Έλενα Κουντουρά: «Η επανεκκίνηση του τουρισμού έγινε άναρχα, με λάθη και αστοχίες»

Must Read

Με τον ίδιο τρόπο που κατέκτησε την δεκαετία του ’90 τις διεθνείς πασαρέλες κατακτά και το Ευρωκοινοβούλιο, αφού ως συντονίστρια της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού πέτυχε νίκες για τη χώρα, στον κλάδο του Τουρισμού. Άλλωστε αυτόν υπηρέτησε, και ως υπουργός Τουρισμού από το 2015 έως και το 2019. Ο λόγος για την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά, η οποία ανοίγει τα χαρτιά της στην «Espresso».

  • Της Βίβιαν Μπενέκου 

Πριν από λίγο καιρό το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή της για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, ενώ τώρα παλεύει να θεσμοθετηθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός για τον τουρισμό στο νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Η ευρωβουλευτής, η οποία ζει τους τελευταίους μήνες σχεδόν μόνιμα στις Βρυξέλλες, πιστεύει ότι για την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας ευθύνεται και το άναρχο καλοκαιρινό άνοιγμα του τουρισμού.

Μπαίνοντας στη συζήτηση για την εσωστρέφεια του κόμματός της, θεωρεί ότι η περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα δεν είναι πραγματική, και οφείλεται κυρίως στο ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβάλλονται ισότιμα από μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Η Έλενα Κουντουρά, ως πρόεδρος της Europa Donna Hellas, λέει ότι τα δηλωμένα περιστατικά βίας κατά των γυναικών σχεδόν διπλασιάστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Όσον αφορά τα ριάλιτι μόδας δεν είναι αρνητική, όπως θα περίμενε κανείς, στη συμμετοχή των παιδιών σε αυτά, παρότι πιστεύει ότι προσφέρουν «αμφίβολη επαγγελματική καταξίωση».

«Θέλω να γεράσω όμορφα» λέει η ωραία Έλενα του ΣΥΡΙΖΑ, προτρέποντας τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση να ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς, όταν το έχουν ανάγκη.

  • Μπορεί το κλίμα για τον τουρισμό να αναστραφεί το 2021;

Ο ελληνικός τουρισμός δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα, με απώλειες 80% σε έσοδα και αφίξεις, που είναι μη ανακτήσιμες. Οι επαγγελματίες πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας, οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την ανεργία και πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, χωρίς εισπράξεις και με συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις. Το 2021 θα είναι μια χρονιά συντήρησης, δύσκολη και αβέβαιη. Η ουσιαστική ανάκαμψη αναμένουμε να έρθει σταδιακά από το 2022. Στα διογκωμένα προβλήματα του κλάδου η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί με γενναία μέτρα στήριξης, που θα περιλαμβάνουν μη επιστρεπτέα επιδότηση, για να παραμείνει ζωντανός ο τουρισμός, να μην καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

  • Θα μπει ευρωπαϊκό χρήμα στο κομμάτι αυτό;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω του πακέτου ανάκαμψης, όπου συμπεριλαμβάνονται ο τουρισμός και οι μεταφορές. Η κυβέρνηση των κρατών-μελών, όμως, έχει την ευθύνη αξιοποίησης των πόρων αυτών, που θα αρχίσουν να εισρέουν από τις αρχές του 2021. Ως συντονίστρια της ευρωομάδας μου στην Επιτροπή Τουρισμού – Μεταφορών (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων ήδη από την άνοιξη, ώστε να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανάκαμψη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Είμαι πολύ ικανοποιημένη που τελικά καταφέραμε, με τις πιέσεις, μας η Κομισιόν να αυξήσει το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, το ποσό της ενίσχυσης από μόλις 800.000 ευρώ στα 3.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

  • Η έξαρση κορωνοϊού που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας μπορεί να οφείλεται και σε λάθη που έκανε η κυβέρνηση στο άνοιγμα του τουρισμού τον περασμένο Ιούνιο; 

Η επανεκκίνηση του τουρισμού έγινε άναρχα, με λάθη και αστοχίες στο άνοιγμα των συνόρων. Προσωπικά, είχα τοποθετηθεί δημόσια ήδη από την άνοιξη για την ανάγκη υποχρεωτικών τεστ πριν από κάθε άφιξη στη χώρα μας. Δυστυχώς, τα κυβερνητικά μέτρα αποδείχτηκαν ανεπαρκή και βιώνουμε σήμερα το δεύτερο κύμα πανδημίας που φέρνει μεγαλύτερη υγειονομική και οικονομική κρίση.

  • Ως Ελληνίδα που έχετε το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, τι επιδιώκετε φέτος για τη χώρα;

Ως ευρωβουλευτής επιδιώκω ο τουρισμός να μπει ψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης, με παρεμβάσεις που θα αποφέρουν οφέλη για την Ελλάδα άμεσα και μακροπρόθεσμα. Μεγάλη επιτυχία μας είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σε δύο ψηφίσματα την πρότασή μου για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό. Η πρότασή μου αυτή παίρνει μάλιστα σάρκα και οστά με την υιοθέτηση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προπαρασκευαστικής δράσης στον Προϋπολογισμό του 2021, για την υλοποίηση του μηχανισμού με αρχικό ποσό 2.500.000 ευρώ. Επίσης, με ευρεία υποστήριξη των πολιτικών ομάδων από όλη την Ευρώπη υιοθετήθηκαν στο ψήφισμα για τον τουρισμό τον Ιούνιο του 2020 οι προτάσεις μου για την επείγουσα οικονομική στήριξη του τουρισμού μέσω του πακέτου ανάκαμψης, την παροχή ρευστότητας ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού με ενιαία πρωτόκολλα και κανόνες στην Ε.Ε. Έχω ζητήσει, ακόμη, να υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός για τον τουρισμό στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και να αποκτήσει για πρώτη φορά η Ε.Ε. ευρωπαϊκή στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό στηρίζοντας τους προορισμούς και τον κλάδο για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

  • Στις Βρυξέλλες πώς χειρίζονται το θέμα; Εσείς σε προσωπικό επίπεδο πώς ζείτε με αυτή την απειλή;

Οι Βρυξέλλες, ως η βάση των ευρωπαϊκών θεσμών και κομβικό σημείο διαρκών μετακινήσεων στην Ε.Ε., ήταν από τις πόλεις με την υψηλότερη επισκεψιμότητα και μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Οι χειρισμοί αναχαίτισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας αποδίδουν, είμαστε ωστόσο σε διαρκή εγρήγορση. Από την αρχή της πανδημίας επέλεξα να παραμείνω στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετέχω με φυσική παρουσία στις εντατικές εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αντεπεξέρχομαι στις αυξημένες υποχρεώσεις που συνεπάγονται οι αρμοδιότητές μου ειδικά στις μεταφορές και στον τουρισμό, που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από όλους τους άλλους κλάδους.

  • Όταν έρθει το εμβόλιο, θα το κάνετε;

Όταν και εφόσον παραλάβουμε ένα αποδεδειγμένα ασφαλές εμβόλιο, τότε βεβαίως και θα το κάνω, όχι μόνο για την ατομική μου προστασία, αλλά και για την υγεία των ανθρώπων γύρω μου.

  • Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η υπόλοιπη Κεντροαριστερά πάσχει, δεν μπορεί να «τσιμπήσει νούμερα» στις δημοσκοπήσεις; Και γιατί τόσο καιρό μετά τις εκλογές ταλανίζεται από εσωστρέφεια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει τηρήσει υπεύθυνη στάση, προτάσσοντας την ενότητα στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την κοινωνία, ασκεί παραγωγική κριτική και έχει καταρτίσει από την πρώτη στιγμή ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προτάσεων για την αντιμετώπιση των ολέθριων συνεπειών της πανδημίας και την επείγουσα στήριξη της οικονομίας και των πολιτών.
Οι δημοσκοπήσεις πάντα με έβρισκαν επιφυλακτική. Ωστόσο, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβάλλονται ισότιμα από μια μεγάλη μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι θέσεις μας δεν φτάνουν στον τελικό αποδέκτη, τον ελληνικό λαό. Πρέπει να διασφαλίζονται η πολυφωνία και το δικαίωμα της κοινωνίας να έχει ενημέρωση για όλες τις θέσεις και προτάσεις που αφορούν το μέλλον της. Δυστυχώς, αυτό σήμερα δεν συμβαίνει.

  • Δυστυχώς, τα lockdowns έχουν ενισχύσει την ενδοοικογενειακή βία, τον θυμό, την κατάθλιψη, κ.λπ. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί βία στη ζωή της, και την περίοδο της πανδημίας σημειώθηκε έξαρση περίπου 30% στα δηλωμένα περιστατικά. Η έμφυλη βία συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρότι αποτελεί παγκόσμια μάστιγα δεν αποτυπώνεται στις πραγματικές της διαστάσεις. Ο φόβος και οι προκαταλήψεις που βιώνουν τα θύματα τα αποτρέπουν να καταγγείλουν τη βία.
Η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου ως μέλους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM). Είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για νομοθετικές ρυθμίσεις που πρότεινα για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και στα παιδιά, καθώς και για τα δικαιώματα επιμέλειας. Επίσης ύστερα από πρωτοβουλία μου θα καταρτιστεί και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μελέτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση του «σπιράλ της σιωπής» στην καταγραφή των περιστατικών βίας κατά των γυναικών στην Ε.Ε. Σε όλη την επαγγελματική και πολιτική μου πορεία έχω προσπαθήσει να αναδείξω την ισότιμη προσφορά των ανδρών και των γυναικών στην κοινωνία. Η εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι υπόθεση όλων μας.

  • Από το 1984 ως το 1997 κάνατε διεθνή καριέρα ως μοντέλο, και το 1990 ανακηρυχθήκατε από το CNN ένα από τα 10 καλύτερα μοντέλα του κόσμου. Πώς βλέπετε το φαινόμενο των ριάλιτι μόδας;

Η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός και σκληρός χώρος. Η δημοσιότητα που αποκτάται μέσα από δημοφιλείς ψυχαγωγικές εκπομπές ριάλιτι δεν εξασφαλίζει πάντα επαγγελματική σταδιοδρομία στον χώρο της μόδας. Θεωρώ ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν όνειρα, και, προκειμένου να τα πραγματοποιήσουν, θα πρέπει να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίδονται, έχοντας, όμως, πλήρη επίγνωση ότι η διάκριση και η επιτυχία έρχονται μέσα από τη συστηματική δουλειά, την πειθαρχία και την επαγγελματική συνέπεια.

  • Πώς μπορούν οι γυναίκες να ξεπερνούν τις τεράστιες αλλαγές στο σώμα και στην ψυχή τους που φέρνει η εμμηνόπαυση;

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει και να είναι μόνη της στις δύσκολες περιόδους της ζωής της. Για τις αλλαγές που της συμβαίνουν, σωματικές και ψυχολογικές, εκτός από τη στήριξη που έχει από τους φίλους και την οικογένεια, πάντα προτρέπω να αναζητά υποστήριξη και από επαγγελματίες. Οφείλουμε, όμως, ως κοινωνία συνολικά, άνδρες και γυναίκες, να ξεπεράσουμε στερεότυπα και αναχρονιστικές προκαταλήψεις, και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των γυναικών για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Ως πρόεδρος της Europa Donna Hellas για την πρόληψη και αφύπνιση κατά του καρκίνου του μαστού, έχω τονίσει ότι οι γυναίκες πρέπει πρωτίστως να φροντίζουν τον εαυτό τους και την υγεία τους, διότι έχει αποδειχθεί ότι, όταν η γυναίκα υποφέρει, μαζί της παραλύει όλη η οικογένεια, και αυτό έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.

  • Σας φοβίζει ως γυναίκα ο χρόνος που περνάει κι αφήνει αποτυπώματα σε πρόσωπο και σώμα;

H κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της. Θέλω να γεράσω όμορφα, γεμάτη από εμπειρίες ζωής, και να είμαι υπερήφανη για όσα έχω αγωνιστεί και έχω καταφέρει να πετύχω. Άλλωστε η πραγματική ομορφιά βρίσκεται μέσα μας.

  • Τι είναι ευτυχία για εσάς;

Το πρωί που ξυπνάω και ανοίγω τα μάτια μου, απολαμβάνω να ξεκινώ τη μέρα μου με θετικές σκέψεις και χαρά για τη ζωή. Η ευτυχία είναι οι ίδιες οι επιλογές μας. Η αισιοδοξία και η θετική ενέργεια, η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά φέρνουν το χαμόγελο στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This