Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Μπράβο στον ευρωβουλευτή Ε. Φράγκο Φραγκούλη που κέρδισε μόνος του την μάχη για την φέτα

Ένα ευχάριστο και άκρως διδακτικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίζει μάχες, είναι αυτό που έκανε και ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης. Την ώρα που οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές επιδίδοντο σε απαράδεκτο αλληλοσπαραγμό, παρά τις κρίσιμες εθνικές συνθήκες, ο Ε. Φράγκος Φραγκούλης από τον Απρίλιο κατέθετε ερωτήσεις στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Πριν από λίγες ημέρες δικαιώθηκε, καταγράφοντας Σπουδαία νίκη για τη «ΦΕΤΑ» και για τους Έλληνες Τυροκόμους. Τουλάχιστον στην ευρωβουλή, ας αφήνουν πίσω τους τις κομματικές σημαίες και κρατάνε μόνο τη σημαία της Ελλάδας.

Η τελευταία εξέλιξη στη μάχη με την φέτα

Η εταιρεία γαλακτοκομικών MS Iceland Dairies (MS) με έδρα το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας αναγκάζεται να αφαιρέσει το όνομα «Feta» από τα τυροκομικά της προϊόντα, ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αρχή Τροφίμων της Ισλανδίας, κατόπιν σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκου Φραγκούλη, καθότι η προέλευση του ονόματος προστατεύεται και το προϊόν «Φέτα» μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 από τον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης με την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ερωτούσε εάν η εν λόγω ισλανδική εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιεί νόμιμα το όνομα «Feta», που αποτελεί κοινοτικό προϊόν ΠΟΠ. Παράλληλα, ζητούσε από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του παραπάνω προϊόντος.

O Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, απάντησε πως «η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) «φέτα» [..] προστατεύεται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της ονομασίας· από κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση· από οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη όσον αφορά την προέλευση, την καταγωγή, τη φύση ή τις ουσιαστικές ιδιότητες του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή όσον αφορά την πραγματική καταγωγή του προϊόντος. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επικοινωνήσει με τις ισλανδικές αρχές για να διερευνήσουν τις ανωτέρω καταγγελίες και, εάν αυτές είναι βάσιμες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιβάλουν την προστασία της ΓΕ του προϊόντος «φέτα» της ΕΕ, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας».

Ήδη, με δημόσιες δηλώσεις της, η Διευθυντής Επικοινωνιών για την Ένωση Γαλακτοκομικών Προϊόντων, κα. Sunna Gunnar Marteinsdóttir, ανήγγειλε την αλλαγή του ονόματος από «Feta» σε «Salad Cheese» ή «Feast Cheese», καθώς και την αλλαγή των συσκευασιών και των ονομάτων των ισλανδικών προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων.

Πληροφορίες απο το Agrocapital

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ