Πανδημία, οικονομία, Τουρκία: Οι τρεις Μοίρες του Μητσοτάκη ορίζουν το μέλλον (και την ομιλία του στη ΔΕΘ)

Must Read

Ένα χρόνο πριν, ο Πρωθυπουργός ανέβαινε στο βήμα της ΔΕΘ «νικητής και τροπαιούχος» και ανακοίνωνε την αναγέννηση της Ελλάδας από τις στάχτες της. Αυτό που δεν φανταζόταν (όπως οι περισσότεροι από εμάς), ήταν οι συνθήκες με τις οποίες… ανηφόρισε φέτος στη Θεσσαλονίκη, για μια ομιλία που στόχο θα έχει να καθησυχάσει, να εγγυηθεί, ακόμα και να κερδίσει χρόνο, από εχθρούς και φίλους.

Σήμερα, -ένα χρόνο μετά- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζει τον «εφιάλτη» σε ένα τούνελ που το φως και η άκρη του είναι πολύ μακριά! Πανδημία, οικονομία και Τουρκία είναι το τρίπτυχο που του κατέστρεψε το όνειρο και σήμερα (παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες, να του το αναγνωρίσουμε) είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Τα λάθη που έχουν γίνει δεν είναι και λίγα και ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επανεκκινήσει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία. Πώς θα το κάνει αυτό;

Θα αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων και εργαζόμενων, αλλά και τον τριπλό άξονα ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας μέσω των εξοπλιστικών. Το κλου αναμένεται να είναι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τη Γαλλία.

Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτικά ματιά σε όσα πρόκειται να ανακοινώσει, τι θα προσπαθήσει να αποφύγει και σε ποια θέματα θα προσπαθήσει να πείσει… εχθρούς, φίλους, γείτονες και συμμάχους:

Τι περιμένουμε επί των οικονομικών – Το πλέγμα των έκτακτων και μόνιμων μέτρων

  • Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή:
    Ειλημμένη είναι η απόφαση για έναν νέο, τον τρίτο κατά σειρά κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τα χρήματα αυτά, που θα ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ, να διοχετευτούν στους κλάδους και στις περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο, ενώ σε αυτόν τον κύκλο του προγράμματος αναμένεται να συμμετάσχουν οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή, δηλαδή κυρίως οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι από τον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής 1,8 δισ. ευρώ.
  • Για τα ενοίκια:
    Η υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων κατά 40% έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους ενοικιαστές και κατά κοινή ομολογία την αποδέχθηκε με κατανόηση και η πλειοψηφία των ιδιοκτητών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ωστόσο, πλέον όλοι παραδέχονται ότι είναι ένα μέτρο το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί με την παρούσα μορφή και γι’ αυτό τον λόγο κατατέθηκε η κοινή πρόταση μεταξύ των εμπόρων και της ΠΟΜΙΔΑ για συνέχιση του μέτρου μόνο σε εθελοντική βάση. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί μεν το υπουργείο Οικονομικών να προχώρησε στην έμμεση αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων, αυτή δε ήταν μερική, καθώς κάλυπτε το 30% των χαμένων εσόδων μέσω της έκπτωσης φόρου.
  • Για τα αναδρομικά:
    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένονται οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αναδρομικά που οφείλονται στους συνταξιούχους. Θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την εξόφληση έως τα τέλη του φθινοπώρου των αναδρομικών, συνολικού ύψους 1,4 δισ. Ευρώ, σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους, σε υλοποίηση της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, ακόμη και χωρίς να απαιτείται πρωτύτερα η έκδοση της απόφασης που εκκρεμεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Ωστόσο, κυβέρνηση και πρωθυπουργός είναι όμηροι πολιτικά της απάτης που επιχείρησαν ανεπιτυχώς να στήσουν σε βάρος 1.500.000 απομάχων της εργασίας, στους οποίους οφείλονται με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά από τις περικοπές του 2012 στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.
  • Για την προκαταβολή φόρου:
    Κατά κοινή ομολογία, το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος έδωσε σημαντικές ανάσες στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δικαιούχοι μείωσης προκαταβολής ήταν φέτος 238.288 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 200.759 ατομικές και 37.529 νομικά πρόσωπα, που είδαν μειώσεις από 30% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση του τζίρου. Καθώς, όμως, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας και τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας είναι δυσοίωνες, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου τουλάχιστον για άλλον έναν χρόνο.
  • Για τις ασφαλιστικές εισφορές:
    Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ είναι τους τελευταίους μήνες εκτός τροχιάς, σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν εκείνης που συντελέστηκε τον Ιούνιο κατά 0,9%. Ο στόχος είναι αφενός μεν η ελάφρυνση των επιχειρήσεων, αφετέρου δε ένα επιπλέον κίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία καλπάζει και οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι ξεπέρασαν τον Ιούλιο το 1.000.000 άτομα.
  • Για το «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ:
    Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου παραμένει η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες τα κυβερνητικά στελέχη κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, μια ελάφρυνση του φόρου αυτού είναι πάντοτε στο τραπέζι των συζητήσεων. Πολύ περισσότερο φέτος, που τα εκκαθαριστικά δεν έχουν σταλεί ακόμη στους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η διαδικασία πήρε μια μικρή αναβολή από τα τέλη Αυγούστου στα μέσα Σεπτεμβρίου. Προσφάτως στην εξίσωση μπήκε και το σχέδιο Πισσαρίδη, που συστήνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Οι τρεις πυλώνες ενίσχυσης της ελληνικής Άμυνας, τα Mirage και η Γαλλία

Η Ελλάδα κινείται αποφασιστικά για την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης σε τρία επίπεδα.

Ο πρώτος άξονας των ανακοινώσεων θα αφορά καθαρά το εξοπλιστικό υλικό, ενώ ο δεύτερος άξονας θα έχει να κάνει με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε έμψυχο υλικό. Το τρίτο σκέλος των ανακοινώσεων, θα αφορά την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να έχει αποτρεπτική ισχύ, αλλά και αναπτυξιακή χροιά, συμβάλλοντας στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Η Αθήνα δρομολογεί την περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής στο πλαίσιο του γενικότερου αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας.

Σε τι είπαμε oui τελικά;

Το θέμα το οποίο θεωρείται «άσος» στο μανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό, είναι η συμφωνία με τη Γαλλία και οι πτυχές της.

Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν μετά το τέλος της MED7 στην Κορσική και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Εμανουελ Μακρόν, έχει επέλθει συμφωνία για αμοιβαία αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά αυτό πιθανόν να ανακοινωθεί εάν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία μέχρι τη Σύνοδο της ΕΕ, 24-25 Σεπτεμβρίου.

Τι περιμένουμε λοιπόν να ανακοινωθεί; Η επιστροφή των Mirage στους αιθέρες, καθώς εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η σύμβαση για την υποστήριξή τους (οκτώ Mirage 2000 και 25 Mirage 2000-5). Μάλιστα, οι τρεις γαλλικές εταιρείες υποστήριξης, Dassault, Thales και Safran θα δώσουν τις προσφορές τους στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αρχίσει η ροή ανταλλακτικών.

https://youtu.be/fT-I6VJeV6c

Όσον αφορά τα γαλλικά μαχητικά Rafale, οι πληροφορίες λένε ότι επίσης υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αφορά αγορά, ή ακόμα και δανεισμό ικανού αριθμού αεροσκαφών.

Άγνωστος Χ στην εξίσωση είναι οι φρεγάτες. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα κινηθεί για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, ένας δανεισμός των Fremm, αντί για αγορά (των Belh@rra), βγαίνει πολύ δυναμικά στην επιφάνεια. Εξέλιξη σαφώς θετική, μας και οι εν λόγω φρεγάτες είναι ναυπηγημένες το 2019 και διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα.

https://youtu.be/qX75rcv1u-s

Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ

Στις σημαντικές ανακοινώσεις της Παρασκευής, έγινε γνωστό ότι προχωρά η ΔΕΘ-HELEXPO, στην προκήρυξη του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, αφού πραγματοποιήθηκε η τελική έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της ΔΕΘ έχει πλέον αποσταλεί στο ΣτΕ.

«Το νέο συγκρότημα Εκθεσιακών και Συνεδριακών εγκαταστάσεων, μαζί με το Επιχειρηματικό Κέντρο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της πόλης, συμβάλλοντας στη μετατροπή του σε έναν σημαντικό διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πράσινου 60 περίπου στρεμμάτων για χρήση από την πόλη, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές και εκθεσιακές χρήσεις.

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 σύμφωνα με τις αρχές για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της UNESCΟ και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).

Αναβάθμιση του Flyover και… «μικρή επανάσταση» με την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Δεύτερη σημαντική είδηση είναι ότι υπεγράφη από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, η έγκριση των τευχών για την πρόσκληση της πρώτης φάσης της προεπιλογής των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, για την αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης (Flyover), μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες από την παρουσίαση του σχεδίου.

Στα αξιοσημείωτα του Thessaloniki Helexpo Forum, η συζήτηση στο πάνελ «Ψηφιακή Δικαιοσύνη», όπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, έκανε λόγο για μια μικρή επανάσταση την οποία ζούμε, για μια κοσμογονία μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, μετά και την πανδημία, που άλλαξε τα δεδομένα. Σημείωσε δε πως η περίοδος αυτή έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν πολλά βήματα που είχαν σχεδιαστεί, ενώ ο συνδυασμός της πίεσης της πραγματικότητας με την εφαρμογή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουμε τον βηματισμό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This