Σάββατο 12/6/2021

Σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση από το ΥΠΕΝ

Απλοποιείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διά της κατάταξης περισσότερων έργων σε χαμηλότερες περιβαλλοντικές υποκατηγορίες Α2 και Β (Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις).

Τίθεται, βέβαια, το ερώτημα αν η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη συνδέεται με την ενεργοποίηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και των Ομάδων Εργασίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Με δεδομένο ότι ψηλά στη λίστα των παρεμβάσεων για το ευρωπαϊκό κονδύλι των 32 δισ. ευρώ βρίσκονται, μεταξύ άλλων, έργα ΑΠΕ, δεν αποκλείεται η απλοποίηση των διαδικασιών να αποτελεί… προπομπό για την υπαγωγή έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα πάντως με το ΥΠΕΝ, η ανάγκη για τροποποίηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης προέκυψε σε συνέχεια της ψήφισης του περιβαλλοντικού νόμου (Ν. 4685/2020), με τον οποίο θεσπίστηκε η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής ΑΠΕ με τη Βεβαίωση Παραγωγού. Καθώς η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πλήθος βεβαιώσεων, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν διευκολύνσεις και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, που είναι η επόμενη αδειοδοτική φάση.

Έτσι, με απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη (ΦΕΚ Β 3291/6 Αυγούστου 2020) τροποποιείται η απόφαση «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/21.09.2011 (Α΄ 209), ως προς την κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων της 10ης Ομάδας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Για παράδειγμα, στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς απαλλάσσονται πλέον από περιβαλλοντική αδειοδότηση οι σταθμοί ισχύος μέχρι 1 MW (μέχρι πρότινος, το όριο ήταν στα 0,5MW), ενώ υπάγονται πλέον στην «ελαφρότερη» κατηγορία των ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW έως 10 MW (αντί του μέχρι πρότινος ορίου των 2 MW). Αντίστοιχα, στους αιολικούς σταθμούς υπάγονται σε ΠΠΔ οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ έως 10 MW (αντί 5 ΜW). Τελικός στόχος του υπουργείου είναι η ριζική μείωση του χρόνου αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ στα δύο χρόνια κατά μέσον όρο (από 5-7 που είναι σήμερα), με τη θέσπιση όλων των απαιτούμενων ρυθμίσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ