Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023

Κ. Μητσοτάκης: «Ο δυτικός προσανατολισμός μας είναι αδιαπραγμάτευτος»

Τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης τα χαρακτήρισε «ευκαιρία για ιστορικό αναστοχασμό».

Συντάκτης: Newsroom

Το όραμά του για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης ως κεντρικός εισηγητής στην συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας μια εθνικής αυτοπεποίθησης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο διακύβευμα της χώρας για τα επόμενα 100 χρόνια προβαίνοντας και σε μια ιστορική αναδρομή, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της ελληνικής Διασποράς.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για το ευρύ πλέγμα συμμαχιών και την ισχυρή αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδος, η οποία όμως δεν απαγορεύει τη συμμετοχή στο τραπέζι των συζητήσεων με τη γείτονα χώρα.

Ο κ.Μητσοτάκης, ξεκινώντας την συζήτηση, αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης και την χαρακτήρισε «ευκαιρία για ιστορικό αναστοχασμό».

Είπε ότι το διακύβευμα των πρώτων 100 χρόνων από την επανάσταση ήταν η εθνική ολοκλήρωση, των επόμενων 100 χρόνων η οικονομική ανάπτυξη και προσέθεσε ότι το διακύβευμα των επόμενων 100 ετών είναι μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση.

Έδωσε έμφαση στην οικονομική ευημερία προς όφελος όλων και είπε ότι έτσι θα εξασφαλιστεί για τη χώρα μια ισχυρή περιφερειακή θέση και θα συνδυάζει την σκληρή ισχύ με την οικονομική δύναμη. Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει σήμερα στη χώρα μας η δυνατότητα επενδύσεων με ήπια ισχύ, ώστε να ασκεί πολιτική με μη παραδοσιακούς τρόπους.

Ανέφερε ως παράδειγμα την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας που -όπως είπε- «προέκυψε από το πώς διαχειριστήκαμε την πανδημία και αλλάζει την εικόνα που έχουν άλλοι για τη χώρα μας, τους αιφνιδιάζει ευχάριστα, και μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί αυτή την κρίση πολύ καλύτερα από πλούσιες και πιο οργανωμένες χώρες. Και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος ώστε να προσελκύσει επενδύσεις».

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην "σκληρή ισχύ" στον αντίποδα της ήπιας ισχύος, που προανέφερε και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Ότι η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας με τις συμμαχίες της και με την επενδύσεις στην άμυνα, είναι ισχυρή, αλλά δεν απαγορεύει τη χώρα μας να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι παράμετροι σκληρής ισχύος, είναι οι συμμαχίες μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τόνισε ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία αφορούν και την Ευρώπη, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο.

«Διευρύναμε το πλέγμα των συμμαχιών μας με χώρες που βλέπουμε με το ίδιο πρίσμα τον κόσμο. Χωρίς καλή οικονομία θα ήμασταν αδύναμοι να προβάλλουμε την ισχύ που επιθυμούμε, και σήμερα δανείζεται η χώρα με το ιστορικά χαμηλότερο επιτόκιο. Η χώρα έχει αξιόπιστη κυβέρνηση, που ακούγεται και συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς μιλώντας και για τα προβλήματα των άλλων, όχι μόνο για τα δικά μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην «έξυπνη ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος της χώρας», ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάνουμε μια σειρά από κινήσεις που στέλνουν μήνυμα ότι η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων ενισχύεται με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο» και προσέθεσε:

«Δεν είναι πρόθεσή μας όμως να μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών. Αυτό θα ήταν λάθος. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση χωρίς κανείς να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύς μας είναι ισχυρότατη. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας απαγορεύσει να καθόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων».

Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ένα μέρος μιας χώρας που έχει αυτοπεποίθηση είναι να μιλάει και να υπερασπίζεται τα δίκαιά της, και ενίοτε στο εσωτερικό τής χώρας να αντιπαλεύει φωνές οι οποίες είναι τόσο ακραίες που να οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις που δεν θέλουμε ή δεν θεωρούμε ότι είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος» και τόνισε: «Δεν πρέπει να παθιαζόμαστε από συναισθηματικές αντιδράσεις στην εξωτερική πολιτική, οι οποίες ξέρουμε πού μας οδήγησαν τα τελευταία 200 χρόνια».

Προσανατολισμένη στη Δύση η Ελλάδα

Ο κ.Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα για το πώς τοποθετείται η χώρα στον διεθνή ανταγωνισμό και ειδικά στον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον ψυχρό πόλεμο, όπως τον γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι, γεωπολιτικά και αξιακά, τοποθετημένη στη δυτική σφαίρα». Τόνισε ότι η ένταξη στην ΕΕ επικυρώθηκε πριν από 40 χρόνια, συμμετέχουμε εδώ και πολλά χρόνια στο ΝΑΤΟ, «και το ότι είμαστε μια αστική φιλελεύθερη δημοκρατία οικοδομημένη στα πρότυπα διακυβέρνησης δυτικού τύπου, αποδεικνύει ότι ο προσανατολισμός μας είναι αδιαπραγμάτευτος».

Όμως, όπως είπε, «ως τρίτος πόλος, ως Ευρώπη θα πρέπει να έχουμε μια δική μας στρατηγική που μπορεί να μας φέρνει κοντά στις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές οικονομικές σχέσεις και με την Κίνα. Πρέπει να δούμε πώς η ΕΕ τοποθετείται απέναντι στον διπολισμό, και φοβάμαι ότι ακόμη δεν έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική».

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι στα ζητήματα ασφάλειας πρέπει να επενδύουμε ως Ευρώπη στην στρατηγική αυτονομία, και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι είμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και η πύλη εμπορίου από την Ανατολή αλλά και την Ανατολική Αφρική- και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε πιο ευέλικτα, αλλά χωρίς να θέσουμε εν αμφιβολω τον βασικό μας προσανατολισμό.

Όπλο μας η ελληνική Διασπορά

Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ελληνική Διασπορά την χαρακτήρισε «σημαντικό πυλώνα ήπιας ισχύος» και ανέφερε ότι «δεν είχαμε συνεκτική στρατηγική στο παρελθόν και τώρα εμείς θέλουμε να το διορθώσουμε, αφού η Διασπορά έχει σημαντική προστιθέμενη αξία». Τόνισε με έμφαση το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους και προσέθεσε ότι ο ίδιος θα ήθελε να ήταν πιο ευρεία η συμμετοχή, «αλλά δεν ήταν δυνατόν λόγω κομματικών ισορροπιών επειδή θέλαμε 200 βουλευτές».

Όπως είπε, «θέλουμε τους Έλληνες της Διασποράς ενεργά συμμετέχοντες στα πολιτικά δρώμενα της χώρας» και προσέθεσε ότι μετά την πανδημία η οικονομία θα μπει σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης και πως οι ξένες εταιρείες που επενδύουν στη χώρα αναζητούν στελέχη με τα χαρακτηριστικά που έχουν πολλοί από αυτούς που έφυγαν από τη χώρα, «και θέλουμε να επιστρέψουν».

Την επόμενη δεκαετία «θα ξεφύγουμε από το τέλμα της προηγούμενης»

Εκτίμησε ότι αυτή δεκαετία θα είναι πολύ καλή για τη χώρα μας, και ότι «θα ξεφύγουμε από το τέλμα της προηγούμενης δεκαετίας», σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι που έφυγαν από τη χώρα μπορούν να φέρουν πίσω διαφορετικές παραστάσεις, βιώματα, και εμπειρίες και σε αυτό βρίσκεται η μεγάλη προστιθέμενη αξία που μπορεί να φέρει η διασπορά στην πατρίδα μας».

Ανέφερε ως παράδειγμα τις διαφορετικές αντιλήψεις για το νόμο για την παιδεία που ψηφίστηκε χθες. Όπως είπε η ελληνική κοινωνία στηρίζει το νόμο, αλλά ειδικά «τα παιδιά που έχουν βιώματα από το εξωτερικό είναι στη συντριπτική πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Τεράστια προίκα για τη χώρα μας η Διασπορά, όπως και η ελληνική γλώσσα» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορούμε να γίνουμε ένα κράτος της "έξυπνης Ελλάδας" με ήπια ισχύ, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι το γεγονός ότι όλοι οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν μέσω τηλεκπαίδευσης στα μαθήματα, είναι έκφραση ήπιας ισχύος.

«Έξυπνη ισχύς είναι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην πράξη. Κάναμε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο επιλύοντας διαφορές δεκάδων ετών. Αυτό είναι έκφραση έξυπνης ισχύος. Να χτίζουμε νέες συμμαχίες πέρα από την κυριαρχία μας στα Βαλκάνια, με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Να θέτουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της σχέσης με Ινδία και την παρουσία της χώρας στην Αφρική που σήμερα είναι παραμελημένη από την ελληνική εξωτερική πολιτική» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι έξυπνη ισχύς είναι να ξεφεύγεις από τα στερεότυπα της εξωτερικής πολιτικής όπως την βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, να αναγνωρίζεις πως αλλάζει ο κόσμος, και να είσαι πρωτοπόρος.

«Έξυπνη ισχύς είναι που είμαστε από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που είπαμε να κλείσουμε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης σε μια οικονομία ελάχιστων και αργότερα μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Αυτό μας έβαλε στον χάρτη των χωρών που αγκαλιάζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος με αυτοπεποίθηση και δεν δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Στην εκδήλωση μετείχαν οι καθηγητές Χρυσόστομος Νικίας ( University of Southern California), Αθανάσιος Πλατιάς (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Αριστοτέλης Τσιαμπίρης (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και Σπυρίδων Λίστας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Σώκου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύα Καιλή: Οι πρώτες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα μετά την αποφυλάκιση

Ενεργή στα κοινωνικά δίκτυα είναι και πάλι η Εύα Καϊλή, μετά από ένα αρκετά...

Εκλογές 2023: 44 κόμματα δήλωσαν συμμετοχή – Στις 8 Ιουνίου η απόφαση από τον...

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν συνολικά συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου,...

Βέλη κατά ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του για την Ροδόπη, τον Οζγκιούρ Φερχάτ

Σάλος έχει δημιουργηθεί με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος...

Υποψήφιος βουλευτής: «Ο Ομπάμα σίγουρα θα ήταν ΠΑΣΟΚ»!

Ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης εξέφρασε τον θαυμασμό του...

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ οφείλει απαντήσεις για το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων και όχι...

«Πειστική απάντηση και όχι αστείες δικαιολογίες», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από τη...

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο τον συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων

Ο Ηλίας Κασιδιάρης γνωστοποίησε ότι κατέθεσε στον Άρειο Πάγο δήλωση του Συνασπισμού Ανεξάρτητων Υποψηφίων...

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Σκέρτσου και Μητσοτάκη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων: «Οι μάσκες έπεσαν»

Ούτε κοστολόγηση προγραμμάτων, ούτε debate, ούτε τίποτα... Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία...

Γιατί δεν θα προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» ο Ερντογάν – Παρέμβαση Παυλόπουλου για τα ελληνοτουρκικά

Σε μια σημαντική παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά προχώρησε μέσω του ΑΝΤ1 ο πρώην Πρόεδρος...

Με Covid-19 ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ακυρώνεται η επίσκεψή του στο Άγιον Όρος!

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με ανάρτησή του στα social...

«Φορολογική δικαιοσύνη για όλους» λέει ο Ανδρουλάκης

Στη Σητεία περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επισκέφτηκε...

Επιστολή Μπακογιάννη σε Βέμπερ για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη

Επιστολή στον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έστειλε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη για την...

Υπ. Εσωτερικών: Τι διαφορετικό θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Διευκρινίσεις σχετικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζοντας τις...

Μάντζος: «Και ξεχασιάρης και μαρτυριάρης ο Σκέρτσος»

Με ευθείες βολές απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, στον Άκη...

Τσίπρας: Πάμε να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο και μετά να έρθει...

Επίσκεψη στην Δυτική Αθήνα, σε Αγίους Αναργύρους και Χαϊδάρι, πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του...

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιων τις τσέπες πήγαν τα 15 δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων;

«Χωρίς προηγούμενο η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

«Ήταν 4 μέρες χωρίς νερό και φαγητό», λέει ο γιος της 48χρονης που εξαφανίστηκε στις Αρχάνες

Ενώθηκε και πάλι η οικογένεια στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης που το περασμένο Σάββατο δοκίμασε ένα ισχυρό σοκ όταν η 48χρονη μητέρα εξαφανίστηκε από το...

Συνελήφθη ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος μετά από συνέντευξη στον Τριανταφυλλόπουλο

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί το πρωί της Παρασκευής στον γνωστό επιχειρηματία Αργύρη Παπαργυρόπουλο, ο οποίος κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα της Γλυφάδας.Όπως αναφέρει το zougla.gr, ο...

Δίωξη και στον Ζαχαρία Στουρνάρα για τα Τέμπη – Ο «κύριος τέλος» στο βίντεο της ντροπής

Κακουργηματική δίωξη και στον Διευθυντή Συντήρησης του ΟΣΕ που φίμωσε τον σταθμάρχη και μετά εμφανίστηκε σε ρόλο... επιβάτη

Συντετριμμένοι η σύζυγος και τα παιδιά του Πάγκαλου – Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας τελευταίο αντίο

Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, αποχαιρέτησαν τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο, οι συγγενείς, οι φίλοι αλλά και οι συνεργάτες του.Επιθυμία του Θεόδωρου Πάγκαλου...

Φρίκη και αποτροπιασμός από την αποκάλυψη που έκανε χαμογελαστός ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Με χαμόγελο περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αιματοβαμμένες στιγμές της κατοχής, όταν βομβαρδίστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου, προκαλώντας αποτροπιασμό.Μιλώντας σε πολίτες στην Κόρινθο...

Ξανά μαζί Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι!

Κάτω από την ίδια στέγη διαμένουν πλέον η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, λίγες ημέρες μετά την απόφαση των βελγικών Αρχών...
spot_img

NEWSROOM

spot_img