Στην… τούρλα του θέρους πέρασαν πολυσέλιδες τροπολογίες που «μυρίζουν» σαν ρουσφέτια

Must Read

Νομοσχέδια που ψηφίζονταν στις 02:00 τα ξημερώματα με άσχετες ρυθμίσεις δεκάδων σελίδων που δεν διάβασε κανείς, πέρασαν την τελευταία εβδομάδα από τη Βουλή!

Σε καθεστώς διακοπών βρίσκονται πλέον το ελληνικό Κοινοβούλιο και οι βουλευτές μας, ύστερα από ένα πολυήμερο νομοθετικό σπριντ, λόγω καλοκαιριού και… ανασχηματισμού.

Νομοσχέδια, πολυσέλιδες τροπολογίες, ρουσφετάκια της τελευταίας στιγμής -μικρά ή μεγάλα-, εξυπηρετήσεις και διευθετήσεις, και λογής λογής άλλες ρυθμίσεις, ορισμένες εκ των οποίων πράγματι δίκαιες, παρότι κατατέθηκαν στο παρά πέντε, συνθέτουν την εικόνα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, που κατέληξε να ψηφίζει νομοσχέδια στις 2 τα ξημερώματα (πρόκειται για το φορολογικό νομοσχέδιο Σταϊκούρα που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη) και να συζητά επίκαιρες ερωτήσεις μέχρι τις… 23.30.

Στα συνολικά τέσσερα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν την τελευταία εβδομάδα εντάχθηκε σωρεία πολυσέλιδων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, οι οποίες, εκτός από άσχετες με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους και εκπρόθεσμες.

Η παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της πρακτικής της ορθής νομοθέτησης μέσω της κατάθεσης και ψήφισης με διαδικασίες φαστ τρακ τροπολογιών είναι καθημερινό φαινόμενο. Ακόμη πιο προκλητικό φαινόμενο είναι ωστόσο οι τροπολογίες-μίνι νομοσχέδια, που αριθμούν δεκάδες σελίδες και υπήρξαν αρκετές τέτοιες χαοτικές τροπολογίες που ψηφίστηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, χωρίς κανείς να έχει προλάβει επί της ουσίας να τις διαβάσει ολόκληρες, πολλώ μάλλον να τις μελετήσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τροπολογία 66 σελίδων του Γιάννη Βρούτση, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο εκ του αποτελέσματος δεν κρίνεται και ιδιαίτερα πετυχημένο και την παράταση της αναστολής εργασίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του τουρισμού και των μεταφορών. Εντός της τροπολογίας «σιδηρόδρομου» ενσωματώθηκε και η διάταξη για την αύξηση των προσωρινών συντάξεων, ρύθμιση την οποία διαφήμισε ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο, όπως σχολιάστηκε στα πηγαδάκια, προχώρησε σε αυτή επειδή πάνω από 100.000 συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα.

Εντόνως σχολιάστηκε στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια και το γεγονός ότι ο κατά τα άλλα λαλίστατος υπουργός Εργασίας, που δεν χάνει ευκαιρία να έρχεται στη Βουλή, να απαντά σε ερωτήσεις, αλλά και να δίνει τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αρνήθηκε τον διάλογο, καθώς αποχώρησε κακήν κακώς από την Ολομέλεια μετά την ολιγόλεπτη παρουσίαση της τροπολογίας του, παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης για συζήτηση επί της ρύθμισης, με πολλούς να χαρακτηρίζουν δικαιολογημένο τον… πανικό του λόγω του επερχόμενου ανασχηματισμού. Πολλοί ήταν εκείνοι μάλιστα που αποκάλεσαν τη τροπολογία αυτή «κύκνειο άσμα» του υπουργού, σχολιάζοντας ότι… ίσα που πρόλαβε να τη φέρει και να την ψηφίσει όπως όπως πριν από τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής -υπενθυμίζεται ότι γενική γραμματέας είναι η Σοφία Νικολάου– που αφορούν πάσης φύσεως δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο για την κάλυψη «έκτακτων» αναγκών από το 2016 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για δαπάνες στις οποίες, σύμφωνα με τη ρύθμιση, παρατηρήθηκαν παρατυπίες και ελλείψεις ως προς την τήρηση επιμέρους διατάξεων του νόμου περί δημόσιων συμβάσεων, οι οποίες έχουν υπογραφεί από μη εξουσιοδοτημένα όργανα, καθώς και δαπάνες που παρουσιάζουν σειρά προβλημάτων και παρατυπιών… Οι δαπάνες αυτές που «νομιμοποιούνται» φθάνουν τα 5.600.000 ευρώ.

Με άλλη τροπολογία 54 σελίδων προβλέπονται 50 προσλήψεις κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με τη δαπάνη να εκτιμάται συνολικά στα 1.900.000 ευρώ. Τροπολογία -συνολικά 93 σελίδων- κατέθεσε και το υπουργείο Υγείας, η οποία περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων για την παράταση ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την άυλη συνταγογράφηση, τον ΕΟΠΥΥ, τα φαρμακεία, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το υπουργείο χαλαρώνει με τη ρύθμιση τον αντικαπνιστικό νόμο υπέρ των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Από το σύνολο της αντιπολίτευσης καταγγέλθηκε η εξίσου αιφνιδιαστική τροπολογία Κεραμέως για τη λήξη της θητείας των νυν διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον διορισμό νέων προσωρινών διευθυντών χωρίς μοριοδότηση, αλλά με απόφαση ενός συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ κατήγγειλαν πως στήνεται «κράτος ημετέρων» και «κράτος Δεξιάς», καθώς, όπως υποστηρίζουν, ανοίγει ο δρόμος για διορισμό «δικών μας παιδιών».

Το δώρο στους εφοπλιστές και η φωτογραφική διάταξη από τον Κυρανάκη

Ως διευκόλυνση στους εφοπλιστές καταγγέλθηκε η τροπολογία της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία επιτρέπει «διεθνώς αναγνωρισμένες συμβάσεις εργασίας στα πλοία με ελληνική σημαία». Η τροπολογία προκάλεσε τη σκληρή αντίδραση των ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ και των ναυτικών. Οι επικριτές της κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ξαφνικά, χωρίς διαβούλευση με τους εργαζομένους και προς όφελος των εφοπλιστών.

Εντονα σχολιάστηκε στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους και η έκτακτη ειδική επιδότηση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στα ΚΤΕΛ, τα τουριστικά λεωφορεία, καθώς και τα προγράμματα υποστήριξης του εσωτερικού τουρισμού, την οποία παρέχει τροπολογία, πάλι της τελευταίας στιγμής, που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Μάλιστα, το ύψος της επιδότησης δεν αναφέρεται στη ρύθμιση, αλλά θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Τέλος, φωτογραφική θεωρήθηκε από πολλούς η βουλευτική τροπολογία του γνωστού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Με τη ρύθμιση παρέχεται στους ιατρούς η δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου, εφόσον δεν επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις επαρκεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος που έχουν αποκτήσει σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. και όχι υποχρεωτικά στην Ελλάδα, όπως ίσχυε έως σήμερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This