Σάββατο 19/6/2021

Πολυάσχολο απόγευμα για τον Ν. Δένδια: «Η Τουρκία εκβιάζει την Κύπρο με τα ενεργειακά»

Σε τρεις διαφορετικές τηλεδιασκέψεις μετείχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στη 16η διαδικτυακή διάσκεψη του Economist για την Κύπρο, ως κεντρικός ομιλητής στη θεματική « Energy diplomacy in turbulent times».

O Υπουργός Εξωτερικών πρόβαλε τη σημασία της ενέργειας ως βασικού παράγοντα για την ανάπτυξη και την περιφερειακή σταθερότητα. Τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει συστηματικά τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό  καταδεικνύουν τα τριμερή και πολυμερή σχήματα που προωθεί η χώρα, όπως με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με άλλες χώρες.

Σημείωσε στο πλαίσιο αυτό ότι το EastMed Gas Forum, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ως διεθνής οργανισμός, χαίρει θετικής ανταπόκρισης και από άλλους σημαίνοντες διεθνείς δρώντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επεσήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που πρόσφατα συνήψε η Ελλάδα με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς και η πολιτική συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, αλλά και οι ανάλογες συμφωνίες οριοθέτησης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι συνεργατικές πρωτοβουλίες στην περιοχή είναι ανοικτές σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αυτό, βέβαια, όχι μόνον στα λόγια, αλλά και έμπρακτα.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, η Τουρκία δείχνει να αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως πρόσχημα για να προωθήσει τις επεκτατικές της φιλοδοξίες στην περιοχή, μη διστάζοντας να διακινδυνεύει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, περιφρονώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, με προκλητική και κατ’ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας, με στρατιωτική ανάμιξη στις κρίσεις στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού, με επιθετική ρητορική ή εργαλειοποιώντας τη μετανάστευση και τη θρησκεία.

Εστιάζοντας ειδικότερα στην Κύπρο, ο ΥΠΕΞ τόνισε επίσης πως η Τουρκία αντιμετωπίζει τα ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, αντί για ευκαιρία προσέγγισης και ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, ως ευκαιρία εκβιασμού της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενη δήθεν τα δικαιώματα των τουρκο-κυπρίων, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι θύματα της τουρκικής επεκτατικής ατζέντας. Και δεν μπορεί κανείς να επικεντρώνει στον ενεργειακό τομέα παραγνωρίζοντας το βασικό ζήτημα, της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός κατέληξε επαναλαμβάνοντας τις δυνατότητες για πρόοδο, ανάπτυξη και σταθερότητα που προσφέρει η ενέργεια όταν επιλέγεται η οδός της διπλωματίας, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου, κατ’ αντιδιαστολή με την προοπτική διεύρυνσης των ανισοτήτων και διακινδύνευσης της ειρήνης από μονομερή επιδίωξη τετελεσμένων και διπλωματία των κανονιοφόρων.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Δένδια:

20201124_Τελική παρέμβαση υπουργού Economist-1

37η Υπουργική Σύνοδος της Γαλλοφωνίας

O Νίκος Δένδιας, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης kai στην 37η Υπουργική Σύνοδο της Γαλλοφωνίας.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών για την αντιμετώπιση των τεράστιων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως της πανδημίας, αλλά και άλλων διεθνών προκλήσεων.

Σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας, αλλά και μεταξύ της Γαλλοφωνίας και άλλων Διεθνών Οργανισμών, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική, προσθέτοντας ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλληλοϋποστήριξη υποψηφιοτήτων σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η πολυμέρεια στις Διεθνείς Σχέσεις, στις οποίες εντάσσεται και η Γαλλοφωνία, είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ για την υπεράσπιση των παγκόσμιων αξιών έναντι του αυταρχισμού και όσων τις αμφισβητούν ανοιχτά και τις υπονομεύουν έμπρακτα.

Διεθνής τηλεδιάσκεψη Δωρητών της Γενεύης για το Αφγανιστάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε μια ακόμα τηλεδιάσκεψη, αυτή των δωρητών της Γενεύης για το Αφγανιστάν. Στην παρέμβασή του τόνισε ότι η εν λόγω διάσκεψη αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία της Διεθνούς Κοινότητας στo πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και της ανοικοδόμησης της χώρας.

Πρόσθεσε ότι η έναρξη του ενδο-αφγανικού διαλόγου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την ειρήνευση του Αφγανιστάν, η επίτευξη της οποίας θα συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για την εδραίωση της δημοκρατίας και είναι, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, πρόθυμη να συνεχίσει την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τη συστηματική συνδρομή της Ελλάδας στις ειρηνευτικές αποστολές στη χώρα από το 2002 και εντεύθεν. Τόνισε επίσης ότι η εδραίωση της ασφάλειας και σταθερότητας στη χώρα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιστροφή των Αφγανών προσφύγων και αιτούντων ασύλου, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Κατέληξε επισημαίνοντας την σημαντική αύξηση εισροών Αφγανών πολιτών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προερχόμενοι από την Τουρκία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ