον γενικό τίτλο «Αυτή είναι η Εθνική μας Τράπεζα». Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο* την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν αναφέρεται, φυσικά, στην ευγνωμοσύνη της στους Ελληνες που πλήρωσαν, χωρίς να το θέλουν, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις τη σωτηρία της, καθώς και τη σωτηρία των υπόλοιπων τραπεζών. Ούτε αναφέρεται στο πότε θα ξεπληρώσουν τα κόμματα τα εκατομμύρια που της χρωστάνε. Μας αποκαλύπτει, όμως, την αντίληψή της για την εικόνα που έχει η ίδια για την πατρίδα και την οικογένεια.

  • Από τον
    Παναγιώτη Λιάκο

Μας λέει, λοιπόν, ότι «σήμερα η πατρίδα σου δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά» (εικ. 1). Το κείμενο δηλώνει τον βαθμό της αλλοίωσης του ελληνικού τοπίου, ενώ το άτομο αφρικανικής καταγωγής που δείχνει η διαφήμιση μας αποκαλύπτει ότι πρέπει να ξεχάσουμε την πατρίδα που ξέραμε – τουλάχιστον όσον αφορά την σύνθεση του πληθυσμού. «Ζήτω ο εποικισμός» είναι η… μετάφραση που κάνουμε μερικοί καχύποπτοι και αρκούντως κυνικοί άνθρωποι, που συνήθως έχουμε δίκιο.

Παρακάτω, η διαφήμιση εξηγεί ότι «οικογένεια είναι αυτοί που σε περιμένουν σπίτι», ενώ η εικόνα που προβάλλεται είναι μια γυναίκα που επιστρέφει σπίτι της και την περιμένει ένας σκύλος και μια άλλη γυναίκα.

Ητοι, ξεχάστε μαζί με την πατρίδα και την οικογένεια που γνωρίζατε. Στην τράπεζα φαίνεται αρμοστό όταν μνημονεύει στα σποτ της τη λέξη «οικογένεια» να δείχνει ζευγάρι γυναικών που συζούν κι έχουν κι έναν σκύλο.

Τα μηνύματα της τράπεζας δεν είναι οικονομικά αλλά πολιτικά και ιδεολογικά, καραμπογιατισμένα με τα χρώματα της νεοταξικής παλέτας. Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στη διαφήμιση της Εθνικής Τράπεζας με την επιλογή άλλου πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο δεν θα αποπειραθεί να μας… νουθετήσει πολιτικά και ιδεολογικά – και μάλιστα σε κατεύθυνση στην οποία επ’ ουδενί επιθυμούμε να βαδίσουμε.

Και μια συμβουλή για το τέλος: Αφήστε κάτω και την πατρίδα και την οικογένεια. Μην προκαλείτε την πλειοψηφία. Οι πολλοί δεν μπορούν να επιβάλουν σενάρια στις διαφημίσεις σας, αλλά έχουν ακόμα το δικαίωμα της ανάληψης των καταθέσεών τους από την τράπεζά σας.

*Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This