27/11/2021

Νέος γύρος αποκαλύψεων: Ανοίγουν ξανά τα Panama Papers, ιδρώνουν οι Έλληνες «συμμετέχοντες»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Το ελληνικό χρώμα της λίστας και η αγιογραφία Παπασταύρου

Θα μπορούσε να είναι μια εντυπωσιακή πρώτη σκηνή σε ταινία δράσης του Χόλιγουντ, όμως πρόκειται για πραγματικά γεγονότα.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Όλα άρχισαν ένα βράδυ, στις αρχές του 2015, στο σπίτι των γονιών του επικεφαλής του τμήματος έρευνας της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung» («SZ») Μπάστιαν Ομπερμαγιερ, όπου ο δημοσιογράφος βρισκόταν με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Ακριβώς στις 10 εκείνο το βράδυ, ο Ομπερμαγιερ βρήκε για πρώτη φορά την ευκαιρία να ξεκουραστεί ύστερα από μια δύσκολη μέρα, στη διάρκεια της οποίας έπρεπε να φροντίσει τα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία ταλαιπωρούνταν από ίωση. Κάθισε, λοιπόν, στην τραπεζαρία, άνοιξε τον φορητό υπολογιστή του και τοποθέτησε ακριβώς δίπλα το κινητό του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο ήχος ενός νέου μηνύματος ακούστηκε και ο δημοσιογράφος πήρε στα χέρια του το κινητό του για να το διαβάσει: «Γεια. Είμαι ο Τζον Ντόε. Ενδιαφέρεσαι για μερικά data (δεδομένα); Θα τα μοιραζόμουν με χαρά».

Αυτή ήταν η αρχή των περίφημων Panama Papers, δηλαδή της μεγαλύτερης διαρροής εγγράφων, η οποία προσέφερε για πρώτη φορά σε ολόκληρο τον πλανήτη μια ολοκληρωμένη ματιά στον κόσμο των παράκτιων εταιριών (offshore), τις οποίες οι πλούσιοι και δυνατοί αυτού του κόσμου χρησιμοποιούν κατά κόρον για να φοροδιαφεύγουν ή να φοροαποφεύγουν. Στους δημοσιογράφους που τα έφεραν στο φως, από την άλλη, τα έγγραφα προσέφεραν δικαίως το αμερικανικό βραβείο Πούλιτζερ.

Η πραγματική ταυτότητα του Τζον Ντόε, του ανθρώπου που έστειλε σε διάστημα μερικών μηνών πάνω από 11.000.000 ψηφιακά αρχεία στους ανθρώπους της «Süddeutsche Zeitung» («SZ»), που κρύβονταν στους υπολογιστές της παναμαϊκής νομικής εταιρίας Mossack Fоnseca, η οποία ίδρυε και διαχειριζόταν παράκτιες εταιρίες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, δεν αποκαλύφθηκε φυσικά ποτέ.

Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν μέχρι σήμερα πως έτσι κι αλλιώς δεν την έμαθαν ποτέ, γιατί δεν θέλησαν να τη μάθουν ποτέ, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο πληροφοριοδότης τους. Το «Τζον Ντόε» είναι απλά το όνομα που χρησιμοποιούν εδώ κι αιώνες στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στον Καναδά και στις ΗΠΑ, για ανθρώπους η πραγματική ταυτότητα των οποίων πρέπει να προστατευτεί στη διάρκεια δικαστικών υποθέσεων.

Από εκείνο το βράδυ, πάντως, στις αρχές του 2015 μέχρι τις 3 Απριλίου του 2016, όταν τα έγγραφα βγήκαν στο φως με παράλληλες δημοσιεύσεις σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ, μεσολάβησαν πολλά και συναρπαστικά.

Ο Ομπερμαγιερ άρχισε να επεξεργάζεται αρχικά τα έγγραφα με έναν άλλον Ομπερμαγιερ, συνάδελφό του στο τμήμα έρευνας της «SZ» (σ.σ.: πρόκειται για τον Φρέντερικ Ομπερμαγιερ, του οποίου το όνομα αλλάζει ορθογραφικά κατά ένα γράμμα από τον Μπάστιαν), ενώ πολύ σύντομα στην επεξεργασία τους άρχισε να συμμετέχει το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), μέσω του οποίου συντονίστηκαν 400 δημοσιογράφοι, οι οποίοι δούλεψαν για τουλάχιστον έναν χρόνο υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Σύμφωνα δε με την ICIJ, τα έγγραφα της Mossack Fonseca περιλαμβάνουν στοιχεία για 214.488 υπεράκτιες εταιρίες που σχετίζονται με 14.513 ανθρώπους σε 200 χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο. Και σήμερα, μία είδηση από τη Γερμανία φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα τα διάσημα έγγραφα.

Εντάλματα σύλληψης

Η παναμαϊκή εταιρία Mossack Fоnseca, η οποία τελικά έκλεισε το 2018, πήρε το όνομά της από τον Γιούργκεν Μοσάκ και τον Ραμόν Φονσέκα, τους δύο επικεφαλής δικηγόρους και ιδρυτές της. Την περασμένη εβδομάδα, γερμανικά μέσα, εκ των οποίων φυσικά και η «SZ», αποκάλυψαν πως οι διωκτικές Αρχές του Μονάχου εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τους δύο δικηγόρους, που βρίσκονται στην καρδιά του σκανδάλου των Panama Papers.

Όπως αναφέρουν και στο βιβλίο τους «The Panama Papers», οι Ομπερμαγιερ και Ομπερμαγιερ, ο Γιούργκεν Μοσάκ είναι έτσι κι αλλιώς Γερμανός, του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν στον Παναμά, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη παιδί, δηλαδή στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, πιθανότατα επειδή ο πατέρας του προσπαθούσε να κρύψει το ναζιστικό παρελθόν του, καθώς φέρεται ότι συμμετείχε στο Γ΄ Ράιχ. Ωστόσο, σήμερα ο αδελφός του, Πίτερ Μοσάκ, ζει στη Γερμανία με την οικογένειά του. Ετσι, παρότι οι δύο δικηγόροι διαθέτουν παναμαϊκά διαβατήρια και, ως γνωστόν, ο Παναμάς δεν εκδίδει τους υπηκόους του, οι γερμανικές Αρχές φέρεται ότι ελπίζουν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, πως ο Γιούργκεν Μοσάκ θα παραδοθεί για να διαπραγματευτεί μειωμένη ποινή για χάρη της οικογένειάς του, αλλά και για να ξεφύγει από παρόμοια δίωξη που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ.

Το ελληνικό χρώμα της λίστας και η αγιογραφία Παπασταύρου

Τα έγγραφα που ο «Τζον Ντόε» έστειλε στους Ομπερμαγιερ και Ομπερμαγιερ έκρυβαν μια σειρά Ελλήνων ιδιοκτητών παράκτιων εταιριών. Ο πιο γνωστός, μεταξύ αυτών, ήταν ο δικηγόρος και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την τρόικα.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του ονόματός του, ο ίδιος υποστήριξε πως δεν θυμόταν ότι συμμετείχε σε παράκτιες εταιρίες. Εν συνεχεία, υποστήριξε πως η εμπλοκή του σε αυτές ήταν μια διευκόλυνση που έκανε σε φίλους… αφιλοκερδώς. Μάλιστα, σε δύο από τα τρία διοικητικά συμβούλια παράκτιων εταιριών που συμμετείχε ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τα έγγραφα των Panama Papers, συμμετείχαν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται και στη «λίστα Λαγκάρντ», όπως και αυτό του Σταύρου Παπασταύρου.

Για τη Γερμανία, η οποία ανέκτησε από τις αποκαλύψεις των Γερμανών δημοσιογράφων, μέσω των Panama Papers, πάνω από 140.000.000 ευρώ σε φορολογικά έσοδα, φαίνεται πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Σε αντίθεση, στη χώρα μας πολλά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν σήμερα να παρουσιάσουν τους πρωταγωνιστές τόσο των Panama Papers όσο και της «λίστας Λαγκάρν» ως θύματα σε ένα παιχνίδι μαγισσών και δαιμονοποίησης, το οποίο τώρα επιτέλους -για το καλό όλων μας, δηλαδή- φτάνει στο τέλος του. Χαρακτηριστικό σε αυτό αποτελεί πρόσφατο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο προσπάθησε να υφάνει την αγιογραφία του Σταύρου Παπασταύρου με τόσο επιτηδευμένο τρόπο που αποκάλυπτε τελικά τις ύποπτες προθέσεις του.

«Στα 53 του χρόνια ο νομικός Σταύρος Παπασταύρου, παρά τις ταλαιπωρίες που έχει βιώσει, διαθέτει τη νηφάλια λεπτότητα να απαντά σε αυτά τα ερωτήματα χωρίς επιτηδευμένες μεγαλοστομίες. Σαφώς είναι αποτυπωμένη στο πρόσωπό του η πικρία της μαρτυρικής δοκιμασίας που πέρασε, αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή φυσικότητα ξεδιπλώνει τα πράγματα όπως στα αλήθεια είναι» ανέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, το δημοσίευμα. Δικό σας!

πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αθλιότητα του Κασιμάτη στα Νέα κατά της Φώφης Γεννηματά, προκαλεί οργή στο πανελλήνιο

Ο Στέφανος Κασιμάτης είναι γνωστός αρθρογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα. Γνωστός επειδή αποτελεί ίσως...

Στο ΙΦΕΤ κάνουν «πάρτι» με εξαγωγές φαρμάκων!

Παραβιάζοντας τη νομοθεσία, το Ινστιτούτο στέλνει σε χώρες της ανατ. Ευρώπης πανάκριβα σκευάσματα που είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα

Νέες υποσχέσεις Καραμανλή για τα έργα στην Κρήτη

Υποσχέσεις ακόμα μία φορά άκουσαν στην Κρήτη, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα...

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και η αναγκαιότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής...

Να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο θέλει ο Λοβέρδος, για να προστατεύσει τους μη προνομιούχους!

Σε υποστηρικτές του στην Καρδίτσα μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που αν και ετοιμάζεται για...

Τετελεσμένα στην Αμμόχωστο ετοιμάζει η Τουρκία – «Ρίχνει» δυο δις δολάρια!

Ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει και ο λαός της Τουρκίας παίρνει βασικά είδη με...

Στην Θεσσαλονίκη για να προωθήσει τον εμβολιασμό η Σακελλαροπούλου

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Θεσσαλονίκη, βρέθηκε το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,...

Ηλιόπουλος: «Ο Μητσοτάκης είχε το θράσος να πάει στην Κοζάνη για να δώσει πάλι ψεύτικες υποσχέσεις»

Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με...

Από το νοσοκομείο του Βόλου έστειλε μήνυμα στον Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφτηκε το νοσοκομείο Βόλου...

Η αντιπολίτευση επιμένει στην κλήση Πέτσα στην εξεταστική επιτροπή

Μαίνονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το μπλόκο της Ν.Δ. στην κλήση πολιτικών προσώπων...

Βαρθολομαίος προς Τσίπρα: «Μιλήσατε πάρα πολύ ωραία. Ούτε θεολόγος να ήσασταν»

Η χθεσινή συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συνεδρίασε για να… επιτεθεί στην Ελλάδα!

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση δέχεται πυρά, με τον λαό να είναι εξοργισμένος από την...

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στη Washington Post και το «θάψιμο» ενοχλητικών ερωτήσεων!

Οι «καυτές» ερωτήσεις για τον νόμο που λογοκρίνει τον Τύπο, που τις έκανε «γαργάρα» το ΑΠΕ και λοιπά έγκυρα και έγκριτα Μέσα!

Η εξεταστική επιτροπή τελείωσε πριν αρχίσει

Υποτίθεται ότι κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, η εισαγωγή σχετικής διάταξης στο άρθρο...

Στο ελληνικό σχολείο της Γκάνας ο Νίκος Δένδιας

Για πρώτη φορά Έλληνας υπουργός επισκέπτεται τη Γκάνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην...

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Πατρών μετά την καταγγελία ότι ξυλοκόπησε την ερωμένη του

Σάλο στην τοπική αυτοδιοίκηση της Πάτρας έχει προκαλέσει η καταγγελία μιας γυναίκας ότι ξυλοκοπήθηκε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ιατροδικαστική εξέταση «έδειξε» την αιτία θανάτου του 13χρονου Φώτη στις Σέρρες

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την τοπική κοινωνία της Αμφίπολης...

Ο καρκίνος λύγισε την γυναίκα του δολοφονημένου Μανώλη Καντάρη! Τον είχαν σφάξει Αφγανοί για μια κάμερα στο κέντρο της Αθήνας!

Όλα είχαν γίνει τον Μάϊο του 2011 και ενώ πήγαινε στο μαιευτήριο την γυναίκα του για να γεννήσει!

Ξεσπά η θεία του 13χρονου Φώτη που πέθανε στον ύπνο του: «Δεν είχε κορωνοϊό το παιδί»

Βαρύ πένθος ένα μαύρο σύννεφο με αναπάντητα γιατί έχει...

Η φωτογραφία με την Άννα Μαρία Βέλλη κακοποιημένη από σύντροφό της!

«Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των...

Παυλόπουλος – Ρέβη: Ώρα για… διαζύγιο στο πρωινό του Open

Τι συμβαίνει τελικά με το πρωινό δίδυμο Ακης Παυλόπουλος-...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ