Μαύρα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου… Η νέα χρονιά ήρθε φορτωμένη με «καταιγίδες»!

Οι συνθήκες είτε λόγω συγκυριών είτε λόγω των κυβερνητικών ευθυνών, μόνο ευοίωνες δεν είναι για τη συνέχεια

Must Read

Ξορκίζουν το 2020 και ελπίζουν για το 2021 στην κυβέρνηση, η οποία περίμενε τελείως διαφορετικά τον χρόνο που μόλις μας άφησε.

Ωστόσο αυτός δεν φαίνεται να πήρε όλα τα δεινά μαζί του, καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είτε λόγω συγκυριών είτε λόγω των κυβερνητικών ευθυνών, μόνο ευοίωνες δεν είναι για τη συνέχεια.

Κύριοι στόχοι του Μεγάρου Μαξίμου αυτή τη στιγμή είναι ο έλεγχος της πανδημίας, με τη βοήθεια και των εμβολίων (παρά τις πολλές αστοχίες και σε αυτό το μέτωπο) και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όπως μπορεί να είναι αυτή. Ο πρωθυπουργός αναζητεί απεγνωσμένα τον τρόπο ώστε να τελειώσει η επώδυνη περιπέτεια και να αρχίσει στη συνέχεια η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Τα «αγκάθια» σε αυτό τον δρόμο, πολλά.

Σε υγειονομικό επίπεδο, τα περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα σε πανελλήνια κλίμακα προσγειώνουν τους πιο αισιόδοξους, οι οποίοι θεωρούν ότι ο εφιάλτης του κορωνοϊού σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Πλέον οδεύουμε προς τη συμπλήρωση του δεύτερου μήνα του περιορισμού των μετακινήσεων, τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνονται επισήμως βελτιώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και οι επιστήμονες προβληματίζονται εντονότερα από τον σταθερά υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε διαρκή πίεση και η ανησυχία για μια ενδεχόμενη τρίτη έξαρση είναι έντονη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ειδικοί προβληματίζονται για να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα ακόμα και των σχολείων (κάτι το οποίο έκαναν τελικά με ιδιαίτερες επιφυλάξεις), το οποίο θεωρείται πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Αργεί η εστίαση

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά την περαιτέρω ενίσχυση του λιανεμπορίου και με άλλους τρόπους, ενώ η εστίαση δείχνει να μετατίθεται χρονικά για αργότερα, ίσως τον Φεβρουάριο.

Βασικό μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, είναι η υλοποίηση του σχεδίου εμβολιασμού του πληθυσμού, με καθοριστικής σημασίας την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς και την έγκαιρη έλευση του απαιτούμενου αριθμού εμβολίων, βάσει της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι έως το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό, για να υπάρξει ανοσία, αν και πολύ δύσκολο θεωρείται ότι θα έχει επιτευχθεί έως τότε ο εμβολιασμός του 70% των πολιτών, όπως προσδοκά η κυβέρνηση.

Πάντως, όσο αυτή η κανονικότητα δεν έρχεται τόσο η οικονομία θα επιβαρύνεται και η ύφεση θα αυξάνεται. Η κυβέρνηση προτάσσει τη δημόσια υγεία έναντι της οικονομίας, παρότι και στα δύο οι επιδόσεις της είναι πολύ χαμηλές, με μεγάλο κόστος για όλη την κοινωνία.

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα κληθούν ακόμα μία φορά να πληρώσουν τα… σπασμένα, τα «λουκέτα» και η ανεργία αναπόφευκτα θα πολλαπλασιαστούν, ενώ η μείωση των εισοδημάτων στη χώρα μας φαίνεται να είναι από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά την πολυπόθητη προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το νέο έτος, ο ΟΟΣΑ την προσδιορίζει μόλις στο 0,9%, με την αγωνία στην κοινωνία να επιτείνεται.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη διαρκή ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη και για όσο διάστημα απαιτηθεί λόγω πανδημίας, προς το παρόν τουλάχιστον έως τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα, επενδύει τις ελπίδες της στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός της καινούργιας χρονιάς.

Το χειρότερο σενάριο: Επιδείνωση του Μεταναστευτικού και της τουρκικής επιθετικότητας

Και αν οι δυσκολίες, έτσι κι αλλιώς, είναι τεράστιες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2021, δεν θέλουμε να φανταστούμε πώς θα είναι τα πράγματα εφόσον επιδεινωθούν περαιτέρω οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η Άγκυρα, με τις… ευλογίες του Βερολίνου, σχεδόν όλο το προηγούμενο έτος αλώνιζε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, με το «Oruc Reis» και όχι μόνο, στοχεύοντας να «γκριζάρει» όλες τις θαλάσσιες περιοχές που γλυκοκοιτάζει.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία μετά το ταραχώδες τελευταίο διάστημα και με τελευταία εξέλιξη τις αποφάσεις της πρόσφατης -αποτυχημένης για την Ελλάδα- Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Οι Τούρκοι επιμένουν να προκαλούν και οι Γερμανοί να πιέζουν για την επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποδειχθούν «η συνέπεια και η συνέχεια» της αποκλιμάκωσης που θέλει πια να δείξει η Άγκυρα, κάτι που έως τώρα δεν έχει διαφανεί.

Το νήμα των συζητήσεων, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να ξαναπιαστεί από εκεί όπου είχε μείνει, όταν οι συζητήσεις διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας, με αντικείμενο τη μία και μόνη εκκρεμότητα, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Την ίδια ώρα, η γείτων θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης, τινάζοντας στον αέρα τις όποιες προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου. Και αυτό ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει διατεθειμένος να εργαλειοποιήσει ανά πάσα στιγμή το Μεταναστευτικό, προκειμένου να εκβιάσει Ελλάδα και Ευρώπη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This