6/10/2022

Πως ο Κ. Μητσοτάκης έμεινε τελικά με όλους τους «ανεπαρκείς» υπουργούς του… αμανάτι

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι «γκρίζες ζώνες» του ανασχηματισμού… Τι κρύβουν οι ασκήσεις ισορροπίας του Μαξίμου; Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε δέσμιος των βαρόνων του κόμματος. Συγκυβέρνηση Μητσοτάκη -Σημίτη, με «κουρεμένο» τον Σαμαρά.

Ο ανασχηματισμός-παρωδία που έγινε στις 4 Αυγούστου μπορεί να έχασε γρήγορα τη θέση του στις πρώτες σειρές της επικαιρότητας, αλλά δεν έχασε τη σημασία του όσον αφορά τα πολιτικά συμπεράσματα που απορρέουν από αυτόν, αλλά και τις εξελίξεις που σηματοδοτεί όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αλλά και στην αντιπολίτευση. Εκτός από παρωδία, χαρακτηρίστηκε και συγκυβέρνηση Μητσοτάκη – Σημίτη, με «κουρεμένο», αλλά πάντα παρόντα τον Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να «φρεσκάρει» την εικόνα της κυβέρνησής του, αλλά τελικά έμεινε με όλους τους αποτυχημένους υπουργούς του αμανάτι. Ολοι οι αποτυχημένοι έμειναν ακλόνητοι, ακόμη και στις περιπτώσεις που είχαν προγραφεί από το Μέγαρο Μάξιμου: Βρούτσης, Μενδώνη, Κεραμέως, Θεοχάρης, Μηταράκης. Να μην ξεχνάμε και ότι λόγω των εσωκομματικών τριβών είχε αναβληθεί, από τον Απρίλιο που προαναγγέλθηκε, τρεις φορές αυτός ο ανασχηματισμός.

Η εικόνα του Μητσοτάκη από αυτόν τον ανασχηματισμό θόλωσε, η λάμψη χάθηκε και, παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ εξακολουθούν να στηρίζουν τον «μεγάλο τιμονιέρη», το προφίλ του πρωθυπουργού τραυματίστηκε, καθώς εμφανίστηκε αδύναμος και δέσμιος των βαρόνων του κόμματος, οι οποίοι εμφανίζονται και δυσαρεστημένοι. Δεν κατάφερε να διορθώσει τα κακώς κείμενα, άφησε τα χαλασμένα εξαρτήματα στη θέση τους και φρόντισε να φορτώσει σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες στους φίλους και συγγενείς του Μαξίμου. Υπάρχουν φωνές και στο εσωτερικό της Ν.Δ. που από αυτή την αδυναμία Μητσοτάκη να ασκήσει το προνόμιό του βγάζουν το συμπέρασμα ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μπάχαλο για το ωράριο με ευθύνη του Άδωνι Γεωργιάδη!

Τα χαρακτηριστικά των αλλαγών -των λίγων και μόνων που κατάφερε- στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός ήταν να μεταφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης στο Μαξίμου, να αποδυναμώσει υπουργούς του κλίματος Σαμαρά, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, και να γιγαντώσει τη «σημιτική συνιστώσα» του επιτελικού κράτους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας -ακόμη ένας από αυτούς που γλίτωσαν τη θυσία από τον… Μωυσή, αν και ο ίδιος περίμενε να γίνει Βρούτσης στη θέση του Βρούτση- ανακοίνωσε ουσιαστικά αυτούς οι οποίοι θα διαχειριστούν τα χρήματα από την Ε.Ε. και γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους. Ποια είναι αυτή; Να είναι ακραία νεοφιλελεύθεροι, να υμνούν τα Μνημόνια και να γνωρίζουν πώς να τα επιβάλλουν, χωρίς να χρειάζεται η… τεχνογνωσία του ΔΝΤ.

Στη νέα κυβέρνηση έχουμε τον αναβαθμισμένο Θεόδωρο Σκυλακάκη, από υφυπουργό Οικονομικών σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική. Είναι αυτός που θα διαχειριστεί το ταμείο ανάκαμψης και αναφέρεται, όπως φυσικά όλοι οι αναπληρωτές υπουργοί, κατευθείαν στον πρωθυπουργό. Ο Σκυλακάκης, λοιπόν, έχει το ταμείο και ο Μητσοτάκης έμεινε τελικά με όλους τους αποτυχημένους υπουργούς του αμανάτι στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Αναβάθμιση με μήνυμα διπλό αυτή του Σκυλακάκη, πέρα από το γεγονός ότι δεν αποτελεί καλά μαντάτα για όσους δεν είναι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει πόντους εσωκομματικά -πολιτικά στενός συνεργάτης της επί χρόνια και δεξί της χέρι, και φίλος γενικά της οικογένειας Μητσοτάκη- και μειώνει τη δύναμη του Σταϊκούρα, ο οποίος ναι μεν έχει καραμανλικές αναφορές, αλλά υπήρξε υπουργός του Σαμαρά και πλέον κινείται στους ουδέτερους.

Ο δεύτερος αναπληρωτής υπουργός μετά τον Σκυλακάκη είναι ο Νίκος Παπαθανάσης. Η αναβάθμιση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, είναι το «τελείωμα» του Αδωνι Γεωργιάδη. Τον άφησε υπουργό, αλλά του πήρε όλες τις αρμοδιότητες. Ναι μεν «πετσόκοψε» τον άνθρωπο του Σαμαρά, αλλά ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να τον βγάλει εκτός κυβέρνησης. Η εικόνα του υπουργού Ανάπτυξης να γυρνάει στα κανάλια και να λέει πόσο χάρηκε για την αναβάθμιση του… συνεργάτη του και η προσπάθεια που κάνει να πείσει όλους ότι έχει ακόμη κάποιες αρμοδιότητες δεν αρμόζουν σε σοβαρή κυβέρνηση. Πήγε ακόμη και στην ορκωμοσία ο αθεόφοβος για να δηλώσει τη χαρά του...

Δημοφιλείς ειδήσεις  Το gay ζευγάρι Άλμπατρος και τα 400,000 της λίστας Πέτσα

Ο άτολμος Μητσοτάκης, απέναντι στον Σαμαρά, δεν έθεσε εκτός κυβέρνησης ούτε τον Γιάννη Βρούτση. Ιδια κατηγορία με τον Γεωργιάδη κι αυτός. Εμεινε στην κυβέρνηση με κουρεμένες αρμοδιότητες.

Η πτέρυγα του Αντώνη Σαμαρά, λοιπόν, διατηρεί μεν τα ερείσματά της στην κυβέρνηση, αλλά έχει χάσει τη δύναμή της. Αντιθέτως, ενισχύεται η ομάδα Σημίτη -απαριθμεί πολλά στελέχη στην κυβέρνηση, στις γενικές γραμματείες, οι άνθρωποι του «εκσυγχρονισμού» είναι παντού- με την υπουργοποίηση του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου.

Ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αυτός που θα αναλάβει να υλοποιήσει από την έκθεση Πισσαρίδη ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό τομέα. Τι συνεπάγεται αυτή η τοποθέτηση για τους ασφαλισμένους μπορεί να γίνει κατανοητό από το παρατσούκλι που συνοδεύει τον κ. Τσακλόγλου: «Ο Ηρώδης της Ελλάδας». Και του δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός γιατί το 2012, ως σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εισηγήθηκε την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Όταν οι φιλίες αναγνωρίζονται…

Ο ανασχηματισμός-παρωδία βρίσκει τη Ζωή Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας. Το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει προφανώς και δεν αποτελεί εμπόδιο για τον πρωθυπουργό. Α, είναι και φίλη της Μαρέβας Μητσοτάκη.

Έμεινε στο τέλος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. Σε αυτή τη θέση, ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κορινθίας Νικόλαος Ταγαράς, ο οποίος ήταν στο ίδιο υπουργείο και το 2014. Σαφώς του περιβάλλοντος Σαμαρά, αλλά να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, δεν σημαίνει επιπλέον δύναμη στον πρώην πρωθυπουργό.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Άδωνις Γεωργιάδης: «Το να σταματήσουν οι αυξήσεις γενικά, δεν υπάρχει περίπτωση»

Πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θερμό επεισόδιο» Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα!

Η στιχομυθία των δύο ηγετών - Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» και τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «ενοχλήθηκε» από την ομιλία του

Τι σχέση έχει το φυσικό αέριο με την πανδημία; Την απάντηση έχει ο Κυριάκος...

«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει...

«Κολλητός» του Ερντογάν και φανατικός της «γαλάζιας πατρίδας» ο νέος Τούρκος Πρέσβης

Ο άνθρωπος που έγραψε το τουρκικό μανιφέστο-πρόκληση του 2020 με όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, έρχεται στην Αθήνα

Συμφωνεί με την επιλογή τρανς ερμηνεύτριας στην «Στρέλλα» ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για ακροάσεις του πρωταγωνιστικού ρόλου...

Άρχισαν τις εξορμήσεις Μπογδάνος και Λατινοπούλου

Ανεπίσημα έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος και τα κόμματα ετοιμάζονται για τη μάχη...

Το gay ζευγάρι Άλμπατρος και τα 400,000 της λίστας Πέτσα

Στο ελληνικό διαδίκτυο, συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα Bovary, εμφανίστηκε ένα συγκινητικό άρθρο με θέμα τον...

Αυτή είναι η πρόταση που κατατέθηκε στην Ε.Ε. για το πλαφόν στην τιμή του...

Συγκεκριμένηπρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έχουν συντάξει από...

Σκόρπισαν εκατομμύρια σε προβληματικά λεωφορεία!

Οι σκανδαλώδεις συμβάσεις για τα μεταχειρισμένα λεωφορεία που αγοράστηκαν με leasing

PES: Συνάντηση Τσίπρα – Μπορέλ στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής...

Σκάνδαλο υποκλοπών: O Μητσοτάκης δεν πάει στην PEGA

Απέκλεισε την ακρόαση ο Οικονόμου - Πλήρης κάλυψη στον Μητσοτάκη

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το να σταματήσουν οι αυξήσεις γενικά, δεν υπάρχει περίπτωση»

Με περίσσεια κυνικότητα, ο Υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση...

Ο Τσίπρας ζήτησε κυρώσεις από την Ε.Ε., εάν η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στην Πράγα, ο Πρόεδρος του...

Αποστάσεις Πολάκη από Κουμουνδούρου

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι από...

Βέβηλος! Η δήλωση του Μητσοτάκη που θα μείνει στην Ιστορία

Η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα πλούσια, προσφέροντας πληθώρα λέξεων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για...

Μπάχαλο για το ωράριο με ευθύνη του Άδωνι Γεωργιάδη!

Νέα κυβίστηση από τον υπουργό Ανάπτυξης μετά τον σάλο για μειωμένες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων λόγω της δυσβάστακτης ενεργειακής κρίσης 

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί ζητούν 200.000.000 ευρώ αποζημιώσεις για τα Leopard!

Αποζημίωση εκτιμώμενου ύψους περί τα 200.000.000 ευρώ, που αφορά...

Δάκρυα στην κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα – Υποβασταζόμενος ο γιος του: «Ήσουν καταπληκτικός πατέρας»

Τον σπουδαίο ερμηνευτή Σταμάτη Κόκοτα αποχαιρέτησαν σήμερα σε κλίμα...

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες...

Αυτοκτόνησε 36χρονη υγειονομικός που βρισκόταν σε αναστολή

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι στα θύματα της...

Το δράμα της 44χρονης Βασιλικής που βρέθηκε μουμιοποιημένη στο σπίτι της

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Αχαϊας προκάλεσε η είδηση...

Πύρρος Αναγνωστόπουλος: Αυτός είναι ο αριστοκράτης σύντροφος της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη αν και κρατάει πολύ χαμηλούς τόνους στην...

Βέβηλος! Η δήλωση του Μητσοτάκη που θα μείνει στην Ιστορία

Η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα πλούσια, προσφέροντας πληθώρα λέξεων...

Ο Οικογενειακός εμφύλιος στο Νότιο Τομέα και τα «όρια της ανηθικότητας»

Η απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού στον βουλευτή του νότιου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ