Μέτρα στήριξης του Τύπου (μόνο) για τους εφοπλιστές! Ιδού πως ελέγχουν τα media

Γιατί δεν ονόμαζαν το νομοσχέδιο «επιδοτούνται οι εφοπλιστές και το Πρακτορείο Άργος»;

Must Read

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του newsbreak.gr που ανέφερε ότι μετά τη «λίστα Πέτσα» η κυβέρνηση φαίνεται ότι σχεδιάζει να επιδοτήσει με εκατομμύρια ευρώ και το πρακτορείο διανομής Τύπου Άργος (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη) με πρόσχημα το ξεχασμένο πια πρόγραμμα στήριξης του Τύπου.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και θα ψηφιστεί τη Δευτέρα, το οποίο υπογράφεται από το σύνολο των υπουργών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ένα τεράστιο δώρο στο Άργος αλλά και σε συγκεκριμένες μόνο εφημερίδες που στηρίζονται… σε εφοπλιστικές πλάτες επιχορηγώντας -θεωρητικά μόνο- το μεταφορικό κόστος των εφημερίδων.

Στην πραγματικότητα, όμως, η επιχορήγηση αυτή με τους όρους που μπαίνουν θα φτάσει μόνο σε συγκεκριμένες εκδοτικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο ένας εκ των δύο εισηγητών του πολυνομοσχεδίου είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος είναι και δικηγόρος του μετόχου του πρακτορείου Αργος και εκδότη, και φίλου του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, Γιάννη Κουρτάκη, αποτελεί μάλλον μια σαφή ένδειξη ότι τα πράγματα γίνονται κυριολεκτικά χωρίς αιδώ και χωρίς καν να νιώθουν κάποιοι την ανάγκη να κρατηθούν… τα προσχήματα.

Αναλυτικά, το άρθρο 66 του νομοσχεδίου ορίζει καταρχάς ότι στις εκδοτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία «δύναται να παρέχεται επιχορήγηση του μεταφορικού κόστους για τη διανομή αυτών των εντύπων» και ότι «το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης ισούται με το μεταφορικό κόστος του αντίστοιχου τριμήνου του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτό πιστοποιείται από το εκάστοτε Πρακτορείο Διανομής». Φυσικά, η τελευταία αυτή έκφραση περί «εκάστοτε πρακτορείου» θα μπορούσε να είναι παραπλανητική, εάν δεν ήταν τραγικά αστεία, εφόσον το μοναδικό πρακτορείο στη χώρα μας είναι το Άργος που διοικείται από τα συγκεκριμένα συμφέροντα.

Αλλά υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα στη συγκεκριμένη διάταξη, όπως το γεγονός ότι η κυβέρνηση, εφόσον προσδιορίζει το ποσό της επιχορήγησης ένα φορολογικό έτος πίσω, αποκλείει ή μάλλον τιμωρεί τα έντυπα που πριν από έναν χρόνο αναγκάστηκαν να μειώσουν το τιράζ λόγω μειωμένης κυκλοφορίας ή επειδή τα προέτρεπε το πρακτορείο να το κάνουν ή που μειώθηκαν δραματικά οι κυκλοφορίες τους λόγω ελλείψεως αντικειμένου (π.χ. αθλητικές εφημερίδες) ή τα έντυπα που διέκοψαν την κυκλοφορία τους (π.χ. στοιχηματικά έντυπα), επειδή το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται είχε παύσει τη λειτουργία του.

Αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση τιμωρεί όσους δεν είχαν υπογράψει τη νέα εμπορική πολιτική που προσπαθούσε να επιβάλει το πρακτορείο Άργος και η οποία τους επιβλήθηκε μονομερώς τώρα, καθώς έτσι δεν εμφανίζουν αυξημένα έξοδα μεταφοράς.

Εν ολίγοις, οι μέτοχοι του πρακτορείου Άργος, αντί να ενισχύσουν την εταιρία τους μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αύξησαν το μεταφορικό κόστος για να συνεχίσουν να παρέχουν τις κακής ποιότητας υπηρεσίες τους και να αμείβονται πλουσιοπάροχα. Και σήμερα έρχονται να πάρουν χρήματα από τα κρατικά ταμεία μέσω επιχορήγησης. Αλλά μόνον αυτοί…

Γιατί με όσα προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο στη συνέχεια μπλοκάρεται από την επιχορήγηση ο μεγαλύτερος αριθμός εκδοτικών επιχειρήσεων, είτε είχε αποδεχτεί είτε όχι τη νέα εμπορική πολιτική, αφού για να μπορεί να τύχει αυτής της ενίσχυσης θα πρέπει να διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα!

Είναι προφανές ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα ενισχυθούν μόνο οι εφοπλιστές, οι οποίοι θέλουν βέβαια να διατηρούν εφημερίδες για να αυξάνουν την επιρροή τους, όμως θέλουν παράλληλα οι επιχειρήσεις αυτές να ενισχύονται με κρατικό χρήμα κι όχι από την τσέπη τους… Αιδώς, Αργείοι!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This