Βάζουν δύσκολα στα κόμματα οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο ενόψει της διαδικασίας κύρωσής τους στη Βουλή

Must Read

Διχασμένα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις διαδοχικές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα με Ιταλία και Αίγυπτο και αφορούν τη μοιρασιά των ΑΟΖ και οι οποίες πρόκειται εσπευσμένα να κυρωθούν στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να πει «ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία, παρά τις καταφανώς προβληματικές πτυχές που αναγνωρίζει, αλλά δυσκολεύεται στη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία, ακόμα και με τους πλέον μετριοπαθείς αναλυτές, αποτύπωσε μια απαράδεκτη εγκατάλειψη του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη πάγιων εθνικών θέσεων.

Η τελική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ θα ληφθεί το πρωί της Δευτέρας στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά, όπως λένε στη «δημοκρατία» σημαίνοντα στελέχη, παρά την άποψη του «σημιτικού» χώρου που μετακόμισε εσχάτως στην Κουμουνδούρου, ειδικά η Συμφωνία με την Αίγυπτο «παραβιάζει κόκκινες γραμμές». Ως εκ τούτου, η στάση του κόμματος, το οποίο ταλαιπωρείται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής από τις διεθνιστικές του συνιστώσες που αντιμετωπίζουν ανέμελα το ζήτημα των συνόρων, θα είναι μεσοβέζικη

Στην ίδια γραμμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκοπεύει να κινηθεί και η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία εμφανίζεται να διατηρεί μεγάλους ενδοιασμούς και σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία, εκτός άλλων, αφήνει εκτός των ρυθμίσεων το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη και εγκαταλείπει τη μέθοδο χάραξης της μέσης γραμμής.

Την ίδια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. αναμένεται να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά, επειδή δεν συγκάλεσε Συμβούλιο Αρχηγών προκειμένου να θωρακίσει τις εθνικές θέσεις, αλλά και διότι αυτοσχεδίασε υπό το κράτος του πανικού, υποκύπτοντας στις πιέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, έχει εγκαίρως ξεκαθαρίσει πως «ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή και ανοίγουν τον δρόμο της συνεκμετάλλευσης». Για το ΜέΡΑ 25 οι συμφωνίες είναι «κυβερνητικά αυτογκόλ», ενώ η Ελληνική Λύση τις θεωρεί ευθέως προδοτικές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This