Μετά και την αυλαία της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης οι πιο έμπειροι κοινοβουλευτικοί, βουλευτές και δημοσιογράφοι, έκαναν λόγο για μια νέα εικόνα της Βουλής που παραπέμπει -κατά κάποιο τρόπο- στη προ κρίσης εποχή.
- Του Αντώνη Ι. Αντωνιάδη
Σε επίπεδο lifestyle οι αλλαγές ήταν εμφανέστατες ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η γραβάτα για τους άνδρες και τα «σινιέ» συνολάκια για τις κυρίες μπήκαν και πάλι στο πρώτο πλάνο και δη, στις βασικές επιλογές. Όχι για όλους. Παρά ταύτα όλοι συμφωνούσαν ότι υπάρχει η διάθεση πολυεπίπεδης αναβάθμισης της εικόνας του Κοινοβουλίου.
Σε μια πρώτη ανάγνωση οι αναφορές για dress code βουλευτών σε μια χώρα που έχει υποστεί συνέπειες παγκοσμίου πολέμου, μοιάζει κωμικοτραγικό γεγονός. Ωστόσο η επιμονή σε μια καινοφανή επίδειξη λαϊκισμού του τύπου «συμπάσχω μαζί σας χωρίς κλισέ και στερεότυπα», εκπέμποντας μια εικόνα μιζέριας δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά την ανακύκλωσή της. Πόσο μάλλον, όταν η γραβάτα, από «αξεσουάρ» μετατράπηκε σε «πολιτικό σύμβολο» και… εργαλείο επικοινωνιακής στρατηγικής μιας ολόκληρης κυβέρνησης, που είχε να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία. Το αν η διαχείριση της κρίσης έγινε επιτυχημένα ή όχι, εάν τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευνοϊκά για τη χώρα και τους πολίτες, θα το δείξει ο χρόνος και ο ιστορικός του μέλλοντος.
Ο σοφός λαός πάντως αποφάσισε να δώσει τη σκυτάλη της διακυβέρνησης της χώρας στη ΝΔ όπου παραδοσιακά, η γραβάτα, τα κοστούμια, τα ταγέρ και τα εξεζητημένα αξεσουάρ ήταν και είναι στη καθημερινότητα των στελεχών τους!
«Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους με Ρόλεξ
στα χέρια και γούνες στους ώμους…» που έλεγε και ο αξέχαστος Χάρρυ Κλυνν!
«Λεπτομέρειες» θα μου πείτε γιατί το θέμα δεν είναι το χρώμα της γάτας. Η ουσία είναι, η γάτα να πιάνει τα ποντίκια. Δηλαδή να γίνει η δουλειά. Να πάρει μπροστά η οικονομία και το κράτος να γίνει φιλικό και εξυπηρετικό για τον πολίτη.
Είναι εφικτό; Μπορούν; Θα δείξει …
Η αλλαγή πάντως στην φυσιογνωμία της Βουλής από τις πρώτες μέρες είναι εμφανής. Στο επίπεδο των προγραμματικών δηλώσεων απουσίασαν οι ανούσιες κραυγές και οι αντιπαραθέσεις που έχουν ως στόχο να παίξουν για ελάχιστα δευτερόλεπτα στα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία. Ο νέος Πρωθυπουργός με το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του, επιχείρησε να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας για την δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Έδωσε έμφαση στην ουσία του σχεδίου του με γερές «δόσεις» κριτικών επισημάνσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σήκωσε τους τόνους, απέφυγε τις έντονες εκρήξεις και περιορίστηκε στο να στείλει μηνύματα με νόημα για την επόμενη μέρα. Στο ίδιο ύφος, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ πρώην και νυν υπουργών, αλλά και βουλευτών. Το εκρηκτικό κλίμα στην Βουλή όπως προοιωνιζόταν μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τελικώς αποδείχτηκε θέατρο πολιτικού πολιτισμού όπου με ευέλικτο τρόπο αποφεύχθηκαν οι νάρκες του λαϊκισμού.
Αλλά και το ντεμπούτο του Κώστα Τασούλα από τον θώκο του Προέδρου της Βουλής θεωρείτε επιτυχημένο, αφού η τριήμερη διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και οι όποιες παρεκκλίσεις από το κανονισμό της Βουλής έγιναν με την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των κομμάτων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά το μοντέλο που επιδιώκει να εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως φάνηκε είναι έτοιμος να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και στην ποιότητα της αντιπαράθεσης. Απέναντι σε μια Κυβέρνηση που από τη πρώτη στιγμή επιχειρεί να εκπέμπει την εικόνα που να ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο: δουλειά, ετοιμότητα, αποτελεσματικότητα, ο κ. Τσίπρας απέφυγε τη στείρα κριτική, μεγεθύνοντας απλώς ρητορικές κυβερνητικών στελεχών που παραπέμπουν σε πολιτικές του τύπου «άλλα έλεγα, άλλα κάνω», όπως με τις αναφορές στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου η κυβέρνηση «αναγκάστηκε» να δώσει διευκρινίσεις.
Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν πιστεύει ότι στην κοινοβουλευτική αρένα τα λιοντάρια θα σταματήσουν να θέλουν σάρκα… Αυτό όμως που δεν είναι βέβαιο είναι, αν το θέαμα αυτό θα συνεχίσει να κόβει εισιτήρια. Πάντως ευχή όλων είναι να πρυτανεύσει η λογική και η γραβάτα να παραμείνει αξεσουάρ και να μην μετατραπεί σε «θηλιά» για την χώρα.