26/9/2022

Τα τελεσίγραφα του Ερντογάν θέτουν τον ελληνικό στόλο σε κατάσταση ετοιμότητας

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Επί ξηρού ακμής παλινδρομεί η διαπραγμάτευση με την Τουρκία μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή ότι το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» βγαίνει στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες. Ο «σουλτάνος» δηλώνει ότι «δεν έχει καμία αξία» η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και δίνει περιθώριο ενός μηνός στην Άγκελα Μέρκελ για να προωθήσει τον διάλογο!

  • Γιώργος Χατζηδημητρίου

Μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε ότι «η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της», ανακοινώνοντας έξω από την Αγία Σοφία ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες γεώτρησης, τις οποίες είχε αποφασίσει να αναστείλει προκειμένου να αρχίσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι συναίνεσε στην αναστολή των ερευνών έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα. (Θυμίζουμε ότι στην κορύφωση της έντασης και έπειτα από παρέμβαση του Βερολίνου, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε να μην επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να προσέλθει σε διάλογο, όπως ευσχήμως βαφτίστηκε η διαπραγμάτευση). Επανέλαβε δε ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «δεν έχει καμία αξία» και προειδοποίησε πως η Τουρκία «θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα» τη συμφωνία την οποία συνομολόγησε με τη Λιβύη.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το περιβόητο «μορατόριουμ», το οποίο άλλωστε η Άγκυρα είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να τηρήσει επ’ αόριστον πήγε στράφι και ήδη η Αθήνα έχει θέσει και πάλι το Πολεμικό Ναυτικό σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αφήσει περιθώριο ενός μηνός στην Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να ξεδιπλώσει τη διπλωματική πρωτοβουλία της, ενώ έχει ήδη εξαγγείλει ότι μετά τις 27 Αυγούστου προτίθεται να στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου ή νότια της Κρήτης. Είναι, όμως, πρόδηλο ότι η γερμανική παρέμβαση ούτε αντικειμενική ούτε ουδέτερη είναι, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το Βερολίνο συνεχίζει να εξάγει όπλα και να έχει προνομιακές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία – κάτι που προέκυψε έπειτα από ερώτηση του αριστερού γερμανικoύ κόμματος στη Βουλή.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Στον αέρα» χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι προς σύνταξη!

Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ερντογάν να επιδιώκει να βολιδοσκοπήσει τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η οποία, παρά την επικοινωνιακή χρυσόσκονη, παρουσιάζει εμφανώς προβληματικές πλευρές, οι οποίες, εκτός των άλλων, σχετίζονται με το Καστελόριζο και την επήρεια των νησιών Κάσου, Καρπάθου και Κρήτης. Κατόπιν τούτου, είναι άξια απορίας η σπουδή της κυβέρνησης να δηλώνει επίμονα την ετοιμότητά της για έναρξη διμερούς διαλόγου «ακόμα και μέσα στον Αύγουστο», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Εξαιτίας, ωστόσο, της μυστικοπάθειας της κυβέρνησης κανένας δεν γνωρίζει αν ο διάλογος αυτός αποτελεί συνέχεια των ατέρμονων συναντήσεων «υψηλής πολιτικής» που έχουν ήδη συμπληρώσει 60 γύρους ή συνιστά μια πρωτότυπη διαδικασία (σ.σ.: επικεφαλής ορίστηκε ο συνταξιούχος διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης…) υπό την αιγίδα της Γερμανίας, η οποία έχει στρώσει και το τραπέζι.

Περιττεύει να ειπωθεί πως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη που ευνοεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας, η οποία με βάση τον συσχετισμό ισχύος επιθυμεί απευθείας πολιτική διαπραγμάτευση, εκτός των συμβατικών περιορισμών του Δικαίου της Θάλασσας το οποίο αρνείται να συνυπογράψει.

Θα ήταν ασφαλώς απόλυτα δόκιμο, όπως παρατηρεί η πραγματική σχολή του ρεαλισμού στην εξωτερική πολιτική, εάν η Ελλάδα προσερχόταν σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, έχοντας προηγουμένως επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ., με οριοθετημένη ΑΟΖ (και με την Κύπρο…) και με τα νησιά της υπό πλήρη επήρεια και όχι… τμηματική.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σιγοντάρει αυτήν τη διολισθαίνουσα πολιτική, επαναλαμβάνουν στερεότυπα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συρθεί σε διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο. Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει το αντίθετο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Έρχεται «προσωπικός γιατρός» και για τα παιδιά

Η χώρα χρόνια τώρα μοιάζει βραχυκυκλωμένη από το τουρκικό «casus belli» στην περίπτωση που ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια. Πώς μπορεί κανείς να συζητήσει για θαλάσσιες ζώνες υπό το κράτος μιας τόσο απροκάλυπτης απειλής; Προσθέτως, το τουρκολιβυκό σύμφωνο, στο οποίο η τουρκική πλευρά δεν αναγνωρίζει δικαιώματα για τα ελληνικά νησιά πέραν των 6 ν.μ., δεν ακυρώνεται, όπως εύστοχα έγραψε η «δημοκρατία», με εκπτώσεις σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας.

Αφετέρου, η Τουρκία εισάγει προς συζήτηση -και η Ελλάδα εμφανίζεται πρόθυμη να τεθεί- θέμα βραχονησίδων, τη στιγμή που πιέζεται να αποδεχθεί διαπραγματεύσεις επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νησιών, τα οποία κατά την πάγια θέση της Άγκυρας συνιστούν γεωλογική προέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας και τα οποία, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποστρατικοποιηθούν.

Επισημαίνεται ότι η δημιουργία της περιβόητης 4ης Αποβατικής Στρατιάς στα τουρκικά παράλια δεν αποτελεί τίποτε άλλο από διπλωματικό στρατήγημα, ώστε σε περίπτωση αποστρατικοποίησης οι Τούρκοι να την καταργήσουν, δείχνοντας την καλή προαίρεσή τους. Στην πραγματικότητα, στα απέναντι παράλια είναι εγκατεστημένες και εκπαιδεύονται επί τούτου συστηματικά οι κανονικές αποβατικές μονάδες του τουρκικού στρατού

Στο καλάθι των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων δεν θα πρέπει να λησμονείται το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία, προς «δόξαν» της μακαρίως καθεύδουσας πρωτεύουσας, η Τουρκία αντιλαμβάνεται, όπως αντίστοιχα στη Βουλγαρία, στο Κόσσοβο και στα Σκόπια, ως στρατηγικό προγεφύρωμα των επεκτατικών βλέψεών της.

Η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Όσον αφορά την Κύπρο, πληρώνει πρώτη τον «εθνικό λογαριασμό» τον οποίον αρνείται να παραλάβει η Αθήνα, όπως αποδεικνύεται και από τις απερίγραπτες δηλώσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου Ασφαλείας Αλέξανδρου Διακόπουλου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Με την στήριξη του Γιώργου Καρατζαφέρη ο Άδωνις βάζει πλώρη για την ηγεσία της Ν.Δ.

Τα τουρκικά γεωτρύπανα έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργώντας τετελεσμένα, ενώ στο κατεχόμενο έδαφος προελαύνουν μεθοδικά και συστηματικά στην Αμμόχωστο.

Επιστρέφουμε όθεν στο κλασικό αξίωμα: σε στάση προσοχής είναι δύσκολη η ανταλλαγή απόψεων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την στήριξη του Γιώργου Καρατζαφέρη ο Άδωνις βάζει πλώρη για την ηγεσία της...

«Έρχεται η στιγμή που ο Άδωνις Γεωργιάδης θα αγκαλιάζει μόνο τον εαυτό του», έγραφε...

Δημαρχιακό… γλείψιμο στον θείο Κυριάκο!

Αφού τα… πρόκοψε στον Δήμο Αθηναίων, όπου ήδη καταγράφεται ως ο ανεπαρκέστερος δήμαρχος από...

Σύντομο ανέκδοτο η Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις!

Το πιο σύντομο ανέκδοτο στη μακρόχρονη κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου αποδεικνύεται η εξεταστική επιτροπή...

«Στον αέρα» χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι προς σύνταξη!

Χατζηδάκης και Τσακλόγλου ετοιμάζονται να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια, ακολουθώντας πιστά το δόγμα Πισσαρίδη και εκμεταλλευόμενοι τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Νέες ισορροπίες στο Μαξίμου!

Τα νέα πρόσωπα που αναβαθμίστηκαν (;) μετά την απομάκρυνση Δημητριάδη και το κενό στις επαφές του Μητσοτάκη με επιχειρηματίες, μιντιάρχες, δημοσιογράφους και πολιτικούς

Έρχεται «προσωπικός γιατρός» και για τα παιδιά

Παρά το γεγονός ότι ο νεοσύστατος θεσμός του «Προσωπικού Γιατρού» εξακολουθεί να παρουσιάζει ποικίλα...

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Ο στρατός σου θα έχει την ίδια τύχη με τους Τούρκους...

Στην Τρίπολη παρευρέθη ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον εορτασμό της...

Το θολό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η φθορά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μεγάλη, ραγδαία και απεικονίζεται στα ποιοτικά...

Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία

Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αναφορικά...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

Κουτσούμπας: Η νέα γενιά του ΚΚΕ, μπορεί να δημιουργήσει το «μεγάλο, το ωραίο και...

Στην αποψινή του ομιλία στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» όπου διεξάγονται οι εκδηλώσεις του 48ου...

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου τολμά και παίρνει θέση για τις ιταλικές εκλογές

Στο πλευρό της Τζόρτζια Μελόνι και του δεξιού συνασπισμού τάχθηκε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, με...

Διεθνώς ρεζίλι για άλλη μια φορά ο Μητσοτάκης: Του πρότειναν να γίνει πρόεδρος των…...

Στην αρχή, η δημοφιλέστερη σατιρική εκπομπή των ΗΠΑ, παρουσίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως Μίστερ...

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η σημασία των Ιταλικών εκλογών για την Ευρώπη»

Η σημασία των ιταλικών εκλογών είναι καθοριστική για ολόκληρη την ΕΕ. Όχι μόνο διότι...

Αντί να «τρίξει τα δόντια» στον Ερντογάν, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι… οι Τούρκοι είναι...

Έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για τη «συμβολή» της στη συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για τα σιτηρά

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία

Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών της...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ