Η Ευρώπη αντί να προστατεύσει τα σύνορα της θέλει να παραδώσει ελληνική κυριαρχία στην Τουρκία

Must Read

Η περίεργη πρόταση του Σαρλ Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη στη σκιά των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, βάζει θέμα θαλασσίων συνόρων – Τι λένε οι… μυστικοπαθείς Γερμανοί.

Εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων για να εκκινήσει διάλογος – με διευρυμένη σύνθεση συμμετεχόντων – με φόντο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Διάλογος με το κρίσιμο ερώτημα όμως να παραμένει αναφορικά με την ατζέντα του, καθώς η Άγκυρα καιροφυλακτεί επιθυμώντας συζήτηση από μηδενική βάση «για όλα τα ζητήματα».

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνιζε πως οι ηγέτες της Ένωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων με την Αθήνα.

Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων στο Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρόλα αυτά ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση Μισέλ για τα ζητήματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης. Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν στο τραπέζι θα μπορούσε να βρεθεί το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο – ζήτημα λυμένο για την ελληνική πλευρά – η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Ταυτόχρονα ιδιαιτέρως μυστικοπαθείς εμφανίζονταν την Παρασκευή και οι Γερμανοί. Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως η Γερμανία θέλει να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας πως πρέπει να ξεκινήσει αν είναι δυνατόν ένας διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στα αμφιλεγόμενα θέματα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως και το Βερολίνο στην επίσημη ανακοίνωσή του, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τί ακριβώς είπαν στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν η Άγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνομίλησε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Με φόντο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο η καγκελάριος υπογράμμισε την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης περιφερειακών εντάσεων. Οι δυο συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνομιλίες», ανέφερε η λακωνική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This