Σε «κόκκινο» συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της κλιμακούμενης έντασης την οποία διατηρεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» εξακολουθεί να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες, με τον ελληνικό στόλο να παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς και να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για οτιδήποτε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να κινείται διά της διπλωματικής οδού, αναζητώντας την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας και σήμερα αναμένεται να θέσει εκ νέου στην Ε.Ε. το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Όπως έκανε γνωστό η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια του σημερινού έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία. Παράλληλα, σημείωσε ότι στις 27 Αυγούστου αναμένεται και η ευρωπαϊκή λίστα των επιλογών για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθούν στη Βουλή οι συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, με στόχο να ψηφιστούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Την Τρίτη η ολομέλεια του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου υπερψήφισε τη συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ προ διημέρου η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου είχε αποφανθεί ότι η συμφωνία συμβαδίζει τόσο με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου όσο και με το Διεθνές Δίκαιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Στοκ Μόρισον. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι με την Τουρκία υπάρχει μία και μόνη εκκρεμότητα που θα μπορούσε να συζητηθεί, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Δηλώνει δε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές οι οποίες σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016, με προϋπόθεση, πάντως, να σταματήσουν οι προκλήσεις της Άγκυρας. Προκλήσεις, ωστόσο, τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν, με τις πλάτες και του Βερολίνου και υπό τη χλιαρή στάση των Βρυξελλών, δεν πιθανολογείται να σταματήσει χωρίς όρους.