Τρίτη 15/6/2021

Το Politico αποκαλύπτει για τη Σύνοδο Κορυφής: Τελικό κείμενο χωρίς αναφορά σε εξοπλιστικό εμπάργκο στην Τουρκία και πιο «μαλακή» γλώσσα

Η Γερμανία πουλάει στην Τουρκία υποβρύχια, η Ισπανία κατασκευάζει τουρκικό αεροπλανοφόρο και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, προμηθεύουν την Άγκυρα με εξοπλισμούς. Άρα;

Ένα αρχικό προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που θα αναφερόταν σε εξοπλιστικό εμπάργκο προς την Τουρκία, αν δεν εγκατέλειπε τις μονομερείς ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα έθετε και τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για την απόσυρση του Oruc Reis από το Αιγαίο, απορρίφθηκε, όπως αποκάλυψε το Politico.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμπεριελήφθη στο τελικό κείμενο, ενώ και η γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα «μαλάκωσε» σε σχέση με το προσχέδιο, όπως ανέφεραν δύο διπλωμάτες. Σύμφωνα με το Politico, σε ένα πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων, που δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο, αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».

Υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε στο Politico ότι υπήρξε προσχέδιο που έδινε μια εβδομάδα προθεσμία για απόσυρση του Oruc Reis λέγοντας πως «είναι σύγχυση που πηγάζει από μια εσφαλμένη αναφορά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας».

Η Γερμανία πουλάει στην Τουρκία υποβρύχια, η Ισπανία κατασκευάζει τουρκικό αεροπλανοφόρο και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, προμηθεύουν την Άγκυρα με εξοπλισμούς.

Άρα, υπήρχε ποτέ περίπτωση να συμπεριληφθεί αναφορά σε εξοπλιστικό εμπάργκο;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ