Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Στο Μάτι σήμερα το πρωί ο Μητσοτάκης – Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε για τα θύματα της τραγωδίας

Στο Μνημόσυνο για την τραγωδία στο Μάτι, αναμένεται να παρευρεθεί σήμερα, στις 9:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός που χθες ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για τους πυρόπληκτους, θα τιμήσει την μνήμη των 102 αθώων θυμάτων παρευρισκόμενος στο ετήσιο Μνημόσυνο που θα τελεστεί  στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην εθνική τραγωδία που συγκλόνισε πριν από ένα χρόνο ολόκληρη την Ελλάδα σημειώνοντας ότι επέλεξε να το κάνει γιατί οι συγκεκριμένες αναφορές και όχι οι γενικότητες συμβολίζουν τον δρόμο της ανόρθωσης που έχει επιλέξει.

Ακολούθως ανακοίνωσε σειρά άμεσων παρεμβάσεων για το Μάτι μέσα στο Αύγουστο:

 • 1. Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
 • 2. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης (θέμα το οποίο αποκάλυψε το newsbreak.gr)

Περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία:

 • 1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
 • 2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.
 • 3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.
 • 4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατομμύρια ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

 • 1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
 • 2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
 • 3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Ακολούθως είπε με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης:

 • 1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
 • 2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
 • 3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

“Επίθεση” εφ’ όλης της ύλης στον Αλέξη Τσίπρα

Επέστρεψε τα βέλη που δέχθηκε κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι “ψεύτες και λαϊκιστές σας αποκάλεσε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού” και καλώντας τον να μπει στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθεί στο παρόν μετά την ήττα του στις 7 Ιουλίου. 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε κανένα θέμα αναπάντητο, επανέλαβε ότι θα “αμβλύνει τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών”, ενώ για την ΔΕΗ διαβεβαίωσε ότι “δεν θα υπάρξει αύξηση τιμολογίων”, αλλά θα πουληθούν περιουσιακά της στοιχεία για να σωθεί από την συνολική κατάρρευση. 

«Είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα της αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα”, είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του και πρόσθεσε: Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και στην παραγωγή πλούτου για όλους, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται για όλους και ψηφίζεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στην επόμενη εβδομάδα”. Απάντησε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα που τον είχε κατηγορήσει ότι “με την ρύθμισή του δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους” λέγοντας ότι “όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε». 

Απάντησε όμως και στη κριτική που δέχθηκε για την διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα επιστρέφοντας τα βέλη που δέχθηκε. Θύμισε ότι είχε πει προεκλογικά ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την αξιοπιστία μας. «Δεν μπορείτε εσείς να μας δώσετε συμβουλές για διαπραγματεύσεις όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιδείξατε αμετροέπεια, αλαζονεία, ανικανότητα και περιφρόνηση των ευρωπαικών θεσμών που στην συνέχεια σας υποχρέωσαν να κάνετε κωλοτούμπα. Συμβουλές από εσάς και από τον κ. Βαρουφάκη η δική μας παράταξη δεν δέχεται». Για τον εκλογικό νόμο απάντησε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «Ναι κ. Τσίπρα όταν ένα κόμμα παίρνει το 40% δικαιούται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».

Θα αμβλύνουμε τις συνέπειες της Συμφωνία των Πρεσπών 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών απαντώντας σε αιτιάσεις που ακούστηκαν στην τριέημερη συζήτηση. «Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή και αξιόπιστη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών  είχα πει ότι είναι μία κακή και επιζήμια Συμφωνία. Αλλά είχα προειδοποιήσει ότι άπαξ και ψηφιστεί δεν αλλάζει μονομερώς. Θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες χρησιμοποιώντας σαν μοχλό πίεσης την προοπτική ένταξης της γείτονος χώρας στην ΕΕ. Και θα κάνουμε μία παγκόσμια καμπάνια για την στήριξη των μακεδονικών προιόντων μας». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών και τους έθεσε προ των ευθυνών τους. Αν δεν θέλετε να βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η Συμφωνία που υπογράψατε είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δέκα βασικά νομοσχέδια θα γίνουν νόμοι μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρθηκε όμως και στα τρία πρώτα νομοσχέδια:

 • α) για το επιτελικό κράτος,
 • β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και
 • γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Αυτά τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Παιδεία Υγεία ασφάλεια οι προτεραιότητες της κυβέρνησης 

Είπε ότι η Παιδεία και Υγεία καθίστανται απόλυτες προτεραιότητες γι αυτό και ξεκινάμε από εκεί τις προσλήψεις μαζί με την ασφάλεια. Ως προς τις 10.500 των αναπληρωτών είπε ότι δεν υπάρχει εγγεγραμμένο ούτε ένα ευρώ στον προυπολογισμό. «Θα δώσουμε προτεραιότητα και σε βάθος χρόνου το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών θα αντιμετωπιστεί» είπε χαρακτηριστικά. 

Για την ασφάλεια είπε ότι «οι γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους, οι αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους και οι φυλακές ξαναγίνονται φυλακές. Θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές. Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να είναι ασφαλείς οι πολίτες. Το άσυλο της παρανομίας καταργείται αμέσως και τα πανεπιστήμια παραδίδονται στους καθηγητές και τους φοιτητές». Απευθύνθηκε προς το ΚΙΝΑΛ που στο παρελθόν είχε συνταχθεί με τη κατάργηση του ασύλου λέγοντας «τι θα κάνετε τώρα γιατί ακούω ότι σκέπτεστε να αλλάξετε θέση». 

Θα σώσουμε τη ΔΕΗ χωρίς αύξηση τιμολογίων 

Απάντηση όμως έδωσε και για την ΔΕΗ. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς είπε: «Την ΔΕΗ την παραλάβατε με κεφαλαιοποίηση 1,7 δις ευρώ και την παραδώσατε με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ…Υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα που θα μετατραπεί σε ανασφάλεια για να συνεχίσει την λειτουργία της αν δεν ληφθούν μέτρα…Έχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της. Δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σώσουμε την εταιρεία και αυτό θα γίνει χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί να πουλήσουμε κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας θα το κάνουμε…Πίσω από αυτή την καταστροφή που προκαλέσατε υπάρχουν τεράστιες ευθύνες». 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ