Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022

Οι μικροί… εμφύλιοι και η γκρίνια στη ΝΔ «αγγίζουν» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι «δελφίνοι» παίρνουν θέση

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» λέει η λαϊκή παροιμία και στην πολιτική η «φτώχεια» -ελλείψει πραγματικής υλικής ένδειας- είναι οι φτωχές αποδόσεις σε «αποτελέσματα», ενώ η αποτύπωση αυτών στατιστικά φέρνει εσωκομματικές κόντρες και αντεγκλήσεις.

Ειδικά όταν η κυβέρνηση έχει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατασπαταλήσει το κεφάλαιο που συσσώρευσε από την εκλογική της νίκη και πλέον έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική κουβέντα, αυτού του είδους οι «κόντρες» αποκτούν πολύ πιο οξυμένα χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, οι κόντρες ανάμεσα σε υπουργούς, σε βουλευτές και υπουργούς και κυρίως ανάμεσα σε πιθανούς ανθυποψηφίους σε εκλογικές περιφέρειες μπαίνουν πλέον στην καθημερινότητα της κυβέρνησης, που βλέπει ακόμη ένα πρόβλημα να προστίθεται στα όσα ήδη την περικυκλώνουν.

Στην πρόσφατη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αν και έγινε διά τηλεδιάσκεψης, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε με «μασάζ» και ακούγοντας τις παρεμβάσεις των βουλευτών (που αφορούσαν κυρίως τοπικά ζητήματα των περιφερειών τους) να μετριάσει αυτού του είδους τις κόντρες. Δεν έλειψαν όμως κι εκεί τα προβλήματα, με την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να προκαλεί εντύπωση, καθώς «τα έχωσε» στον Γιάννη Βρούτση για τις καθυστερήσεις στο θέμα των εκκρεμών από το παρελθόν συντάξεων, που δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στους συνταξιούχους.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί και το νο 1 «ρουσφέτι» που ψηφοφόροι ζητούν από τους βουλευτές της Ν.Δ. Μάλιστα, ήδη για το συγκεκριμένο ζήτημα είχαν αντιδράσει αρκετοί βουλευτές, όπως ο Β. Γιόγιακας, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ζήσης Τζηκαλάγιας και η Α. Ευθυμίου, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να «αδειάσει» τον υπουργό Εργασίας.

Δεν ήταν η μοναδική κόντρα, βέβαια, καθώς ακόμη ένας πρώην υπουργός, ο κ. Αθανασίου, άφησε σαφείς αιχμές για τη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού ζήτησε να υπάρξει συντονισμός που δεν θα βγαίνει στην επιφάνεια στη Βουλή. Αιχμή που στόχευε προφανώς το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή Γ. Βλάχου και του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, που έλαβε χώρα εντός της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής και που, σύμφωνα με πολλούς, ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου (καθώς πλήθος βουλευτών δηλώνει ιδιαίτερα εκνευρισμένο, αφού οι υπουργοί όχι απλά δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα, αλλά κόβουν» και τις τροπολογίες τους).

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Η κυβέρνηση της λίστας Πέτσα ισχυρίζεται ότι φέρνει νομοσχέδιο για τη διαφάνεια»

Ανάμεσα στα δύο περιστατικά είχαμε και το αλληλοκάρφωμα μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Παιδείας, καθώς σε απάντηση ερώτησης που είχε κατατεθεί από τον «γαλάζιο» βουλευτή Μάξιμο Χαρακόπουλο σχετικά με την οικονομική ενίσχυση για το πρώτο κύμα κορονοϊού στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης άφησε σαφείς αιχμές κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Ούτε λίγο ούτε πολύ, καταγράφοντας απλώς τα περιστατικά, τη «φωτογράφισε» για καθυστέρηση της υποβολής στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς επεξεργασία και υπογραφή, του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Στη Βουλή αλλά και εκτός αυτής εκτυλίσσεται και η ιδιότυπη «κόντρα» του Κ. Μπογδάνου με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, καθώς, πέραν των ερωτήσεων που έχει υποβάλει ο «γαλάζιος βουλευτής» στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υπουργό σχετικά με τον «χαλαρό» τρόπο που η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπισε τις κινητοποιήσεις αριστερών οργανώσεων εν μέσω της πανδημίας, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έθεσε και το ζήτημα της λειτουργίας των παράνομων τζαμιών, στοχεύοντας έτσι και μερικά ακόμη «συναρμόδια» υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Και ο Πρωθυπουργός, όμως, δεν είναι άτρωτος στα βέλη εκ των έσω. Η πρόσφατη επικοινωνιακή αστοχία με τη βόλτα στην Πάρνηθα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η Ν.Δ. αποφάσισε να αντεπιτεθεί, χρησιμοποιώντας το σπίτι Τσίπρα στα Λεγραινά, προκάλεσαν αντιδράσεις.

Το «κάρφωμα» της Ολγας Κεφαλογιάννη στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την ποδηλατάδα από κάποιους αποδόθηκε στη φημολογούμενη συνάντηση του δεύτερου με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην οποία υποτίθεται ότι έκλεισε η συμμετοχή του πρώην επιτρόπου στα ψηφοδέλτια της Α’ Αθηνών στις επόμενες εκλογές. Για τον ίδιο λόγο πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι «σφάζονται υπογείως» και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι θα βρεθούν «συνυποψήφια» σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης φοβήθηκε γιατί έθεσα θέμα παραίτησης εάν ψεύδεται για τις παρακολουθήσεις»

Βαρύνουσα φυσικά και η παρέμβαση του βετεράνου Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αποδόμησε όχι μόνον το κυβερνητικό αφήγημα περί «επιτυχημένης διαχείρισης του κορωνοϊού» αλλά και όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Σρόιτερ, κάνοντας λόγο για «μεγάλο λάθος» τον Ιούλιο, και όχι απλά «ανεμελιά». Ενώ παρατηρητές σημείωσαν την αναφορά του, ότι «τρέχουμε τρεις εβδομάδες πίσω από τον κορωνοϊό», συνδέοντάς τη με όσα έχουν καταγγελθεί για πρόβλημα στα «δεδομένα» που βλέπουν οι «ειδικοί».

Ως αναμενόμενο πάντως είχε χαρακτηριστεί το «άδειασμα» του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σχετικά με όσα πρόσφατα είπε στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, για το τι οδήγησε στις καθυστερήσεις που είχαν αποτέλεσμα τη διόγκωση του προβλήματος στη συμπρωτεύουσα. Ο Κ. Ζέρβας, βέβαια, εκτός από το να διαψεύσει τον πρωθυπουργό, φρόντισε και να «αδειάσει» τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, αναφερόμενος στη συχνότητα των επισκέψεών του στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό το οποίο δεν περίμεναν πολλοί ήταν το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» της Ντόρας Μπακογιάννη στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. για την υπόθεση του σπιτιού του Τσίπρα. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, η βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν σχολιάζω εγώ τέτοια θέματα. Είναι προσωπικά θέματα. Οι αποφάσεις των πολιτικών είναι δικές τους, αν θέλει να πάει να νοικιάσει ένα σπίτι, να πάει, για όνομα του Θεού, δεν νομίζω πως θα ενταχθεί μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση, τουλάχιστον όχι από εμένα».

Οι «δελφίνοι» παίρνουν θέση

Κάποιοι πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται, έχουν πιο «μακροπρόθεσμο» σχεδιασμό. Ήδη τα πρώτα ονόματα φερόμενων ως «δελφίνων» έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Υπουργοί, όπως ο Ν. Δένδιας, ο Α. Γεωργιάδης και ο Κ. Χατζηδάκης, πλασάρονται στη θέση, μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων κινήσεων, διαρροών αλλά και επιλογής τόνου στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, που έχουν σκοπό να επιδείξουν τη διαφοροποίησή τους από τον Κ. Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κυβέρνηση της λίστας Πέτσα ισχυρίζεται ότι φέρνει νομοσχέδιο για τη διαφάνεια»

«Δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε για ένα νομοσχέδιο, με θέμα τη δημοσιότητα και τη...

Απάντησε στον Τσαβούσογλου το ΥΠΕΞ: Έτσι εξαφάνισαν την ελληνική μειονότητα

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε για μια ακόμη φορά να κατηγορήσει -αδίκως- τη χώρα μας...

Διαδηλωτές έξω από την κυπριακή Βουλή για το ψήφισμα που χαρακτηρίζει «ανάξιο» τον Γρίβα...

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου...

Θα πάει μπροστά τη χώρα το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, κατά τον Γεραπετρίτη!

Σαν παγώνι φούσκωνε από ευχαρίστηση ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκφράζοντας στη Βουλή την...

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης φοβήθηκε γιατί έθεσα θέμα παραίτησης εάν ψεύδεται για τις παρακολουθήσεις»

Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ολομέλεια χωρίς να περιμένει να...

Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων»

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του στη...

Μητσοτάκης για πυροβολισμό 16χρονου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει νέο Δεκέμβρη του 2008»

«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα. Να σας πω όμως...

Αντώναρος: «Κάτι ήξερε ο Καραμανλής που δεν τον έκανε ούτε υφυπουργό τον Μητσοτάκη!»

Κεραυνούς εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Αντώναρος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την ομιλία του...

Ο Μητσοτάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι παρακολουθούσε τον Χατζηδάκη και τον Φλώρο

Πριν από λίγο στη δευτερολογία του στο βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Δεσμεύσου ότι θα παραιτηθείς αν αποδειχθούν οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ»

«Πυροβόλησε» τον Μητσοτάκη με τις «σφαίρες» που του έδωσαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ

«Κεραυνοί» από τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ: «Η ΕΥΠ πρέπει να προστατεύει τους Στρατηγούς, όχι...

Ξεκάθαρες βολές κατά της κυβέρνησης που παρακολουθούσε τους Στρατηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της...

ΠΑΣΟΚ: Όνειδος το νομοσχέδιο Μητσοτάκη για την ΕΥΠ!

Εξαιρετικά σκληρές ήταν οι εκφράσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μιχάλη Κατρίνη...

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ...

Με… «παραμύθια», «δηλητήριο» και «fake news» η απολογία Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Παραλήρημα λαϊκισμού από Μητσοτάκη για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο που συγκαλύπτει το σκάνδαλο

Παρακολουθήστε live την κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ

Παρακολουθήστε ζωντανά τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων στη Βουλή για τη συζήτηση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Τσάκος: Ο γιος της Σήλιας Κριθαριώτη με τον εφοπλιστή σύζυγό της

Η Σήλια Κριθαριώτη είναι μια από τις κορυφαίες ελληνίδες...

Έχασε τον έλεγχο ο Μητσοτάκης και ούρλιαζε στη Βουλη: «Δεν ντρέπεσαι;» 

Εκτός εαυτού βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πρωτολογία...

Η Μαντώ Γαστεράτου κοντεύει να πεθάνει και ο γιος της χορεύει ζεϊμπέκικο

H Mαντώ Γαστεράτου, ταλαιπωρείται από ένα πρόβλημα υγείας και...

Επιταγή ακρίβειας: «Κλείδωσαν» οι δικαιούχοι των 250 ευρώ

Αναλυτικά ποιοι θα εισπράξουν το έκτακτο επίδομα

Άνοιξε η θυρίδα της μητέρας του πατέρα Αντώνιου – Πόσα χρήματα βρέθηκαν μέσα

Παρουσία Ειρηνοδίκη άνοιξε το μεσημέρι της Πέμπτης η...

Έστησαν παγίδα παραίτησης στον Κυριάκο!

Από την δήλωση του Μάκη Βορίδη για «κακουργηματικές ευθύνες...

NEWSROOM