Σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση από το ΥΠΕΝ

Must Read

Απλοποιείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διά της κατάταξης περισσότερων έργων σε χαμηλότερες περιβαλλοντικές υποκατηγορίες Α2 και Β (Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις).

Τίθεται, βέβαια, το ερώτημα αν η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη συνδέεται με την ενεργοποίηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και των Ομάδων Εργασίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Με δεδομένο ότι ψηλά στη λίστα των παρεμβάσεων για το ευρωπαϊκό κονδύλι των 32 δισ. ευρώ βρίσκονται, μεταξύ άλλων, έργα ΑΠΕ, δεν αποκλείεται η απλοποίηση των διαδικασιών να αποτελεί… προπομπό για την υπαγωγή έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα πάντως με το ΥΠΕΝ, η ανάγκη για τροποποίηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης προέκυψε σε συνέχεια της ψήφισης του περιβαλλοντικού νόμου (Ν. 4685/2020), με τον οποίο θεσπίστηκε η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής ΑΠΕ με τη Βεβαίωση Παραγωγού. Καθώς η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πλήθος βεβαιώσεων, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν διευκολύνσεις και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, που είναι η επόμενη αδειοδοτική φάση.

Έτσι, με απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη (ΦΕΚ Β 3291/6 Αυγούστου 2020) τροποποιείται η απόφαση «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/21.09.2011 (Α΄ 209), ως προς την κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων της 10ης Ομάδας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Για παράδειγμα, στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς απαλλάσσονται πλέον από περιβαλλοντική αδειοδότηση οι σταθμοί ισχύος μέχρι 1 MW (μέχρι πρότινος, το όριο ήταν στα 0,5MW), ενώ υπάγονται πλέον στην «ελαφρότερη» κατηγορία των ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW έως 10 MW (αντί του μέχρι πρότινος ορίου των 2 MW). Αντίστοιχα, στους αιολικούς σταθμούς υπάγονται σε ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ έως 10 MW (αντί 5 ΜW). Τελικός στόχος του υπουργείου είναι η ριζική μείωση του χρόνου αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ στα δύο χρόνια κατά μέσον όρο (από 5-7 που είναι σήμερα), με τη θέσπιση όλων των απαιτούμενων ρυθμίσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This