«Άραγε όλοι αυτοί που κάνουν τόσο μεγάλο αγώνα για να βγουν βουλευτές, θέλουν τόσο πολύ να αγωνιστούν ώστε η χώρα και οι πολίτες να έχουν ένα καλύτερο αύριο;» Αυτό είναι ένα από τα ερωτηματικά που ταλανίζουν, συχνά-πυκνά, την πλειοψηφία των κοινών θνητών, κυρίως σε μια προεκλογική περίοδο.
- Του Αντώνη Ι. Αντωνιάδη
Οι απαντήσεις είναι υποκειμενικές και ποικίλουν. Το βέβαιο είναι ότι η εξουσία αποτελεί πάντα ένα ισχυρό κίνητρο για να είσαι κοντά της. Όμως στη χώρα μας και ειδικά τις εποχές των «ευτραφών αγελάδων», το να είναι κάποιος βουλευτής σήμαινε πολλά προνόμια και σημαντικές οικονομικές απολαβές.
Με την κρίση στο κατώφλι της χώρας, άρχισαν τα μηνύματα δυσφορίας για το βουλευτικά προνόμια. Έτσι ήρθαν και οι πρώτες περικοπές. Το τελευταίο «οχυρό» που έπεσε κατά τη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το «γενναίο» αφορολόγητο των βουλευτών. Από 1-1-2014 είχε καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης, που οριζόταν από το άρθρο 5 του Ζ’ ψηφίσματος του 1975 και της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής, που ίσχυε για τους βουλευτές και τους δικαστές. Δεν είχαν καταργηθεί όμως τα άρθρα σύμφωνα με τα οποία κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια ΔΟΥ αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης σαν τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος. Η ετήσια αύξηση εσόδων από την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή, υπολογίζεται από το 2018 και μετά στα 44 εκατομμύρια ευρώ.
Στο «δια ταύτα», οι βουλευτές σήμερα ως προς τις αποδοχές τους είναι χωρισμένοι σε κατηγορίες ανάλογα με την περιφέρεια που εκλέγονται και λαμβάνουν συνολικά από 7.000,34 έως 7.523,71 ευρώ μηνιαίως.
Ειδικότερα το σύνολο της βουλευτικής αποζημίωσης διαμορφώνεται ως εξής:
- Βουλευτική αποζημίωση: 5.135,04 ευρώ.
- Δαπάνες οργάνωσης γραφείου: από 664,99 έως 831,36 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.
- Ταχυδρομική ατέλεια: 909,31 ευρώ.
- Έξοδα κίνησης: από 291,00 έως 648,00 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.
Το ποσό αυτό αυξάνεται με τις συμμετοχές που θα έχει ο βουλευτής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η αποζημίωση αυτή ανέρχεται στα 75 ευρώ για κάθε συνεδρίαση και φορολογείται.
Τα βουλευτικά προνόμια δεν εξαντλούνται όμως στο εκκαθαριστικό σημείωμα της βουλευτικής αποζημίωσης.
Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να έχουν το λεγόμενο «βουλευτικό» αυτοκίνητο, το οποίο μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ. Οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κ.εκ. και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και 1.200 ευρώ μίσθωμα.
Οι βουλευτές της επαρχίας έχουν στη διάθεσή τους 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής (δηλαδή ένα την εβδομάδα) για τον νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του, έναν ή δυο αστυνομικούς και τέσσερις υπαλλήλους. Οι δύο είναι μετακλητοί και πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους και οι άλλοι δύο οι επιστημονικοί συνεργάτες από τη Βουλή.
Οι βουλευτές δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού και η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ. Αν υπερβούν το όριο, καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά.
«Δωράκι» επίσης υπάρχει και για τους βουλευτές επαρχίας που χρησιμοποιούν διόδια. Η Βουλή καταβάλλει το αντίτιμο των διοδίων για 5 μεταβιβάσεις, μετ’ επιστροφής, μηνιαίως, από και προς την εκλογική τους περιφέρεια. Το ποσό υπολογίζεται για κάθε βουλευτή από 60-300 ευρώ μηνιαίως.
Πάντως και οι βουλευτές βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη κάθε μήνα για να καταβάλουν την εισφορά τους στο κόμμα.
Με τα δεδομένα της περασμένης κοινοβουλευτικής περιόδου ο κάθε βουλευτής έδινε κάθε μήνα στο κόμμα του τα ακόλουθα ποσά:
ΣΥΡΙΖΑ: 2150 ευρώ ο κάθε βουλευτής της
ΝΔ: 770 ευρώ.
ΚΙΝ.ΑΛ: 867 ευρώ.
ΚΚΕ: οι βουλευτές του καταθέτουν στο κόμμα ολόκληρη την αποζημίωση και παίρνουν από το κόμμα ένα ποσό