Πέρασε ένας χρόνος από την αποφράδα μέρα της 23ης Ιουλίου 2018 που 102 ψυχές έχασαν άδικα τη ζωή τους στην μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι. Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να γίνουν μετά από ένα χρόνο τα αυτονόητα προκειμένου να αντιμετωπισθούν σημαντικά προβλήματα για τους πληγέντες της περιοχής.
Από την Βάσω Κόλλια
Αλήθεια έχουμε σκεφθεί πόσα ακόμα «Μάτια» βρίσκονται δίπλα μας; Έχουμε κάνει κάτι τόσο ως διοίκηση ή ως κοινωνία πολιτών για να προλάβουμε αντίστοιχες πιθανές περιπτώσεις που μπορεί να συμβούν και μάλιστα δίπλα μας. Δίπλα στην πρωτεύουσα της χώρας. Σε κατοικίσιμες περιοχές δίπλα σε δάση ή σε περιοχές δίπλα σε πυκνή βλάστηση.
Λοιπόν, δίπλα στο Μάτι υπάρχει ο Σχινιάς, όπου όλοι μας έχουμε κολυμπήσει, έχουμε περάσει τα Σαββατοκύριακα μας. Το μοναδικό δάσος στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά βρίσκεται στο Δήμο Μαραθώνα! Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι η περιοχή έχει αφεθεί στην τύχη της με σωρούς σκουπιδιών παντού. Το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης που τοποθετήθηκε το 2004 όχι μόνον δεν έχει συντηρηθεί και δεν λειτουργεί αλλά έχει γίνει βορά πλιατσικολόγων. Η διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν μπορεί παρά να μας τρομάζει αν μια σπίθα φωτιάς εκδηλωθεί στον Σχινιά.
Λίγο πιο πέρα από τον Σχινιά βρίσκεται η παραλία Βαρνάβα.Ο Βαρνάβας είναι μια περιοχή που δυστυχώς έχει καεί πολλές φορές, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει θρηνήσει θύματα. Η προ δυο ετών πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Κάλαμο έφθασε μέχρι και τον Βαρνάβα και είχε κατεύθυνση προς τον οικισμό Ντόρμπερι της παραλίας Βαρνάβα. Μια αλλαγή του ανέμου την γύρισε πίσω, διαφορετικά θα ζούσαμε αυτό που ζήσαμε και στο Μάτι.
Οι οικιστές θα εγκλωβίζονταν μέσα στη φωτιά γιατί δεν υπάρχει κανένας, κάθετος προς την θάλασσα, δρόμος. Όλοι και όλοι οι δρόμοι είναι ένας! Ένας, ο οποίος διασχίζει στην μέση στην περιοχή και μάλιστα δεν χωρούν να περάσουν δυο αυτοκίνητα αν συναντηθούν. Και βέβαια,όλα τα οικόπεδα είναι περιφραγμένα! Θα χαθούν και εδώ ανθρώπινες ζωές γιατί η πρόσβαση προς τη θάλασσα έχει αποκοπεί, γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι, ούτε καν μονοπάτια για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι.
Μια άλλη περιοχή λίγο πιο πάνω, στους πρόποδες της Πάρνηθας είναι η καταπράσινη Ιπποκράτειος Πολιτεία στις Αφίδνες του Δήμου Ωρωπού. Η περιοχή είναι γνωστή για τα σπουδαία αξιοθέατα της όπως η τεχνική λίμνη Μπελέτσι. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία είναι ένας οικισμός εντός σχεδίου πόλης όπου διαμένουν 1000 περίπου κάτοικοι. Δυστυχώς, στην περιοχή αυτή εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου,ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες για να διευκολύνεται η έλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να συμβεί σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς και σε αυτήν την περιοχή. Από την μια θα εγκλωβιστούν οι άνθρωποι όπως στο Μάτι και από την άλλη θα σβήσει από τον χάρτη ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας.
Επειδή ο Αύγουστος με τα ισχυρά μελτέμια είναι μπροστά μας, επειδή το κράτος που οικοδομήσαμε δεν μπορεί να μας προστατέψει, επειδή συνεχώς μετράμε καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, επειδή…επειδή… ας προσπαθήσουμε έστω και την ύστατη στιγμή να προστατέψουμε ό,τι προλαβαίνουμε. Ζωές, περιβάλλον,περιουσίες…
Πρέπει όμως ως κοινωνία να τολμήσουμε και να ξεφύγουμε από τον κακό εαυτό μας. Τα δάκρυα και ο θρήνος δεν αρκούν για να μην ξαναζήσουμε αυτήν την κόλαση. Πρέπει να φτιάξουμε το κράτος μας από την αρχή και να αλλάξουμε νοοτροπίες και κουλτούρα.