Ανακατεύει την τράπουλα ο Κ. Μητσοτάκης: Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν στον επικείμενο ανασχηματισμό

Αν δεν ήταν τα ελληνοτουρκικά σε... φούντωση θα είχε ήδη γίνει ο ανασχηματισμός

Must Read

Ο κύβος φέρεται ότι ερρίφθη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός ήδη καταρτίζει τη λίστα με το νέο υπουργικό σχήμα που θα ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, τις επόμενες μέρες, αν και ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «οι αλλαγές δεν γίνονται εν θερμώ».

Δεκαπέντε και πλέον μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού «φουντώνουν», δεδομένου ότι η αξιολόγηση των υπουργών και των υφυπουργών δείχνει αρκετούς να περνούν κάτω από τον πήχη.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί οι αστοχίες και τα αυτογκόλ μελών του υπουργικού συμβουλίου, κάποια από τα οποία επιμένουν να χτίζουν το προσωπικό προφίλ τους σε βάρος του συνόλου. Και αυτό παρά τις αυστηρές συστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του, στους οποίους υπενθύμισε πρόσφατα ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική.

Ένα από τα φαινόμενα που χρήζουν άμεσης διόρθωσης είναι αυτό των… άφαντων υπουργών και υφυπουργών (ανάμεσά τους και αρκετοί τεχνοκράτες), οι οποίοι, εφησυχασμένοι στην αναπαυτική καρέκλα τους, υπολείπονται κατά πολύ των αρχικών στόχων και μάλλον δεν θα πρέπει να αισθάνονται άνετα. Ειδικά για τους υφυπουργούς, κάποιοι κάνουν λόγο για «σφαγή». Οι τεχνοκράτες δε (κάποιοι εξ αυτών) που μπήκαν στο αρχικό κυβερνητικό σχήμα με τις καλύτερες συστάσεις και υμνούμενοι από τα συστημικά ΜΜΕ αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και είναι ένα από τα στοιχήματα που έχασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διορθώσει την κατάσταση, με αξιοποίηση πολιτικών στελεχών από τον «πάγκο» της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πολλοί είναι οι βουλευτές που προσδοκούν να αρπάξουν την ευκαιρία και να συμπεριλάβουν στο βιογραφικό τους την υπουργική θητεία τους, ενώ και σε αυτή την περίπτωση ζητούμενο για τον κ. Μητσοτάκη είναι η διατήρηση των εσωκομματικών -και όχι μόνο αυτών- ισορροπιών. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να διαταραχθεί το κλίμα εντός της παράταξης, τη στιγμή μάλιστα που τα δύσκολα ουσιαστικά αρχίζουν τώρα, με τα πολλά και μεγάλα ανοιχτά μέτωπα. Και μπορεί ποσόστωση μεταξύ ανδρών και γυναικών στις θέσεις των υπουργών να μην υπάρχει, όμως οι θηλυκές παρουσίες της κυβερνώσας παράταξης υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα τοποθετήσει περισσότερες εκπροσώπους του «ωραίου φύλου» στην κυβέρνησή του, στην πρώτη ευκαιρία.

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις αλλαγές και, αν δεν υπήρχε η κλιμάκωση της έντασης από τους Τούρκους, ίσως και να είχαν ήδη γίνει. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρεί κατάλληλο το timing του ανασχηματισμού, ο οποίος αναμένεται να είναι δομικός, με αρκετές αλλαγές τόσο σε επίπεδο υπουργών (προοιωνίζεται μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας) όσο και με αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων υπουργείων. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι, με τις αλλαγές που θα κάνει, να σηματοδοτήσει «τη νέα φυγή προς τα εμπρός, ενώ εν μέσω της τρικυμίας με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και των αλλεπάλληλων προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να στείλει το μήνυμα πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν σταματά να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής του».

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός αρχικά ήταν σχεδιασμένο να γίνει έως το καλοκαίρι, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει τότε λίγες μόνο στοχευμένες αλλαγές και να αφήσει τις πολλές για αργότερα. Όπερ σημαίνει ότι υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο Χάρης Θεοχάρης στο Τουρισμού και ο Γιάννης Βρούτσης στο Εργασίας, απλά κέρδισαν τρεις τέσσερις μήνες παραπάνω στις καρέκλες τους. Θεωρούνται από τα φαβορί προς αποχώρηση.

Αλλαγές λογικά θα γίνουν και στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης, «καρατομημένος» κι αυτός όσον αφορά τις αρμοδιότητές του, περισσότερο μιλά παρά παράγει έργο, προκαλώντας δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά και ο υφυπουργός του Νίκος Παπαθανάσης έχει επίσης ανοικτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η υπόθεση που βγήκε στο φως με την… επένδυση του γραφείου του με μπανιέρα και διπλό κρεβάτι.

Δυσαρέσκεια στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει και για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λόγω της χαοτικής κατάστασης στα σχολεία, κυρίως με την αποτυχία της τηλεκπαίδευσης και το φιάσκο με τις μάσκες.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, που κινείται σε ρηχά νερά.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λογικά θα παραμείνει στη θέση του, όχι λόγω της επιτυχημένης θητείας του (αμφισβητείται από πολλούς), αλλά λόγω της παρατεταμένης κρίσης με την Τουρκία.

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Κι αυτός σχεδιαζόταν να απομακρυνθεί νωρίτερα, η ουσία πάντως είναι ότι έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Ενδεικτική η τελευταία απόφαση να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα, απόφαση που την επόμενη μέρα αναίρεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στον τομέα της επικοινωνίας, με αποχώρηση του αποτυχημένου κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Ο εμφύλιος στο Μαξίμου και το «δώρο» στον Σταϊκούρα

Μείζον πρόβλημα για τον πρωθυπουργό αποτελεί η κόντρα δύο προσώπων από το στενό περιβάλλον του, εντός του Μεγάρου Μαξίμου, του διευθυντή του γραφείου του και ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη και του υφυπουργού Συντονισμού Άκη Σκέρτσου. Όπως έχουμε γράψει, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΣΕΒ κατηγορείται για συστράτευση με ένα ευρύτερο μπλοκ, πολιτικό, μιντιακό και άλλο, που δεν θεωρείται απολύτως φιλικό προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και εμφανίζεται ως τέτοιο. Άγνωστη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εξέλιξη του συγκεκριμένου «εμφυλίου».

Αρκετές (τουλάχιστον πριν από την κατάθεση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα) ήταν οι πιθανότητες απομάκρυνσης και του υπουργού Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα. Ο κ. Σταϊκούρας έχει «καπελωθεί» από τον Θ. Σκυλακάκη, αλλά και την Επιτροπή Πισσαρίδη, όσον αφορά τις αρμοδιότητές του, ενώ άσχημη εικόνα προκάλεσε η δημόσια κόντρα του με τον Νότη Μηταράκη, επειδή διαφωνούσε με την προωθούμενη επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες (εκλογική του περιφέρεια).

Ωστόσο, το «δώρο» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να τον διατηρήσει στη θέση του, αφού επί τρεις ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του υπουργού του και θα ήταν τουλάχιστον άκομψο στη συνέχεια να τον αποπέμψει. Πάντως, εδώ και μέρες έχει ακουστεί ως πιθανός επόμενος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου.

πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This