5-7-2020

Γιατί ο Μητσοτάκης θα πάει σύντομα σε πρόωρες εκλογές

Σε αντίστροφη μέτρηση εκλογών βρισκόμαστε και αυτές δεν θα αργήσουν να γίνουν…

Με μια κυβέρνηση να έχει υπουργούς που παραπαίουν και όχι μόνο δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά κάνουν και ζημιά κιόλας, η απορία γιατί δεν τους αλλάζει ο Πρωθυπουργός είναι εύλογη.

Οποιαδήποτε άλλη στιγμή, ένας ανασχηματισμός θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό και θα έδινε στην κυβέρνηση ανάσα ζωής. Όμως, παρότι οι καταστάσεις φωνάζουν ότι χρειάζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να μην τον κάνει.

Και δεν τον κάνει γιατί, όπως λένε όλες οι πληροφορίες, επιλέγει να πάει σε εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πριν φθαρεί από τις εξελίξεις και όσο πιστεύει ακόμα ότι… έχει ρεύμα ικανό να του δώσει άλλη μια τετραετία αυτοδυναμίας.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής που θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές αυτοδυναμία δεν θα πάρει, καθώς είναι σχεδόν απίθανο ένα κόμμα να κερδίσει πλειοψηφία με αυτό το σύστημα. Τι θα γίνει τότε;

Μα νέες εκλογές με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο αν και θα υπολογίζει δέκα έδρες μείον, είναι πιο πιθανό να βγει αυτοδύναμος, όσο ακόμη τα πράγματα είναι σχετικά καλά και πριν ελληνοτουρκικά και οικονομία τον “πνίξουν”.

Άρα, γρήγορες εκλογές ώστε να είναι διπλές με απώτερο στόχο την αυτοδυναμία. Αυτός είναι ο στόχος του Μητσοτάκη και γι’ αυτό δεν προχωρά σε ανασχηματισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ