Ανασχηματισμός για μερική (αλλά όχι συνολική) αποπασοκοποίηση και περισσότερους βουλευτές της ΝΔ

Οι επιτελείς του Μαξίμου θέλουν πιο νεοδημοκρατική κυβέρνηση

Must Read

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εισηγούνται έντονα τον τελευταίο καιρό στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισπεύσει τις αποφάσεις του για τις μείζονες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Θεωρούν ότι ένα χρόνο και πλέον από την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία υπάρχει άριστη εικόνα τόσο για την απόδοση κορυφαίων Υπουργών όσο και την συνεισφορά τεχνοκρατών που μετακλήθηκαν από την αγορά στην κυβέρνηση για να προσφέρουν στον τόπο. Άλλοι πέτυχαν και άλλοι απέτυχαν.

Δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της υφέσεως του κορωνοιού και αυτό θα έχει ως συνέπεια να βρεθεί η κυβέρνηση πίσω από τις εξελίξεις, η εισήγηση που γίνεται στον Πρωθυπουργό αυτή την στιγμή είναι να βιαστεί. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν άλλωστε από την αξιοποίηση των πασοκογενών εκσυγχρονιστών Θάνου Ντόκου και Άννας Διαμαντοπούλου ξεπέρασαν κατά πολύ τις συνήθεις και έγιναν κεντρικό θέμα ακόμη και σε ΜΜΕ που δεν εκφράζουν συνήθως ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ επίσης η υποδοχή των αποφάσεων αυτών δεν ήταν καλή. Ενώπιον αυτών των δεδομένων οι επιτελείς του Μαξίμου (που έως αυτή την στιγμή δείχνουν να έχουν καλά πολιτικά ανακλαστικά και να προλαμβάνουν τις πολιτικές πυρκαγιές πριν εκδηλωθούν) συμφωνούν ότι η υπερβάλλουσα αξιοποίηση τεχνοκρατών και η συστηματική ένταξη τέως στελεχών του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί πολιτικές παρενέργειες: Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και στην βάση της παράταξης.

Η συζήτηση που γίνεται λοιπόν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου αφορά την επίσπευση του ανασχηματισμού σε κάποια φάση αποκλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών και την αξιοποίηση μεγάλου αριθμού Βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Προκειμένου να γίνει περισσότερο «γαλάζια» στα μάτια της κοινωνίας η κυβέρνηση, η οποία θα υποστεί μερική, αλλά όχι συνολική αποπασοκοποίηση.

Τρεις είναι οι συνισταμένες του ανασχηματισμού όποτε αυτός γίνει:

  1. Απομάκρυνση των τεχνοκρατών και γενικότερα μη πολιτικών προσώπων που απογοήτευσαν και δημιούργησαν προβλήματα και τριβές στους τομείς ευθύνης τους. Δεν είναι ένας και δυο αυτές οι περιπτώσεις. Το Μαξίμου έχει εντοπίσει τουλάχιστον πέντε τέτοιες περιπτώσεις πολυδιαφημισμένων μετεγγραφών από την αγορά και τους θεσμούς οι οποίοι ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς. Και οδεύουν προς την έξοδο.
  2. Κανείς Υπουργός δεν έχει εξασφαλισμένη θέση στο νέο σχήμα. Ούτε καν αυτοί που έχουν το προβάδισμα με βάση την λίστα κατάταξης των Υπουργείων. Οι προβεβλημένοι. Ούτε οι παλαιές εσωκομματικές αναφορές ή η κεντρώα καταγωγή είναι πλέον πλεονέκτημα παραμονής στο σχήμα. Όλοι είναι υπό κρίση, ακόμη και αυτοί οι αξιολογητές των Υπουργών.
  3. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ διαθέτει ισχυρότατες εφεδρείες για να αποκτήσει και πάλι το σχήμα – όπου του λείπει- αυξημένο ιδεολογικό και πολιτικό βάρος. Ειδικά για το 2021, χρονιά κατά την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή θα πιεστεί ποικιλοτρόπως.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα «ξεπαστρέψει» όποιον τεχνοκράτη ή όποιον κεντροαεριστερό Υπουργό βρει μπροστά του για να προσδιορίσει εκ νέου με πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά το κέντρο βάρους της κυβέρνησής του. Φεύγει όποιος απέτυχε, μένει όποιος πέτυχε. Ούτε βεβαίως σημαίνει ότι δεν θα εισέλθουν άλλοι τεχνοκράτες στην κυβέρνηση αν ο Πρωθυπουργός το θελήσει.

Στον κυριακάτικο τύπο γράφηκε άλλωστε και το όνομα του τέως Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή Τάκη Αράπογλου. Πολιτικοί επίσης μπορεί να αναδειχθούν από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αυτό που αλλάζει πάντως αν οι εισηγήσεις γίνουν δεκτές, είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Θα γίνει πιο νεοδημοκρατική. Τα πρόσωπα θα σηματοδοτήσουν την κατεύθυνση.

πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This