Τετάρτη 23/6/2021

Τεχνολογική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ για επιστήμονες, ερευνητές και νέους επιχειρηματίες

Κοινή δέσμευση Ελλάδας – ΗΠΑ για προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και την προώθηση της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψαν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Την επισήμανση έκανε ο ομογενής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής Τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο, παρουσία του Έλληνα υφυπουργού Ενέργειας και Τεχνολογίας Χρήστου Δήμα.

Το ιστορικό των διαδικασιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας -η οποία επρόκειτο αρχικά να υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας- παρουσίασε από την πλευρά του ο κ. Δήμας. Όπως είπε, η συζήτηση επί της συμφωνίας είχε αρχίσει τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, και ήταν κάτι που η χώρα μας έπρεπε να κάνει, καθώς είχε διμερείς συμφωνίες με πολλά άλλα κράτη, αλλά όχι με τις ΗΠΑ.

«Mετά τον στρατηγικό διάλογο τον περασμένο χειμώνα είχαμε τη συζήτηση με τον Μάικλ (Κράτσιο) στις ΗΠΑ και συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα ότι είναι απαραίτητο να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Ήμασταν έτοιμοι να την υπογράψουμε τον Μάρτιο, αλλά ο Covid-19 χτύπησε την πόρτα μας. Ελπίζουμε ότι (η συμφωνία) θα βοηθήσει να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών για επιστήμονες, ερευνητές και νέους επιχειρηματίες» τόνισε.

Η υπογραφή της συμφωνίας, καθώς και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) του Μάικ Πομπέο, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων Φατμίρ Μπιτίκι, πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ