Παρασκευή 14/5/2021

Βουλή «τέλος»! Εύκολα τα μπάνια των βουλευτών, δύσκολα τα μπάνια του λαού

Στις εκλογικές τους περιφέρειες μεταβαίνουν οι 300, καθώς η Βουλή έκλεισε για τις θερινές διακοπές και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά πριν από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, δίνοντας έτσι… άδεια τριών ολόκληρων εβδομάδων στους βουλευτές!

Έπειτα  από μια καυτή εβδομάδα και μια εξίσου θερμή χρονιά, το νομοθετικό έργο και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σταματούν για λίγες ημέρες, ωστόσο άμα τη επιστροφή των… εκδρομέων βουλευτών το διάλειμμα θα τελειώσει ομολογουμένως απότομα, καθώς τα νομοσχέδια που βρίσκονται προ των πυλών είναι πολλά και κρίσιμα, αρχής γενομένης από τον νέο πτωχευτικό κώδικα του Κώστα Τσιάρα, αλλά και τη νομοθετική πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη σωφρονιστική πολιτική.

Αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής θα συζητηθούν και οι δύο προτάσεις του Κυριάκου Βελόπουλου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αφενός για το Μάτι και αφετέρου για τις Πρέσπες. Ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή εξηγούσε πως αμφότερες οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης θα συζητηθούν πριν από το πέρας της κοινοβουλευτικής συνόδου, ήτοι πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ανοιχτό, την ίδια  ώρα, είναι το ενδεχόμενο υποβολής εκ μέρους της Ν.Δ. πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής όχι μόνο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και για το λεγόμενο «παρακράτος» του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο θυελλώδες προβλέπεται το επόμενο διάστημα, πάντως, το ίδιο ταραχώδης υπήρξε και η χρονιά που φεύγει, με την κυβέρνηση να έχει καταθέσει  συνολικά 100 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα 95 έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια και έχουν γίνει νόμοι του κράτους. Δεδομένου ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. άρχισε τον Αύγουστο του 2019, αυτό σημαίνει ότι η Ολομέλεια ψήφιζε οκτώ νομοσχέδια τον μήνα, δηλαδή δύο την εβδομάδα!

Σημειωτέον ότι φρενήρης υπήρξε ο ρυθμός φέτος και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς οι ερωτήσεις βουλευτών που απαντήθηκαν από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πλησίασαν τις 700, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού σε πέντε ερωτήσεις των πολιτικών του αντιπάλων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ