Ν. Δένδιας «Ουδείς Πρωθυπουργός δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων»

«Είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης»

Must Read

Το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων απέναντι στην Τουρκία έθεσε ο Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, όπου συζητείται η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο. Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι τα χωρικά ύδατα δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και επεσήμανε με πάσα σαφήνεια: «Ουδείς Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων». Ας το ελπίσουμε…

Σε ότι αφορά την επέκταση στην Κρήτη, ο κ.Δένδιας έδωσε την εξής απάντηση: «Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Απαντώντας σε παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ότι υπάρχει διάσταση διατυπώσεων, του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εξωτερικών για τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε: «Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη. Ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία, με μια από τις όμορες χώρες. Αναφέρομαι στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόκλιση».

Συνεχίζοντας το θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, σχολίασε: «Όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματος μας. Η Ιταλία γνώριζε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε μαζί τους. Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν έκανε σαφή δήλωση, όταν δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και η Αλβανία έχει ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της, χωρίς να ρωτήσει την Ελλάδα».

«Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι υφισταμένη του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών»

Αναφερόμενος στη συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού. Είναι όμως διπλωμάτις. Και υπό την διπλωματική της ιδιότητα, είναι υφισταμένη του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών. Και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών. Και επί τούτου έχω και σαφή δήλωση ότι γνώριζα, ως μη έδει. Το έκανα αυτό, όχι για να πω το αυτονόητο, που οποιοσδήποτε καλόπιστος θα αντιλαμβανόταν. Αλλά ακριβώς, για υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές, η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι μπορεί να γίνονται πράγματα, εν αγνοία, είναι καταστροφική».

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε δε «να καταγραφεί στη μνήμη των κομμάτων συνολικά», το εξής: «Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα κυβέρνηση και για τον εαυτό μου, να ασκείται διαφορετική πολιτική, από την πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό για τη χώρα θα ήταν καταστροφικό. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται, αλλά και δεν νοείται».

Γ. Κατρούγκαλος: «Θα στηρίξουμε μια εθνική στρατηγική. Εφόσον υπάρχει»

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είπε μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης «και όχι μόνο νότια Κρήτης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. Η επέκταση νότια και ανατολικά και της Κρήτης πρέπει να προχωρήσει, «για να ανασχεθεί η παράνομη τουρκική επιθετικότητα, που την είδαμε να εκδηλώνεται, με θρασύτητα μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων. Περιμένουμε να δούμε πως θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει αναγγείλει ήδη από τον Αύγουστο την επέκταση».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να προχωρήσει, «αλλά η κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσει το σχέδιο και την τακτική της στις διερευνητικές. Εμείς είμαστε πατριωτική δύναμη. Θα στηρίξουμε μια εθνική στρατηγική. Εφόσον υπάρχει. Η οποία προφανώς θα πρέπει να διαμορφωθεί από ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όχι από κηδεμόνες, όχι από προστάτες», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητέρα για δεύτερη φορά η Ισμήνη Νταφοπούλου-Το φύλο του μωρού

Η πρώην Σταρ Ελλάς, Ισμήνη Νταφοπούλου έγινε μητέρα για δεύτερη φορά και το ανακοίνωσε η ίδια μέσα από τον...

More Articles Like This