4/7/2022

Καταγγελία για φωτογραφικό διαγωνισμό στον «Μεγάλο Περίπατο» του Κώστα Μπακογιάννη

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Πίσω από το φανταχτερό και φιλόδοξο σχέδιο του Κώστα Μπακογιάννη για τον «Μεγάλο Περίπατο» στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται πως κρύβονται «σκοτεινά» σοκάκια, από τα οποία θα κινηθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για την εφαρμογή του.

  • από την εφημερίδα «δημοκρατία»

Οι φόβοι πως στη διαδρομή του να περάσει από τη μακέτα στην υλοποίηση το φαραωνικού τύπου εγχείρημα του δημάρχου Αθηναίων θα γίνει «πάρτι» εκατομμυρίων επιβεβαιώνονται με το καλημέρα. Εκτός βεβαίως του πλήθους ενστάσεων, αντιρρήσεων και ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί για το συγκεκριμένο έργο.

Ο κ. Μπακογιάννης, λοιπόν, ξεκίνησε τον «Μεγάλο Περίπατο» των 50.000.000 ευρώ και άνω με τον πρώτο διαγωνισμό να είναι «φωτογραφικός», προφανώς για να εξυπηρετηθούν κάποιες «φίλιες» εταιρίες που είχαν γνώση και ήταν καθ’ όλα προετοιμασμένες να καταθέσουν τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και την οικονομική προσφορά. Ο ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός αφορούσε, όπως προβλέπει η 15 σελίδων πρόσκληση υποβολής προσφορών που υπογράφει ο δήμαρχος Αθηναίων, «την προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτών για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χρόνου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού».

Το έργο είναι κόστους 1.108.165,80 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Κι από εδώ αρχίζει να φαίνεται ότι ο Κώστας Μπακογιάννης και η παράταξή του ξεκινούν τον «Μεγάλο Περίπατο» όχι με το… δεξί, αλλά με βήματα περίεργα και διασκελισμούς που καταδεικνύουν για πολλοστή φορά στην πολιτική πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Δείχνουν οι μεθοδεύσεις του συγκεκριμένου διαγωνισμού πως είχε επιλεγεί η εταιρία ή οι εταιρίες που θα αναλάμβαναν το έργο και απλώς οι διαδικασίες έγιναν για τυπικούς και μόνο λόγους, ώστε το σύστημα να κόψει τον δρόμο σε κάθε… ανεπιθύμητο.

Ως «φωτογραφικό» κατήγγειλε τον διαγωνισμό η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου, αλλά προκύπτει απόλυτα και ξεκάθαρα, αν διαβάσει κανείς τους χρόνους και τους όρους του διαγωνισμού.

Προκηρύχθηκε (άκουσον άκουσον) την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, στις 22.44 το βράδυ. Μία ώρα και 16 λεπτά δηλαδή πριν από τα μεσάνυχτα. Εννοείται πως η Τετάρτη δεν λαμβάνεται καν υπόψη, αφού όλοι οι υποψήφιοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό τον αντιλήφθηκαν την Πέμπτη 28 Μαΐου, εκτός βεβαίως από αυτούς που ήταν ήδη μιλημένοι και έτοιμοι. Το περιθώριο που δινόταν για να κατατεθούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και αμέσως μετά η οικονομική προσφορά ήταν μόλις δύο εργάσιμες ημέρες. Ο διαγωνισμός θα λάμβανε χώρα, όπως και έλαβε, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020, με την επιτροπή να ανοίγει τις προσφορές και το διοικητικό συμβούλιο να συνεδριάζει για να αποφασίσει την κατακύρωση στον ανάδοχο.

Το στημένο απόλυτα αυτό σκηνικό πετούσε αυτομάτως έξω όλες τις εταιρίες που δεν είχαν γνώση τους διαγωνισμού, των όρων και των προϋποθέσεων από καιρό πριν. Κι αυτό γιατί έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν όλο τον φάκελο του διαγωνισμού, αλλά το σημαντικότερο και το εξόφθαλμο ήταν ότι θα έπρεπε να έχουν καταθέσει την Παρασκευή 29 Μαΐου δείγματα για όλα τα υλικά προμήθειας (παγκάκια, ζαρντινιέρες, φυτά κ.ά.). Δηλαδή υποχρεούνταν να καταθέσουν δείγματα μέσα σε ελάχιστες ώρες από την προκήρυξη του διαγωνισμού. Οποιος δεν το έκανε, αυτομάτως αποκλειόταν από τον διαγωνισμό.

«Δεν υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και για την έκδοση ενημερότητας μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα» είπε η πρόεδρος της ΠΕΕΓΕΠ Σταυρούλα Κατσογιάννη, προσθέτοντας πως όσα μέλη της ένωσης επιχείρησαν να κάνουν το πρώτο βήμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έπεσαν σε… τοίχο, αφού η ενημερότητα δεν θα ήταν διαθέσιμη πριν από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Στις 11 το πρωί εκείνης της ημέρας το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας θα έπαιρνε απόφαση. Ακόμη όμως και να κατάφερναν οι μη μιλημένες εταιρίες να καταθέσουν δείγματα, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως επίσης και την οικονομική προσφορά τους, πάλι θα βρίσκονταν εκτός διαγωνισμού στο αμέσως επόμενο στάδιο. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η κυρία Κατσογιάννη, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου ήταν τόσο στενά που κάποια εταιρία ήταν πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί, με τον διαγωνισμό να ανοίγει και να κλείνει μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες. Επρεπε να διαθέτουν μεγάλο στοκ.

Η καταγγελία για προεπιλεγμένο ανάδοχο

Ολα αυτά δείχνουν αυτό που λένε… το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Κοινώς, ο δήμαρχος Αθηναίων «έτρεξε» το σχέδιο του «Μεγάλου Περιπάτου» χέρι χέρι με συγκεκριμένες εταιρίες που ήταν καθ’ όλα έτοιμες να το υλοποιήσουν και να εισπράξουν το 1.108.165,80 ευρώ. Οι διαγωνισμοί γίνονται, όπως φαίνεται, για το θεαθήναι και για να μην προσκρούσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο του κ. Μπακογιάννη σε παράνομες διαδικασίες. Τα λεφτά είναι πολλά και κανείς δεν θέλει να χάσει.

«…Δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις απαιτήσεις της παρούσης δημοπρασίας, της αλλοίωσης των όρων του διαγωνισμού, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι καταστρατηγείται η ουσία και κάθε νόμιμο πλαίσιο για τη διαγωνιστική διαδικασία και πρακτικά ζημιώνεται ποιοτικά και οικονομικά ο Δήμος Αθηναίων. Χρησιμοποιώντας την πρόφαση του “κινδύνου διασποράς του κορονοϊού” για την προμήθεια φυτικού υλικού, φυτοδοχείων και παγκακίων, αναρωτιόμαστε τους λόγους για τους οποίους αποκλείεται η εν τοις πράγμασι δυνατότητα υποβολής περισσότερων προσφορών. Είναι προφανές ότι υπάρχει ένας προεπιλεγμένος ανάδοχος», κατήγγειλε η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου, ζητώντας από τον δήμαρχο Αθηναίων να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να τον επαναπροκηρύξει με νόμιμο και όχι νομιμοφανή τρόπο.

Το αυτί του κ. Μπακογιάννη ωστόσο δεν ίδρωσε και συγκάλεσε δημοτικό συμβούλιο στις 11 το πρωί της Δευτέρας 1 Ιουνίου προκειμένου να προχωρήσει την ανάθεση του έργου σε εταιρία που είχε πριν επιλέξει. Οι προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν περισσότερες από μία, αλλά, όπως σχολίασε η κυρία Κατσογιάννη, μάλλον πρόκειται για «συναυλία του ενός». Και ο νοών νοείτω.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Έλληνες πολιτικοί παίζουν το παιχνίδι του Ερντογάν

Στην παγίδα του Ταγίπ Ερντογάν πέφτει πλήθος πολιτικών στην Ελλάδα, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσουν για...

Πρόωρες εκλογές: Η διαδικασία και όλα τα σενάρια!

Πρόωρες εκλογές, διπλή κάλπη, απλή αναλογική, διάλυση Βουλής, διερευνητικές εντολές. Η παραπάνω ορολογία κυριαρχεί...

Ορθάνοιχτος ο φάκελος της Novartis!

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών παραμένουν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος για τα...

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλέσει...

Οι 10+1 λαϊκισμοί του Κυριάκου

Ο Μητσοτάκης, την ώρα που καταγγέλλει τους πολιτικούς αντιπάλους του για δημαγωγία χωρίς ουσία, επιδίδεται σε έναν ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας

Ο Ερντογάν απλώνει πλοκάμια σε επτά βαλκανικές χώρες!

Η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση στήνει προγράμματα και πλατφόρμες στην «πίσω αυλή» της Ελλάδας - Στόχος η αύξηση της επιρροής στην περιοχή

Ο Θεοδωρικάκος πήγε στο «401», για να δει τα… κατορθώματα της θητείας του

Και η «κολομβιοποίηση» της Ελλάδας καλά κρατεί, με το μακελειό στα Κάτω Πατήσια που...

Ύστατη προτροπή προς τον αντιπρόεδρο της συμφοράς

Γράψαμε ήδη ότι ο αντιπρόεδρος της συμφοράς κ. Τάκης είναι πολύ «Πικραμμένος» διότι κατέρρευσε...

«Εντός έδρας» επίθεση Κατρούγκαλου στον Ερντογάν!

Το «παρών» στο συνέδριο του φιλοκουρδικου HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) στην Άγκυρα έδωσε...

Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επιτελικό μπάχαλο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis και το βατερλό σε όλα τα εθνικά μέτωπα

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Ιωάννινα: Μαιευτήρας υπέστη έμφραγμα την ώρα του τοκετού

Πανικός επικράτησε σε ιδιωτική κλινική της Ηπείρου, καθώς την...

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ