13-8-2020

Μόνο δύο άνθρωποι τόλμησαν να μιλήσουν για τουρκική βαρβαρότητα: Ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κάνοντας λόγο για «πολιτιστική τζιχάντ». Μάλιστα, είναι από τους λίγους που το έχουν κάνει μέχρι στιγμής, μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος μίλησε για «βαρβαρότητα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 χαρακτηρίζει «πολιτιστική τζιχάντ» την επιλογή Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος και προσθέτει: «η απόφαση αυτή γυρίζει την ανθρωπότητα σε παλιές σκοτεινές εποχές».

Δείτε επίσης: Προκόπης Παυλόπουλος για την Αγία Σοφία- Ιεροσυλία και βαρβαρότητα των Τούρκων απέναντι στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία!

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλβανίας Αναστάσιος στην ΕΡΤ:

«Η απόφαση αυτή για την Αγία Σοφία, είναι ένα είδος πολιτιστικής επιθέσεως, ένα είδος πολιτιστικού τζιχάντ. Τα τελευταία χρόνια, όλοι οι σοβαροί τόσο οι χριστιανοί όσο και οι μουσουλμάνοι καταδικάζουν κάθε μορφή ιερού πολέμου, κάθε μορφή τζιχάντ.

Υπάρχει μία ισλαμική ευαισθησία που έχει σεβαστεί μέχρι τώρα την ομορφιά της Αγίας Σοφίας. Ο άκρατος όμως φανατισμός θέλει να εκμεταλλευτεί, θέλει να κλέψει το κάλλος, του πιο ωραίου ναού της αδιαίρετης χριστιανοσύνης.

Η απόφαση αυτή ανήκει στις τραγικές αποφάσεις και ενέργειες, που ναρκοθετούν τη μεγαλύτερη ελπίδα και προσπάθεια της εποχής μας για ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών και των θρησκειών.

Η απόφαση μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές και πραγματικά έχει προκαλέσει μία φοβερή απορία και αγανάκτηση, ότι μία χώρα σαν την Τουρκία που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία, διαλέγει ένα δρόμο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής. Επανειλημμένως μας δόθηκε η ευκαιρία να τονίζω ότι το λάδι της θρησκείας, είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Ο ευγενής σκοπός της θρησκείας, είναι να απαλύνει τις πληγές και να ειρηνεύει τις ψυχές των ανθρώπων, να προάγει τον πολιτισμό και όχι να τον οδηγεί πίσω».

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ