Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Τσίπρας από Κοζάνη: «Δεν ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία, απροετοίμαστο το ΕΣΥ» (video)

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης

Στην Κοζάνη βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συνομιλήσει με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων από τον χώρο για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό μετά την απόφαση για τοπικό lockdown. 

«Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείρισης της πανδημίας. Δυστυχώς το δεύτερο κύμα, που είναι και σφοδρότερο, από ό,τι φαίνεται, από το πρώτο, βρίσκει το ΕΣΥ απροετοίμαστο, για δεύτερη φορά, κι εδώ δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία, διότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

«Βρίσκομαι σε μια περιοχή που και στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρξε συρροή κρουσμάτων και, βεβαίως, βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν. Η Κοζάνη είναι η πρώτη περιοχή της χώρας η οποία μπήκε στο 4ο επίπεδο επικινδυνότητας. Έχουμε για δεύτερη φορά lockdown και αυτό δεν μπορεί να είναι παρά στοιχείο που αποδεικνύει ότι υπήρξε αποτυχία στη διαχείριση και ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση η οποία μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Και δεν μπορεί να φταίνε οι πολίτες γι’ αυτό» τόνισε ο ΑΛέξης Τσίπρας.

Δεν ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Για το νοσοκομείο της Κοζάνης είπε ότι «δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό – έχει 6 κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες, όμως, είναι ανεκμετάλλευτες, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό να τις στελεχώσει».

Τόνισε πως υπάρχουν κρούσματα, αλλά το νοσοκομείο Κοζάνης δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, η μονάδα Covid αριθμεί έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. «Όμως και το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έχει έναν μικρό αριθμό κρεβατιών».

Με βάση τα παραπάνω, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «η πρώτη παρατήρηση είναι ότι υπήρξε μεγάλη αδράνεια σε σχέση με την αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι μονάχα για κάποιες μεμονωμένες φιέστες για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά σε όλη τη χώρα, στην περιφέρεια κυρίως, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο έμψυχο δυναμικό».

Αντιφάσεις της κυβέρνησης

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν, τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει. Διότι, όπως είπε, «υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Υπάρχει η διαρκής υπόμνηση και από τα μέσα ενημέρωσης -και σωστά- για τον συνωστισμό των νέων ανθρώπων στις πλατείες, όμως στα σχολεία μας μπορούν τα παιδιά να είναι 25 και 27 σε τάξεις που είναι μικρές και που θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να είχε βρεθεί ο τρόπος κυρίως μέσα από την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και με αναπληρωτές καθηγητές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως φέτος ξεκινάμε, σε περίοδο πανδημίας, με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές καθηγητές από ό,τι πέρυσι. Είπε ότι θα μπορούσε να βρεθεί ο τρόπος να μειωθούν τα τμήματα και με εκ περιτροπής λειτουργία αν χρειαστεί, αν δεν υπάρχουν αίθουσες.

Αυτή είναι μια κορυφαία αντίφαση και υπάρχουν και άλλες, παρατήρησε και αναφέρθηκε στο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε αποφάσεις που δείχνουν έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως με την απόφαση για επαναφορά φιλάθλων στα γήπεδα που πάρθηκε και με την έγκριση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να αρθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Για το τελευταίο είπε ότι «προδίδει και την απόλυτη ασυνεννοησία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του». Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης στην Κοζάνη, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «την έχει εξαγγείλει εσπευσμένα ως το 2023, χωρίς σχέδιο, χωρίς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση».

Δέσμη 6 έκτακτων μέτρων για την ΠΕ Κοζάνης

Όπως είπε, το πρώτο lockdown στην Κοζάνη δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, διόγκωσε την ανεργία και σήμερα έρχεται και το δεύτερο lockdown να δώσει και το τελειωτικό χτύπημα. Εκτός από τα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε και δέσμη 6 άμεσων έκτακτων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής, που είναι τα εξής:

1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όλους όσοι βλέπουν να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Το ελάχιστο εγγυημένο 400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος συν 200 ευρώ για κάθε δεύτερο μέλος της οικογένειας, 100 ευρώ για το κάθε παιδί, έτσι ώστε μια τετραμελής οικογένεια να έχει τη δυνατότητα με 800 ευρώ να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.

2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Ειδικά για όσες επιχειρήσεις ξανάκλεισαν να επιδοτηθεί η εργασία και όσες είναι πληγείσες να επιδοτηθεί στο 100% το ασφαλιστικό κόστος και στο 40% το εργασιακό κόστος.

3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

4. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

5. Επιδότηση του ενοικίου στο 40% για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο ενοίκιο.

6. Κατάργηση για τους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πισώπλατη μαχαιριά από την Ιταλία λίγο πριν την σύνοδο!

Ύπουλο χτύπημα της Ιταλίας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε :” Η Τουρκία είναι από τους σημαντικούς συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και ένας...

Τεράστιος όμιλος ένδυσης κήρυξε πτώχευση θέτοντας σε κίνδυνο 13.000 θέσεις εργασίας

Πριν τον κορωνοϊό ο όμιλος ένδυσης Arcadia προσπαθούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου ενώ οι περισσότεροι προτιμούσαν τους νεότερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές μόδας, όπως...

Με τις υγείες μας… Ζάεφ: «Θα ενταχθούμε στην ΕΕ ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα»

Ο Σκοπιανός ηγέτης Ζόραν Ζάεφ έδειξε για μια ακόμη φορά πόσο «ιστορική» είναι η Συμφωνία των Πρεσπών για τη χώρα του, η οποία οδεύει...

Καταγγελία: Καμία τήρηση των μέτρων στα υπεραστικά λεωφορεία που ταξιδεύουν με πληρότητα 100%!

Μια καταγγελία και δύο φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστρια του newsbreak.gr (είναι η κυρία Ε.Π. και τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση κάθε αρμόδιας...

Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Απρόοπτη εξέλιξη έχει η νοσηλεία του Γιάννη Πλακιωτάκη στον Ευαγγελισμό. Ο Υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος από το Σάββατο εισήχθη στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, μεταφέρθηκε...

Pfizer/BioNTech κατέθεσαν αίτηση έγκρισης του εμβολίου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαραμάκων (ΕΜΑ) για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού, όπως...

Κ. Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος που ντρόπιασε τον Ελληνισμό

Σειρά ισχυρών αντιδράσεων κυρίως από τους ήρωες γιατρούς προκάλεσε η δήλωση του Κώστα Τσόκλη που παραπέμπει στις πιο μαύρες ημέρες της ναζιστικής θηριωδίας.Ο Κώστας...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

newsbreak.gr

FREE
VIEW