Κυριακή 13/6/2021

Θεοδωρικάκος για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: «Το να πέσουν τα 2,5 δισ. ευρώ στους Δήμους και στις Περιφέρειες είναι στο χέρι μας»

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, σε κάθε δήμο και γειτονιά της Ελλάδας», όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ομιλία του κατά την παρουσίασή του σε ειδική εκδήλωση της ΠΕΔ Αττικής που έγινε στο ΚΥΒΕ Περιστερίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος δεν παρέλειψε να ανακοινώσει τη δέσμευση του πρωθυπουργού να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι ο ν. 4412, ώστε να διευκολυνθούν τα έργα στην Αυτοδιοίκηση, επισήμανε πως με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη με σύγχρονους ψηφιακούς δήμους σε όλη τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι ισχυρή προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών και ιδιαίτερα των σχολικών κτιρίων μέσω της αντισεισμικής προστασίας.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των συνόρων, ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε έμφαση στην ενότητα και στην πειθαρχία που επέδειξαν οι Έλληνες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, χαρακτήρισε την Ελλάδα παράδεισο ασφάλειας και σημείωσε, ότι δεν συμμερίζεται την καταστροφολογία.

«Η ανθρωπότητα δοκιμάσθηκε και δοκιμάζεται από την κρίση του κορωνοϊού. Καλώ, όμως, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να τηρήσουν με πειθαρχία όλα τα μέτρα προκειμένου να συμβάλουμε στην ασφαλή διαμονή των τουριστών, στη διατήρηση της δημόσιας υγείας στην πατρίδα μας, στη διατήρηση του ισχυρού κεκτημένου που πετύχαμε όλη αυτήν την περίοδο της κρίσης. Η Ελλάδα, με έγκαιρες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, με σχέδιο που εφάρμοσαν η κυβέρνηση και η Αυτοδιοίκηση, με υπευθυνότητα και με θυσίες των Ελλήνων καταφέραμε να γίνουμε από “μαύρο πρόβατο” θετικό παράδειγμα σε ολόκληρη τη γη. Όταν υπερδυνάμεις σήμερα δοκιμάζονται με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, η Ελλάδα αποτελεί παράδεισο ασφάλειας και προοπτικής. Πρέπει να σας πω ότι δεν συμμερίζομαι καθόλου την καταστροφολογία, ούτε τις προφητείες κακών.

»Πετύχαμε μέσα στην κρίση και μείναμε όρθιοι γιατί ήμασταν ενωμένοι. Επιδείξαμε αλληλεγγύη. Βάλαμε στην άκρη τις μικροκομματικές επιδιώξεις και συμπεριφορές. Όλοι. Θέλω να είμαι δίκαιος. Και η κυβέρνηση και σε μεγάλο βαθμό εκείνη την περίοδο και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Συμπεριφερθήκαμε σαν ένας άνθρωπος και αποδείξαμε ότι οι Έλληνες δεν είμαστε απείθαρχοι. Είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι και μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και τώρα που έχουμε μπροστά μας το πρόβλημα της ύφεσης εξ αιτίας της πανδημίας, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Αναφερόμενος στην αντίληψη της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι πυλώνας ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Θεοδωρικάκος παρουσίαση Αντώνης Τρίτσης

Αναλύοντας τις δυνατότητες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε τις καινοτομίες του, τονίζοντας ότι με την υλοποίησή του «ενώνουμε τη χώρα και δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική σε κάθε δήμο και γειτονιά της Ελλάδας». Παράλληλα, επισήμανε τη δυνατότητα στήριξης των δήμων που δεν έχουν τεχνική επάρκεια με μηχανικούς του Μητρώου που δημιούργησε η ΕΕΤΑΑ και τόνισε: «Στο χέρι όλων μας μέσα από τη συνεργασία και τη δουλειά που θα κάνουμε από κοινού, είναι να πέσουν τα 2,5 δισ. ευρώ του προγράμματος στους Δήμους και στις Περιφέρειες».

Σε ό,τι αφορά στην αδυναμία του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» να υποστηρίξει οικονομικά τις υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε διασφαλισμένους πόρους. Και συνέχισε, ανακοινώνοντας πως 28 έργα προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής, τα οποία είχαν ενταχθεί στον «Φιλόδημο Ι», αλλά δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς, όπως σημείωσε, «σε μια χώρα που πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού το να πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα είναι πολύ σημαντικό».

Άξονας Αστικής Αναζωογόνησης

Χαρακτήρισε, επίσης, χρυσή ευκαιρία να πραγματοποιηθούν μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» έργα που θα διαμορφώσουν ένα συνολικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τα έργα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον άξονα Αστικής Αναζωογόνησης ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμός, που, όπως είπε, μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τα αιτήματα των Δήμων.

Επισήμανε ακόμα τη δυνατότητα που δίνει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων. «Πρέπει να γίνει αμέσως ο έλεγχος και να κινηθούμε γρήγορα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να νιώθουν ασφαλείς οι οικογένειες ότι τα παιδιά μας που πηγαίνουν σχολείο είναι ασφαλή. Είναι μια δράση που θα καταγράψει την ευαισθησία της Αυτοδιοίκησης».

  • Δείτε εδώ τον αναλυτικό πίνακα με τα έργα του «Φιλόδημος Ι» που δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση και εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ