6-7-2020

Γαλλία κατά Τουρκίας: «Επιθετική και απαράδεκτη η πολιτική Ερντογάν»

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο Παρίσι, η Γαλλία αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Τουρκια για την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την εμπλοκή της στη Λιβύη.

Η γαλλική Προεδρία κάνει λόγο για «μια πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων», ενώ βάζει στο παιχνίδι και το NATO αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει».

Όσον αφορά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια, θα συναντηθεί με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Jean Yves Le Drian με κύριο θέμα την Τουρκία, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ακολούθως, από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, θα λάβει μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν, αρχικά, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά από αίτημα της Ελλάδος, στο ΣΕΥ θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ