28-5-2020

Γ. Βρούτσης: «Απλώσαμε το δίχτυ προστασίας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας»

Tο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εργασίας εξειδίκευσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απλώσαμε το δίχτυ προστασίας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», προσθέτοντας πως «συγκρατήσαμε το μεγάλο κύμα απολύσεων, αλλά δυστυχώς δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού».

Ο κ. Βρούτσης μίλησε για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του πλαισίου έως τον Ιούνιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων.

1ος άξονας:

  • Για το Μάιο έχει ήδη επεκταθεί η αναστολή σύμβασης. Οι εργοδότες μπορούν να διατηρήσουν έως και το 60% των εργαζόμενων σε αναστολή. Και οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, μπορούν να έχουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζόμενων. Το κράτος θα καλύψει τις εισφορές, ενώ οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων σε 100% για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές και στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ. Παύει για τον Ιούνιο η δυνατότητα αναστολής εισφορών.
  • Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων σε 100% για όσες επιχειρήσεις και στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αλλά μόνο για όσους πλήττονται.

2ος άξονας:

Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας. Δεν μένουμε αδρανείς, θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων και θα αναπληρώσουμε το εισόδημά τους, όπου κριθεί αναγκαίο.
Από 1η Ιουνίου έως και 30/9 η διάρκεια του προγράμματος. Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να μπουν, αρκεί να έχει πέσει ο τζίρος τους κατά 20%. Στο μηχανισμό μπορούν να μπουν και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο. Επίσης μπορούν να μπουν και οι εποχικές επιχειρήσεις.

Δεν επιτρέπεται η μετατροπή της σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.
Η πολιτεία θα αναλάβει την αναπλήρωση του 60% του μισθού του εργαζόμενου για όσο δεν εργάζεται. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει τις εισφορές του εργαζόμενου. Ο εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει τον εργαζόμενο που τελεί σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης.

3ος άξονας:

  • Επίδομα εργασίας στους εποχικούς εργαζόμενους που δεν θα εργαστούν λόγω της ύφεσης. Το κράτος αναλαμβάνει κάλυψη εργοδοτικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων. Επεκτείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα που έληγαν τον Μάιο.
  • Τριπλασιάζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Αναφερόμενος στην έναρξη του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», είπε ότι θα είναι έκτακτο και προσωρινό, και θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, αρχικά με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Καταλήγοντας, έκανε λόγο για νέο εργασιακό περιβάλλον, τονίζοντας ότι θα αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, των οποίων το ωράριο θα αλλάξει, εξαιτίας των νέων δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατεβάστε το app του newsbreak

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

newsbreak.gr

FREE
VIEW