Τετάρτη 23/6/2021

ΣΥΡΙΖΑ: «Ποια 24 δισ. ευρώ; Μόνο στα όνειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν»

Όσο κι αν τα μετράει ο ΣΥΡΙΖΑ του βγαίνουν αρκετά διαφορετικά από το πώς μας τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, η οποία, δια στόματος πρωθυπουργού, έκανε λόγο για 24 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν συνολικά για τα διάφορα μέτρα στήριξης  

Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, μιλούν για «δημιουργική λογιστική» του Μεγάρου Μαξίμου και υποστηρίζουν ότι το σύνολο των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την αρχή της πανδημίας, μαζί με τα μέτρα 2,1 δισ. ευρώ, που παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο με ορίζοντα τον Οκτώβριο, ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ!

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει πως τα 24 δισ. ευρώ στήριξης «υπάρχουν μόνο στα όνειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη» και μας θυμίζουν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14 για να έρθει ο σημερινός πρωθυπουργός και να πει 14+0=24!

Ένα ακόμη στοιχείο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπου, όσο κι αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι μισθοί δεν μειώνονται, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν πως, από τη στιγμή που στις επιχειρήσεις ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50% αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%.

Στην Κουμουνδούρου λένε πως, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήριζε «σενάρια φαντασίας» τις μειώσεις μισθών 20% και την επιδότηση της αναστολής εργασίας που μονιμοποιούν τα μέτρα της κυβέρνησης, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας τις παραδεχόταν, επιβεβαιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλλον με μειώσεις μισθών και εργοδοτική αυθαιρεσία

«Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας, ενώ, όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Μένουμε Όρθιοι».

Την ίδια ώρα, ο τομεάρχης Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζει πως η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ιδιοκτησία των αντεργατικών και αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων, καθώς από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που προβλέπει ύφεση 9,7%, προκύπτει ότι, αντί για προστασία της πρώτης κατοικίας ετοιμάζει σχέδιο «Θα σάς πάρουμε το σπίτι αλλά μην φοβάστε, θα σάς επιτρέπουμε να μείνετε ως ενοικιαστές»!

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισού για το 2021 και να καταργήσει την ηλεκτρονική προδήλωση των υπερωριών που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως, το κείμενο αναφέρει ότι το 25% των εργαζομένων βρέθηκαν σε αναστολή, δηλαδή έγιναν επιδοματούχοι άνεργοι, καθώς και ότι, ενώ τον Ιανουάριο υπήρχαν 1,3 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, τα στοιχεία Μαρτίου του ΓΛΚ τις εμφανίζουν στα 1,8 δισ.

  • Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και συνδέονται με τον κορωνοϊό:

πινακας

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ