Κυβερνητική επιχείρηση «κουκούλωμα» για τα «κουρεμένα» αναδρομικά

Must Read

Με τους συνταξιούχους να βρίσκονται σε αναβρασμό και να εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους (μετά τις απογοητευτικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στα μέσα της εβδομάδας, σε σχέση με τη ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση για τα αναδρομικά 11 μηνών της χρονικής περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016), τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν με διάφορες δικαιολογίες -και εμμένοντας σε τοποθετήσεις που είναι μακριά από την αλήθεια- να… μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος επέμεινε στο αφήγημα περί δήθεν ορθής εφαρμογής των πρόσφατων αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο, σημειωτέον, ήδη έγκριτοι νομικοί και εκπρόσωποι συνταξιουχικών φορέων έχουν αμφισβητήσει. Ο κ. Πέτσας υποστήριξε, αναφερόμενος στα περί απόδοσης και των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις και τα «δώρα», ότι «αυτό είναι πολιτική επιλογή και όχι συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσον αφορά το γεγονός ότι μόλις 900.000-1.000.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά («κουρεμένα» πάνω από 1.000-1.100 ευρώ σε σχέση με αυτά που θα έπαιρναν εάν η κυβέρνηση επέστρεφε τα «κλεμμένα» 11 μηνών και από τις επικουρικές και από τα «δώρα»), ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα να λες ότι η αναδρομική σύνταξη δεν θα πάρει αναδρομικά και άλλο ότι ο συνταξιούχος δεν θα πάρει αναδρομικά». Επιχειρώντας, στο ίδιο πλαίσιο, να χρυσώσει το χάπι, εκτίμησε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι όσο νωρίτερα από τον Δεκέμβριο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε ότι η επιστροφή των αναδρομικών 11 μηνών αφορά περίπου 2.300.000 συνταξιούχους (η αντίστοιχη ρύθμιση με αυτή που ψηφίστηκε για τους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το Δημόσιο, θα κατατεθεί σύντομα, υποστήριξε σε μια προσπάθεια καθησυχασμού τους). Ωστόσο, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Οσοι είχαν κύριες συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά, πριν από τις παράνομες περικοπές του 2012 (ο αριθμός των οποίων, στο σύνολο των 2.500.000 συνταξιούχων, κυμαίνεται περίπου σε 1.500.000-1.600.000 άτομα), σύμφωνα με τη ρύθμιση που αποφάσισε ο πρωθυπουργός δεν θα πάρουν ούτε μισό ευρώ. Ο λόγος είναι ότι οι κύριες συντάξεις τους δεν είχαν υποστεί με τους αντισυνταγματικούς νόμους περικοπές και τα όποια αναδρομικά θα λάμβαναν (από 733 ευρώ και πάνω, καθένας) θα ήταν από τις επικουρικές και τα «δώρα».

Στο αφήγημα… «λεφτά δεν υπάρχουν» επέλεξε επί της ουσίας να στηρίξει την απόφαση του πρωθυπουργού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Γ. Μουλκιώτη (με θέμα «Αμεση αποκατάσταση της διάκρισης εις βάρος 5.000 συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας που προέρχονται από το τ. ΕΤAΤ»), ανέφερε: «Με σεβασμό ακούω και τις διαμαρτυρίες των συγκεκριμένων συνταξιούχων. Η απάντηση είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνω οποιαδήποτε κίνηση παροχής προς συνταξιοδοτική ομάδα. Είμαστε σε μία συγκυρία που ανέτρεψε τα πάντα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This