26/9/2022

Οργισμένη απάντηση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας σε άρθρο των «Νέων»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας με επιστολή της προς την εφημερίδα «Τα Νέα» διαμαρτύρεται για άρθρο συντάκτη της, στο οποίο, όπως αναφέρει, «κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία» για τη στάση της στην ΕΕ και την άσκηση βέτο σε ότι αφορά τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Ο.Ε)

Προς: τον κύριο Βαγγέλη Λιατούτη, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας « ΤΑ ΝΕΑ»

Θέμα: Απάντηση στο δημοσίευμα με τίτλο « Αντιευρωπαϊκή στάση» στο φύλλο, με αρ. 913 της 22-9-2020.

Αξιότιμε κύριε Λιατούτη,

Στο ανωτέρω άρθρο ο συντάκτης σας, κ. Ηλίας Κανέλλης κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στο πολιτικό και ανθρωπιστικό προφίλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ουσιαστικά μπλόκαρε το σχέδιο επιβολής κυρώσεων στην Λευκορωσία». Την κατηγορεί ότι εκτίμησε οπορτουνιστικά και ότι συμψηφίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες με το δικό της πρόβλημα.

Εκφράζουμε την προσήλωση και την στήριξή μας στις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού της Λευκορωσίας, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου. Διεκδικούμε όμως παράλληλα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Οι πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες αυτές αξίες καταπατώνται στην Κύπρο από το 1974, για 46 συνεχόμενα χρόνια και ουδείς πράττει τα αναγκαία για να τερματιστεί η παράνομη κατοχή του 36,5% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Η Ε.Ε στην οποία προσβλέπουμε ως Ευρωπαίοι, να διαφυλάξει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αδρανεί και μερικές από τις ηγέτιδες χώρες της,  στηρίζουν απροκάλυπτα την Τουρκία, λόγω ιστορικών και κυρίως οικονομικών δεσμών και συμφερόντων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δέχονται νέα στρατιωτική εισβολή από τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ τους, απειλές, εκβιασμούς και διεκδικήσεις του υποθαλάσσιου πλούτου τους, για κατάληψη 16 ελληνικών νησιών, για την υλοποίηση του οράματος του Ερντογάν περί «γαλάζιας πατρίδας».

Τι έκαναν οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας με εξαίρεση την Γαλλία και την Αυστρία μέχρι αυτή την στιγμή για να ανακόψουν τον τουρκικό ιμπεριαλισμό; Επέδειξαν σεβασμό στις αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής ένωσης; Επέδειξαν και επιδεικνύουν ευρωπαϊκή ή αντιευρωπαϊκή στάση;

Η πολιτική του κατευνασμού « του καλού παιδιού» για 46 χρόνια είχε μηδενική απόδοση και όσοι επιμένουν σε αυτήν αντιστρατεύονται την κοινή λογική και την λογική των διεθνών σχέσεων.

Ο ανωτέρω δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι η λύση του κυπριακού « δύο φορές το 2004 και το 2017, ναυάγησε με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς…». Η τοποθέτηση αυτή είναι προφανώς αυθαίρετη, αλλά επιδεικνύει και ασέβεια προς τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αρχές, που επιχειρεί να αναδείξει.

Το 2004 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δημοψήφισμα στην ιστορία της Κύπρου και το 76% των Ελλήνων της Κύπρου απέρριψε το σχέδιο Ανάν, διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν ετεροβαρές και πίστεψε ότι ήταν διχοτομικό, αφού θα ίδρυε δύο κράτη, το τουρκοκυπριακό και το
ελληνοκυπριακό και κατοχύρωνε στις αγγλικές βάσεις υφαλοκρηπίδα και εναέριο χώρο, δηλαδή δημιουργούσε ουσιαστικά τρίτο κράτος.

Σε κάθε περίπτωση στα δημοψηφίσματα οι πολίτες κάθε κράτους καλούνται να εκφράσουν ελεύθερα την βούλησή τους και όσοι πιστεύουν στην Δημοκρατία, οφείλουν να σέβονται το αποτέλεσμα διαφορετικά είναι «δημοκράτες» κατά το δοκούν.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Έρχεται «προσωπικός γιατρός» και για τα παιδιά

Το 2017 επίσης, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολόγησε και έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες συγκλίσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα εξασφάλιζε την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και όχι την τουρκοποίηση της Κύπρου. Με ποια λογική ή δημοκρατική βάση αποφαίνεται ότι ευθύνεται η Κύπρος για την μη λύση και όχι η ιμπεριαλιστική Τουρκία, που παραβιάζει για 46 χρόνια το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε;

Σε ότι αφορά στο φερόμενο ως δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» είναι άνευ σημασίας και λογικής των διεθνών σχέσεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να συναποφασίζουν την κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής επεκτατικότητας και ουδείς νομιμοποιείται « να νίπτει τας χείρας του».

Η Ελλάδα έχει συμβατική υποχρέωση απέναντι στην Κύπρο διότι βάσει της Συνθήκης Ζυρίχης- Λονδίνου είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Οι άλλες δύο είναι η Τουρκία και η Αγγλία που συνεργάζονται για τον διαμελισμό ή την τουρκοποίηση της Κύπρου.

Έχει εθνική υποχρέωση, αφού στην Κύπρο κατοικούν 800.000 έλληνες με τρισχιλιετή ελληνική ιστορία.

Έχει στρατηγικό συμφέρον, διότι αν εγκαταλειφθεί μόνη η Κύπρος, η Τουρκία θα την θέσει υπό τον έλεγχό της και θα ελέγξει στρατηγικά ολόκληρο το Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Εμείς εμπιστευόμαστε την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και τον πατριωτισμό του ελληνικού λαού, που όποτε κλήθηκε από την ιστορία υπερασπίστηκε με το αίμα του την ελευθερία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και γι΄ αυτό είμαστε αιώνια ευγνώμονες.

Καλούμε τον πολιτικό κόσμο και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, να σταθεί στο πλευρό της δοκιμαζόμενης Κυπριακής δημοκρατίας, πολιτικά και στρατιωτικά και να μην επαναλάβει το εθνικό αμάρτημα « Η Κύπρος κείται μακράν»

Δημοφιλείς ειδήσεις  Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Ο στρατός σου θα έχει την ίδια τύχη με τους Τούρκους δυνάστες της Τριπολιτσάς!

Είναι γνωστή η προσπάθεια ορισμένων κέντρων να προωθούν την διχαστική άποψη ότι η Κύπρος ως ξεχωριστό κράτος πρέπει μόνη της να αντιμετωπίσει την Τουρκία και η Ελλάδα να εφαρμόσει την δική της πολιτική.

Καλούμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πολιτικό κόσμο Ελλάδας και Κύπρου και τον απόδημο Ελληνισμό, από κοινού να σχεδιάσουν την κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της κοινής απειλής που δεχόμαστε από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Συλλούρης

Ο Γενικός Γραμματέας

Λευτέρης Κωνσταντινίδης 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημαρχιακό… γλείψιμο στον θείο Κυριάκο!

Αφού τα… πρόκοψε στον Δήμο Αθηναίων, όπου ήδη καταγράφεται ως ο ανεπαρκέστερος δήμαρχος από...

Σύντομο ανέκδοτο η Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις!

Το πιο σύντομο ανέκδοτο στη μακρόχρονη κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου αποδεικνύεται η εξεταστική επιτροπή...

«Στον αέρα» χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι προς σύνταξη!

Χατζηδάκης και Τσακλόγλου ετοιμάζονται να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια, ακολουθώντας πιστά το δόγμα Πισσαρίδη και εκμεταλλευόμενοι τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Νέες ισορροπίες στο Μαξίμου!

Τα νέα πρόσωπα που αναβαθμίστηκαν (;) μετά την απομάκρυνση Δημητριάδη και το κενό στις επαφές του Μητσοτάκη με επιχειρηματίες, μιντιάρχες, δημοσιογράφους και πολιτικούς

Έρχεται «προσωπικός γιατρός» και για τα παιδιά

Παρά το γεγονός ότι ο νεοσύστατος θεσμός του «Προσωπικού Γιατρού» εξακολουθεί να παρουσιάζει ποικίλα...

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Ο στρατός σου θα έχει την ίδια τύχη με τους Τούρκους...

Στην Τρίπολη παρευρέθη ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον εορτασμό της...

Το θολό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η φθορά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μεγάλη, ραγδαία και απεικονίζεται στα ποιοτικά...

Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία

Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αναφορικά...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

Κουτσούμπας: Η νέα γενιά του ΚΚΕ, μπορεί να δημιουργήσει το «μεγάλο, το ωραίο και...

Στην αποψινή του ομιλία στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» όπου διεξάγονται οι εκδηλώσεις του 48ου...

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου τολμά και παίρνει θέση για τις ιταλικές εκλογές

Στο πλευρό της Τζόρτζια Μελόνι και του δεξιού συνασπισμού τάχθηκε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, με...

Διεθνώς ρεζίλι για άλλη μια φορά ο Μητσοτάκης: Του πρότειναν να γίνει πρόεδρος των…...

Στην αρχή, η δημοφιλέστερη σατιρική εκπομπή των ΗΠΑ, παρουσίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως Μίστερ...

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η σημασία των Ιταλικών εκλογών για την Ευρώπη»

Η σημασία των ιταλικών εκλογών είναι καθοριστική για ολόκληρη την ΕΕ. Όχι μόνο διότι...

Αντί να «τρίξει τα δόντια» στον Ερντογάν, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι… οι Τούρκοι είναι...

Έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για τη «συμβολή» της στη συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για τα σιτηρά

Άρχισαν οι προσεγγίσεις; Δίπλα δίπλα στα γεύματα εργασίας Δένδιας και Τσαβούσογλου!

Λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία

Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών της...

Το μυστικό όπλο του Άδωνι για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι...

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

Νέες ισορροπίες στο Μαξίμου!

Τα νέα πρόσωπα που αναβαθμίστηκαν (;) μετά την απομάκρυνση Δημητριάδη και το κενό στις επαφές του Μητσοτάκη με επιχειρηματίες, μιντιάρχες, δημοσιογράφους και πολιτικούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ