Στο ασαφές μέλλον μετέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις (που αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος).
«Η όποια μετάλλαξη σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου και όποτε γίνει, θα γίνει κάτω από απόλυτη διαφάνεια υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της κεφαλαιαγοράς και με δέσμευση ότι κανείς συνταξιούχος που παίρνει επικουρική δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ και ότι θα αφορά τους νέους συνταξιούχους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γ. Βρούτσης δεν αναφέρθηκε σε κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μεθοδεύσεις» και υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε ποτέ στον ΕΦΚΑ πλεόνασμα. Απλά δεν πλήρωναν συντάξεις». «Η πολιτική αδράνεια και η ανοργανωσιά, σε συνδυασμό με τις “δημιουργικές” λογιστικές μεθοδεύσεις έχουν παγώσει την έκδοση περισσότερων από 200.000 συντάξεων και την ικανοποίηση συνολικά 400.000 αιτημάτων για συνταξιοδότηση», ανέφερε.
Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τον συνδικαλιστικό νόμο ώστε να ψηφίζουν ακόμη και με ηλεκτρονικό τρόπο. Συγκεκριμένα προανήγγειλε διάλογο με αντικείμενο:
- την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των στελεχών, για την αποτύπωση και, συνεπώς, την αντιμετώπιση του οργανωτικού κατακερματισμού του συνδικαλισμού στη χώρα μας.
- την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διαδικασίες απόφασης προκήρυξης απεργίας, για την ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή και άσκηση του σχετικού δικαιώματος από όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους.
- την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων, εργαζομένων και εργοδοτών.