Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Η Ελλάδα πρέπει να ξεσκεπάσει το θέατρο των Τούρκων

Μελετώντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη Μπουράκ Οζούγκεργκιν (φωτό) στην «Καθημερινή», σε συνδυασμό με τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, το συμπέρασμα είναι πως πρέπει να αναπροσαρμόσουμε ταχέως την τακτική μας.

Οι γείτονες στην πρώτη φάση της διεργασίας που ανοίγει, μας τείνουν κλάδο ελαίας για απευθείας διμερή διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Χωρίς μεσολάβηση τρίτων. Ενώ εμείς την ίδια ώρα προειδοποιούμε…. «θα σας κάψουμε αν…»

Τι έκανε ο πρέσβης στη συνέντευξη; Πρώτον, μας ύβρισε και μας ειρωνεύτηκε με τακτ. Είπε πως η συμπεριφορά μας «είναι απολυταρχική». Εκανε κάτι κρύα αστεία με τις ομοιοκαταληξίες που κάνει η Ιστορία.

Μετά, μας έδωσε τον ορισμό του για το Διεθνές Δίκαιο. Κατ’ αυτόν είναι οι γενικές αρχές του και η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου που, σημειωτέον, η χώρα του δεν αναγνωρίζει (αλλά αυτός επικαλείται!).

Επειτα, μας είπε πως του άρεσε ότι αναγνωρίσαμε με τη συμφωνία με την Ιταλία πως τα νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια (ενώ ο υπουργός του λέει πως δεν έχουν καθόλου!).

Και, στο τέλος, εξαπέλυσε την απειλή «καθίστε να τα βρούμε με διάλογο, με μεσολάβηση, με διαιτησία, με δικαστικό συμβιβασμό» αλλιώς «ό,τι λέμε το κάνουμε. Θα αρχίσουμε έρευνες στο Αιγαίο». Πιο πολιτισμένο τραμπούκο από αυτόν τον πρέσβη δεν έχω γνωρίσει! Και θεωρείται και σοβαρός από όλο το διπλωματικό κατεστημένο των Αθηνών.

Θεωρώ πως όσα λέει ο πρέσβης δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα. Η σιωπή παρεξηγείται.

Δηλαδή: Διεθνές Δίκαιο είναι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, πρώτον και κύριον.

Δεύτερον, να ξεχάσει πως η Ελλάς θα επιτρέψει μεταξύ 6-12 μιλίων ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας επειδή αναγνώρισε αλιευτικές στην Ιταλία. Μην παίρνει ιδέες! Αλλο Ιταλία, άλλο Τουρκία (ομοιοκαταληξία).

Τρίτον, αν δέχεται πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, έστω με μειωμένη επήρεια, να βγει και να το πει. Καθαρά. Οχι μασημένα.

Νομίζω πως σε αυτή τη φάση η Ελλάς πρέπει, αντί να προειδοποιεί, να ξεσκεπάσει το θέατρο διαλόγου των Τούρκων που αναζητούν αφορμές και άλλοθι για να πάμε σε τετελεσμένα. Ελαία αυτοί; Στεφάνι εμείς! Αλλά ακάνθινο.

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Δένδια, ο λόγος σε εσάς. Οι στρατιωτικοί έπονται. Μη δώσουμε χώρο για εντυπώσεις.

«ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ