Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Να και μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την Κομισιόν: «Τα νησιά δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες»

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ξεκάθαρη απάντηση-κόλαφο στην τουρκική προκλητικότητα έδωσε η Κομισιόν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Συγκεκριμένα (και παραδόξως λόγω της μέχρι τώρα φιλοτουρκικής του στάσης), ο ύπατος εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε πως «τα νησιά έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», πως «η κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ε.Ε.» και πως πρέπει «η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. στα χωρικά τους ύδατα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα».

Η καταλυτική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διά του Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, δεν είναι απλώς καταδικαστική για τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας που πρέπει άμεσα να τερματιστούν, αλλά αποτελεί ένα ισχυρό ράπισμα στην επεκτατική τουρκική πολιτική που αντιβαίνει στα συμφέροντα, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με δύο ερωτήσεις που είχε απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τη θέση της Επιτροπής αναφορικά με τις πρόσφατες συνεχείς προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κλιμάκωσαν επικίνδυνα την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ενώ η προσχώρηση στις διεθνείς συνθήκες αποτελεί κυρίαρχη επιλογή, η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το δίκαιο της θάλασσας και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. στα χωρικά τους ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά» σημειώνει ο κ. Μπορέλ.

Όσον αφορά το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, δηλώνει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ