Και ξαφνικά νέα αδιέξοδα αναδύονται στο Κυπριακό μετά τις συναντήσεις της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρίας Ανχέλα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο με τους ηγέτες των δύο πλευρών, αλλά και τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν στην Αγκυρα. Η Ολγκίν Κουεγιάρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη της τουρκοκρατούμενης περιοχής Ε. Τατάρ και λευκός καπνός δεν βγήκε…
- Νικ. Σταυρουλάκις
Ο κατοχικός ηγέτης, φερέφωνο του Ερντογάν (όπως ο Ε. Ράμα), στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Κολομβιανή διπλωμάτισσα την Τρίτη (14/5) άνοιξε μεγαλύτερο χάσμα από αυτό που υπήρχε πριν. Δήλωσε ότι δεν παρακάθεται σε τραπέζι για τριμερή συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη, εάν η μία πλευρά είναι «δημοκρατία» και η άλλη πλευρά «κοινότητα»!
Συγκεκριμένα ο Τατάρ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Ολγίν, με την οποία φωτογραφήθηκε χαμογελώντας πλατιά, επανήλθε στα γνωστά, προσγειώνοντας απότομα Λευκωσία και Αθήνα στη ζοφερή πραγματικότητα, που θεωρούσαν στρουθοκαμηλικά ότι, μετά την ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής και τον δεύτερο κύκλο επαφών της Κουεγιάρ, θα υπήρχε θετικό έδαφος για τη συνέχεια.
Ο Τατάρ είπε όλα αυτά που δεν «έπρεπε» να πει… Είπε ότι «η κ. Ολγκίν προσπάθησε να παρασύρει τις πλευρές σε μια διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος» και αυτό το έδαφος «είναι δυνατό μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων», κάτι που, όπως συμπλήρωσε, «αποτελεί απαίτηση της νέας εθνικής πολιτικής»!
Νέα εθνική πολιτική
Αυτή η «νέα εθνική πολιτική» δεν είναι άλλη από την πολιτική Ερντογάν, ο οποίος εργαζόμενος με μεθοδικότητα τα τελευταία χρόνια, αφού θεμελίωσε, κατοχύρωσε και εδραίωσε επικοινωνιακά προς όλες τις πλευρές τον επεκτατικό, σοβινιστικό, ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή (και στην Κύπρο), τώρα παριστάνει τον «καλό συνομιλητή», αφήνοντας την Αθήνα να πιστεύει ότι, αφού η Τουρκία δεν βιάζει την Ελλάδα, με παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, «περπατάμε σε καλό δρόμο». Εάν υπήρχε κίνημα «ΜeToo» στο διεθνές σύστημα, η Αθήνα θα προσέφευγε σαν δαρμένη για να βρει το δίκιο της…
Ο Τατάρ απέρριψε κάθε ιδέα τριμερούς συνάντησης στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εμφανιστεί ως η διεθνώς αναγνωρισμένη «κυπριακή δημοκρατία» και η τουρκοκυπριακή πλευρά ως «τουρκοκυπριακή κοινότητα». Ούτε λόγος για «μειονότητα»! Δεν απέρριψε τη συνάντηση, αλλά μόνο με τους γνωστούς όρους που θέτει η Αγκυρα. «Αν μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι» είπε. Αυτή είναι η «μεγαλειώδης» τουρκική διπλωματική σχολή, σε σύγκριση με την οποία η Αθήνα δεν πάει παραπάνω από… νηπιαγωγείο.
Ο Τατάρ αναφέρθηκε ξεκάθαρα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Επανέλαβε την αναφορά του Τούρκου προέδρου μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Αγκυρα «για μια μόνιμη λύση, βασισμένη στις πραγματικότητες του νησιού, υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατίες και δύο χωριστά κράτη, και αυτή είναι η πραγματικότητα. Κατά τον κατοχικό ηγέτη, ο Ερντογάν εννοούσε με την αναφορά του αυτή τα περί κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος.
«Μπορεί να μην αναγνωρίζεται το κράτος στον Βορρά, αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του κράτους εδώ; Το κράτος μας, με τους θεσμούς και τις δομές του, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη νομοθεσία και την εκτελεστική εξουσία, έχει κάθε είδους μηχανισμούς και καλύτερη λειτουργία από πολλά άλλα σύγχρονα κράτη» είπε ο Τατάρ.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι «σθεναρή στάση» σημαίνει να υψώνεις ανάστημα για τη Χαμάς και παράλληλα να λες: «Ελα, μωρέ. Στην Κύπρο θα τα βρούμε»….