Ο Αναστασιάδης συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου- Τι θα τους πει

Must Read

Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου προκειμένου ο Νίκος Αναστασιάδης να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόταση-πρόκληση του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί περί συνδιαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ. Μία πρόταση, στην οποία είναι βέβαιο πως έχει βάλει το… χέρι της η Τουρκία.

Οι πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου κινούνται στην κατεύθυνση της απόρριψης της πρότασης Ακιντζί, καθώς τη θεωρούν εκ του πονηρού, με στόχο, αφενός, να νομιμοποιηθεί τρόπον τινά το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και, αφετέρου, η Τουρκία, που βρίσκεται πίσω από την πρόταση, να εκτρέψει τις συζητήσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, οι οποίες διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος θα επιδιώξει μια ομόφωνη απόφαση, καθώς η πρόταση Ακιντζί έχει απαντηθεί από το 2011, όταν συμφωνήθηκε πως το θέμα των υδρογονανθράκων θα το χειριστεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά επαναφέρει την πρόταση τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες στον ΟΗΕ για πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών, με την Αγκυρα να προσπαθεί να δημιουργήσει προσκόμματα, προβάλλοντας θέμα υδρογονανθράκων.

Τηλεφωνική επαφή με Κυριάκο

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για το Κυπριακό και την κοινή γραμμή που θα κρατήσουν απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Επίσης, οι δυο άνδρες οριστικοποίησαν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μεγαλόνησο, η οποία -όπως είναι γνωστό- θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This