Τετάρτη 22/9/2021

Το Δεκαπενταύγουστο τρομάζει κυβέρνηση και επιστήμονες! Μέτρα τύπου… Πάσχα θα ανακοινώσει την Τρίτη ο Ν. Χαρδαλιάς; (video)

Η ανακοίνωση της Πέμπτης από τον ΕΟΔΥ σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας χτύπησε για μια ακόμη μέτρα τα «καμπανάκια» τόσο στους επιστήμονες όσο και στην Πολιτική Προστασία.

Έτσι με το βλέμμα στραμμένο στους αριθμούς και τις γνωστές εστίες κρουσμάτων οι υπεύθυνοι είναι έτοιμοι να πάρουν νέα μέτρα ενόψει και της εορτής του Δεκαπενταύγουστου.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος και οι αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν τις επόμενες ημέρες είναι… δίκοπο μαχαίρι!

Και αυτό διότι, εάν παρθούν οριζόντια μέτρα θα «επαναστατήσουν» οι covid free περιοχές (και δικαίως) διότι στην μετά κορωνοϊού εποχή, περιμένουν το τριήμερο της 15ης Αυγούστου για να δουλέψουν, ενώ οι περιοχές που έχουν τα περισσότερα κρούσματα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) θα έχουν αδειάσει λόγω διακοπών αλλά και πάλι να λιγοστά μαγαζιά που θα μείνουν ανοιχτά θα πληγούν για μια ακόμη φορά.

Παρόλα αυτά τα περιθώρια στενεύουν και η Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία για να παρθούν αποφάσεις σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν, ενώ η ενημέρωση της Τρίτης από τον Νίκο Χαρδαλιά θα είναι -ίσως- η σημαντικότερη από την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα σενάρια είναι δύο και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι (κάποιο από τα δύο) θα ενεργοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα:

Σενάριο πρώτο:

Τοπικά lockdown, απαγόρευση λιτανειών, κλείσιμο καταστημάτων εστίασης από τις 11 το βράδυ σε περιοχές όπου έχουν τα περισσότερα κρούσματα και «κλείσιμο» των εσωτερικών χώρων των εκκλησιών από τις 14 Αυγούστου το βράδυ έως και την Κυριακή 16 Αυγούστου το βράδυ.

Σενάριο δεύτερο:

Συνολικό lockdown στα πρότυπα του Πάσχα, με σαρωτικούς ελέγχους και υψηλά πρόστιμα. Βέβαια φαντάζει ακραίο και εξαιρετικά επιθετικό, όμως σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες είναι ένας τρόπος να αναχαιτιστεί το νέο κύμα και να «πειθαρχήσουν» οι ανέμελοι συμπολίτες μας οι οποίοι εν πολλοίς ευθύνονται για την έξαρση.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα (όσο σκληρά και υπερβολικά και αν είναι) ώστε να διαχειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων και ένα πιθανό δεύτερο κύμα το οποίο θα είναι καταστροφικό ενόψει του ανοίγματος των σχολείων και της επιστροφής των παραθεριστών του καλοκαιριού.  

Στ. Πέτσας: «Δεν αποκλείουμε τίποτα»!

Νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε να ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα κατά του κορωνοϊού εν όψει Δεκαπενταύγουστου.     

«Από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός προχώρησε στην καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων με τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, συναρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Και συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι:

«Αυτή τη βδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να χτυπήσει η καμπάνα του κινδύνου ακόμη πιο δυνατά. Είχαμε την έκτακτη παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων κ. Σ. Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, που εξέφρασαν, αφενός την ανησυχία των ειδικών, και αφετέρου την επαγρύπνηση των Αρχών.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους ειδικούς, υπογράμμισε ότι “Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού.

Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί“. Είναι ήδη προφανές -και πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία -ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».

Τρεις εστίες ανησυχίας

Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας: «Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και για τις τρεις αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα».

Και συνέχισε, προχωρώντας σε αναλυτικές λεπτομέρειες: «Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό.

Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα.

Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου».

Ειδικότερα δε για τα μέσα μεταφοράς, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Έχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός».

Αύξηση των δρομολογίων

Όπως είπε, το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση των δρομολογίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι: «Η κυβέρνηση νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Η μάχη για τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί για μήνες. Είναι μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά, θα πάρει καιρό μέχρι το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός. Όμως εμείς, με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που -όπως είπε ο πρωθυπουργός- δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας».

  • Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ