Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Ο Μητσοτάκης πήγε… ρομαντζάδα τον Ράμα μπας και τον «ρίξει» για την ελληνο-αλβανική ΑΟΖ (video, pics)

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, με τον οποίο παρακάθησε σε γεύμα εργασίας σε εστιατόριο γνωστού ξενοδοχείου με υπέροχη θέα την Αθήνα και την Ακρόπολη. Παρόντες ακόμη ήταν ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, αλλά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουράνη. Τι είπαν κυβερνητικές πηγές.

Θέμα συζήτησης φυσικά η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας-Αλβανίας και η επέκταση της Ελλάδας στα 12ν.μ. στο Ιόνιο. Πάντως, ο Έντι Ράμα δήλωσε προσφάτως, πως και τα δύο δεν γίνονται. Ή το ένα θα γίνει, ή το άλλο.

Δεν ανέφερε όμως κατά πόσο είναι δική του αυτή η άποψη, ή του φίλου του, του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο ο Αλβανός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε στο εξοχικό του για… φροντιστήριο, πριν έρθει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δυο ηγέτες κατά τη διάρκεια του δείπνου, συζήτησαν την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, «την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει».

Οι δυο Πρωθυπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία η οποία «πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών».

Οι δυο Πρωθυπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Τέλος, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Όπως και να ‘χει, οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αλβανίας θα συνεχιστούν, ενώ σύντομα αναμένεται να μεταβεί στα Τίρανα ο Νίκος Δένδιας, όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ