Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Ο παπανδρεϊσμός δεν είναι λύση για τα προβλήματα της χώρας»

Must Read

O νέος τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλά για τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη Τσίπρα και το «φλερτ» με το ΠΑΣΟΚ.

  • Aπό τη Βίβιαν Μπενέκου

Μόλις ορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα τομεάρχης Δικαιοσύνης, πήρε τη vintage BMW μηχανή του, που δεν την αποχωρίστηκε ούτε στο γαμήλιο ταξίδι του κι έκανε μια μεγάλη βόλτα στους δρόμους της Δράμας για να το γιορτάσει. Ο λόγος για τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που ανοίγει τα χαρτιά του σήμερα στην «Espresso».

Αυτό που σε άλλα κόμματα ονομάζεται γκρίνια στην Αριστερά λέγεται «ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση» και αποτελεί οξυγόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απάντηση που δίνει ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος σε αυτούς που βλέπουν… πολλές γκρίνιες τελευταία στο κόμμα του. Παρ’ όλα αυτά, παραδέχεται ότι «κάθε ήττα προκαλεί εσωστρέφεια». Μιλώντας για το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζει ότι «ο παπανδρεϊσμός δεν είναι λύση για τα προβλήματα της χώρας».

Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λέει ότι μπορεί να είναι «πρώτο βιολί», αλλά όχι «διευθυντής ορχήστρας». Πηγαίνοντας πιο βαθιά στην κριτική του, πιστεύει ότι «τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν στα ΜΜΕ από τη Ν.Δ. άμβλυναν την κριτική τους διάθεση» προς την κυβέρνηση.

Ως τομεάρχης Δικαιοσύνης, είναι υπέρ του πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλων και της υιοθεσίας παιδιών από τους ίδιους.

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος έχει σύζυγο παιδίατρο, δύο παιδιά που σπουδάζουν και έναν φίλο ζωής με τον οποίο βίωσαν πολλά και σημαντικά. Από συμφοιτητές στη Νομική, μέχρι και σήμερα που ο Λάκης Λαζόπουλος, όταν πηγαίνει στη Δράμα, πίνει το καφεδάκι του μόνο μαζί του.

  • O Αλέξης Τσίπρας καλά το πάει το… καράβι; Υπάρχουν αρκετές γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος…

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματος. Παρέλαβε ένα κόμμα στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης και το οδήγησε στην κυβέρνηση. Ακόμη και ηττημένος ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το υψηλό ποσοστό του 32%, γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση των αριστερών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά, στην Ανανεωτική Αριστερά δεν ισχύει το «ενός ανδρός αρχή». Λειτουργούμε με βάση ανοιχτές, συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό που για την Αριστερά αποτελεί οξυγόνο, η ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση, από τους εκτός Αριστεράς εκλαμβάνεται ως γκρίνια.

  • Τι συμβαίνει όμως και ακόμη είστε μια πολύ χλιαρή αντιπολίτευση;

Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, οι πολίτες μάς έταξαν στην αξιωματική αντιπολίτευση και επομένως οφείλουμε να ασκούμε τον θεσμικό μας ρόλο με τη μέγιστη δυνατή συνέπεια. Προερχόμαστε από μία εκλογική ήττα και κάθε ήττα προκαλεί εσωστρέφεια. Ταυτόχρονα, σε εμάς είναι σε εξέλιξη το μεγάλο στοίχημα της διεύρυνσης του κόμματος, ώστε να αντιστοιχηθεί η εκλογική του βάση με την οργανωτική του δομή. Αν κάποιος συνυπολογίσει και την πανδημία, που ανέκοψε την προσυνεδριακή διαδικασία, έχει αρκετά στοιχεία για να εξηγήσει τη σημερινή μας κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολαμβάνει ασυλία από σχεδόν όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ώστε σχεδόν καμιά αστοχία ή ανεπάρκειά της δεν φτάνει στους πολίτες.

Σε αντίθεση όμως με την εικόνα, η αντιπολίτευση που ασκούμε είναι συντονισμένη, αποτελεσματική και κυρίως υπεύθυνη. Ας αναλογιστούν οι πολίτες την αντιπολίτευση που έκανε η Ν.Δ. τόσο στο Μακεδονικό όσο και στα λοιπά ζητήματα της καθημερινότητας, το ότι ζητούσε συνεχώς εκλογές κ.λπ. Δεν συμφωνώ λοιπόν με την επισήμανση ότι ασκούμε πολύ χλιαρή αντιπολίτευση, το αντίθετο, ασκούμε μία πολύ μαχητική αντιπολίτευση στη Βουλή, όχι όμως με κραυγές, αλλά με επιχειρήματα.

  • Το νέο logo του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέψτε μου να το πω, μου φαίνεται λίγο άνευρο και αδύναμο. Eχω άδικο;

Στα θέματα αισθητικής δεν υπάρχει άδικο ή δίκαιο. Άλλωστε, δεν πρόκειται για έργο τέχνης, ώστε η αισθητική να είναι το κυρίαρχο. Είναι ένα logo που στόχο έχει να εκφράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή. Ο χρόνος θα δείξει… Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα σήμα που δεν περνάει απαρατήρητο, ένα σήμα που «σημαίνει». Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

  • Δεν λέτε να ξεκολλήσετε από τον παπανδρεϊσμό και το ΠΑΣΟΚ. Oλο γύρω του βρίσκεστε. Έχετε άποψη γι’ αυτό;

Θα σας απαντήσω με την περίφημη φράση του Μαρξ «όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία». Επομένως, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ούτε ο παπανδρεϊσμός είναι λύση για τα προβλήματα της χώρας ούτε το «κλίμα ΠΑΣΟΚ» αποτελεί απάντηση. Οι πολίτες που απογοητεύτηκαν από τη συστράτευση του ΠΑΣΟΚ με τη συντηρητική παράταξη έστρεψαν την πλάτη στο πάλαι ποτέ Κίνημα και αναζήτησαν τη λύση των προβλημάτων τους και προοδευτική προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, να αποκτήσει η δημοκρατική παράταξη τον ηγεμονικό της ρόλο, και δεν έχει σχέση με «κολλήματα».

  • Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γνώμη σας;

Είναι καλός για πρώτο βιολί, αλλά όχι για διευθυντής ορχήστρας. Αν δεν ήταν υιός Μητσοτάκη, δεν θα είχε αυτή την εξέλιξη. Διακήρυξε επιτελικό κράτος και έφτιαξε κομματικό κράτος. Υποσχέθηκε πολλές καλοπληρωμένες δουλειές και περιορίζει και τις υπάρχουσες. Κατήγγειλε τη Συμφωνία των Πρεσπών και σήμερα υποδέχεται τον Ζάεφ ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

  • Έχετε δηλώσει σε άρθρο σας: «Η κυβέρνηση αυτοϋπονομεύτηκε στηριζόμενη στην επικοινωνιακή της υπεροπλία και τη σιγή (εξαγορασμένη;;;) των ΜΜΕ». Υπάρχουν εξαγορασμένα ΜΜΕ;

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, η λέξη «εξαγορασμένη» συνοδεύεται από ερωτηματικά. Δεν έχω απάντηση. Όμως τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν είναι βέβαιο ότι άμβλυναν την κριτική διάθεση, που από τον ρόλο τους οφείλουν να έχουν τα μέσα. Για να μην πω ότι πολλά απ’ αυτά έγιναν «κυβερνητικότερα» της κυβέρνησης.

  • Οι δημοσκοπήσεις όμως φέρνουν 20 μονάδες πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τα ΜΜΕ το δημιουργούν;

Εφόσον τις δημοσκοπήσεις τις κάνουν εταιρίες του κ. Θεοδωρικάκου, πάλι ευχαριστημένοι είμαστε… Για να απαντήσω όμως σοβαρά στο ερώτημά σας, η κυβέρνηση έχει ακόμη (για λίγο καιρό, υποθέτω) πολιτικό κεφάλαιο και ασυλία. Αρχίζουν όμως τα προβλήματα, οικονομικά, εθνικά, υγειονομικά, που απαιτούν λύσεις και όχι επικοινωνιακούς χειρισμούς. Η κυβέρνηση στα μεν εθνικά παρακολουθεί αμήχανη την τουρκική θρασύτητα, στην οικονομία έρχεται Αρμαγεδδώνας, τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθοί περικόπτονται, η δε πανδημία δείχνει ξανά τα δόντια της, με την κυβέρνηση, παντελώς απροετοίμαστη, να κάνει συνεχώς στοχευμένες επιλογές υπέρ των λίγων, καθώς και κινήσεις πανικού, οι οποίες επιτείνουν τα προβλήματα. Οι μάσκες XXL στα σχολεία, οι καθαρίστριες που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή, οι τάξεις των 25 μαθητών, τα αυξανόμενα κρούσματα, οι ελλείψεις στο ΕΣΥ κ.λπ. είναι ανησυχητικά στοιχεία και πιστεύω ότι θα αλλάξουν το κλίμα και θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή των συσχετισμών.

  • Ως τομεάρχης Δικαιοσύνης πιστεύετε ότι πρέπει να νομοθετηθεί ο γάμος των ομοφύλων και η υιοθεσία των παιδιών από αυτά τα ζευγάρια; Είναι κανονικές οικογένειες αυτές των ομοφυλοφίλων;

Ζούμε σε μία δυτικοευρωπαϊκή κοινωνία, ανήκουμε στον πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αίμα, αγώνες και θυσίες, βρίσκονται σε περίοπτη θέση, αν και με τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό που επικρατεί περιστέλλονται ουσιαστικά. Οι άνθρωποι διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουμε οι υπόλοιποι. Άρα και αυτό του πολιτικού γάμου με ομοφύλους τους, καθώς και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. Ίσως η ελληνική κοινωνία, παραδοσιακή κατά βάση, δεν βλέπει πολύ θετικά μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό μένει να φανεί. Όμως η Αριστερά, αν θέλει να είναι Αριστερά, οφείλει να ανοίγει δρόμους.

  • Είχατε κάποιον δικό σας που να νόσησε από κορονοϊό; Φοβάστε εσείς;

Όχι, ευτυχώς, κανείς στο άμεσα ή ευρύτερο οικογενειακό ή φιλικό μου περιβάλλον δεν νόσησε. Αυτό όμως δεν με κάνει να προσέχω λιγότερο. Δεν θα έλεγα ότι φοβάμαι, αλλά τηρώ σχολαστικά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (μάσκα, πλύσιμο χεριών, απόσταση).

  • Είστε μηχανόβιος απ’ όσο ξέρω. Πείτε μου γι’ αυτή σας την αγάπη…

Οδηγώ μοτοσικλέτα από πολύ νέος. Μάλιστα τη 10ετία του ’80 οι μοτοσικλέτες που κυκλοφορούσαν ήταν ελάχιστες και, φυσικά, εγώ ως δικηγόρος ήμουν «αξιοθέατο». Παλαιότερα είχα άλλες μηχανές, αλλά η σχέση μου με την BMW είναι σχέση ζωής. Την αγόρασα καινούργια, την έχω πάνω από 30 χρόνια, με τη μηχανή πήγαμε γαμήλιο ταξίδι στην Ιταλία, είναι κοντολογίς μέλος της οικογένειας.

  • Όμως τι φταίει και τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα γίνονται με μηχανές και αφορούν νέους ανθρώπους;

Κοιτάξτε, στατιστικά οι νέοι οδηγούν μοτοσικλέτα, άρα οι νέοι θα είναι τα περισσότερα θύματα. Αν προσθέσετε την έλλειψη οδηγικής κουλτούρας που έχουμε ως λαός, την ενδιάθετη τάση μας να αγνοούμε σήματα και κανόνες ασφαλείας, καθώς και τις αδυναμίες του συστήματος εκπαίδευσης οδηγών, έχετε μερικές επαρκείς εξηγήσεις.

  • Ορειβασία, ποδόσφαιρο ή μηχανή;

Oλα έχουν την ώρα τους και τη χάρη τους. Ποδόσφαιρο απλώς παρακολουθώ, είμαι Δόξα Δράμας, φυσικά, αλλά το σκι και η ορεινή πεζοπορία μού αρέσουν πολύ. Πάρα πολλά χρόνια ήμουν αντιπρόεδρος στον Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας. Στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού έχω περάσει ατέλειωτες ώρες. Η μοτοσικλέτα, όπως σας προανέφερα, όμως, αποτελεί «ελιξίριο νεότητας».

  • Ποια η ωραιότερη και ποια ήταν η χειρότερη μέρα σας μέχρι σήμερα;

Η ερώτησή σας με «ταρακούνησε»! Η ζωή είναι πολύ γενναιόδωρη μαζί μου, άρα δεν έχω χειρότερη μέρα. Ωραίες όμως έχω πάρα πολλές. Η γέννηση των παιδιών μου, το πτυχίο μου, η πρώτη μου εκλογή ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και, φυσικά, η εκλογή μου στη Βουλή. Τελευταίο δώρο, η ανάληψη της ευθύνης του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Aρα, μόνον ευγνωμοσύνη μπορώ να νιώθω. Φυσικά, δυσάρεστες στιγμές υπήρξαν, όπως υπάρχουν στη ζωή κάθε ανθρώπου και ήταν πολλές. Καμία όμως τόσο έντονη, ώστε να καταγραφεί ανεξίτηλα ως η πλέον δυσάρεστη.

  • Είδα φωτογραφία με τον Λάκη Λαζόπουλο. Φίλοι;

Ω, ναι! Συμφοιτητές στη Νομική Θράκης, που όσοι έχουν φοιτήσει εκεί τη 10ετία του ’70, καταλαβαίνουν τον «ιερό δεσμό». Σχέση ζωής, σχέση ακατάλυτη, που ενισχύθηκε στον απόλυτο βαθμό και από γεγονότα πολύ βαθιάς συναισθηματικής φόρτισης.

  • Το δραμινό κρασί είναι τοπ. Ποιο το καλύτερο όλων από τα κρασιά σας; Τι να δοκιμάσω;

O,τι και να σας πω θα θεωρηθεί γκρίζα διαφήμιση. Δοκιμάστε, πειραματιστείτε και θα βρείτε κάποια από τις ετικέτες μας να καλύψει τις οινικές σας ανησυχίες, αν κι εγώ να σας εξομολογηθώ ότι είμαι λάτρης του τσίπουρου με γλυκάνισο (έτσι το πίνουμε στη Δράμα).

  • Έρωτας ή αγάπη;

Ως αριστερός θα σας απαντήσω: Όχι στα ψεύτικα διλήμματα! Και έρωτας και αγάπη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This