Επανέναρξη διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί με την ατζέντα του 2017!

Must Read

«Θέλω να δω έναν τουρκοκύπριο συμπατριώτη»!  Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της ανεπίσημης συνάντησης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου.

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και «στους σχεδιασμούς της Άγκυρας που αξιώνει με θράσος σχεδόν τα μισά δικαιώματα της Κύπρου στη θάλασσα» 

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Προδρόμου, ο πρόεδρος της Κύπρου θα προσπαθήσει να επιτύχει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που αυτές έμειναν το 2017 και αξιοποιώντας τις έξι παραμέτρους που πρότεινε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

«Ο κ. Αναστασιάδης», όπως σημείωσε, «θα πορευτεί σε αυτή τη συζήτηση έχοντας ως παρακαταθήκη τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις της ΕΕ που εγκαλούν την Τουρκία να συμπεριφερθεί ανάλογα με το διεθνές δίκαιο». Αναφερόμενος στον τουρκικό επεκτατισμό, είπε πως δυστυχώς συνεπικουρείται «και από την τ/κ πλευρά, η οποία αντί για μια συνεννόηση και συνδιαλλαγή στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, αποπειράται να βάλει την Τουρκία συνέταιρο στους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου», παρακωλύοντας την ουσιώδη διαπραγμάτευση.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι αδιανόητο, την ώρα που η τουρκική ηγεσία μας απειλεί ακόμα και με επανάληψη της βάρβαρης επίθεσης του 1974, κάποιοι να μην διστάζουν μέχρι και να ενοχοποιούν τη δική μας πλευρά, ορμώμενοι από κομματική αντιπαλότητα κατά της κυβέρνησης.

«Τέτοιες συμπεριφορές τις έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Σήμερα επιβάλλεται ενότητα απέναντι σε ό,τι απειλεί την Κύπρο», πρόσθεσε. Ο ίδιος κάλεσε τα κόμματα πέρα από πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές, με γνώμονα το χρέος για την πατρίδα, να στηρίξουν από κοινού την προσπάθεια απέναντι στην Τουρκία. Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση επεσήμανε πως θα καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση κοινού εδάφους, μετά και την αντιπαράθεση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ. Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του γ.γ. του ΑΚΕΛ στην εφημερίδα «Πολίτης της Κύπρου» ότι πρέπει να καθησυχαστούν οι ανησυχίες Τουρκίας και Τ/Κ στο ζήτημα του φυσικού αερίου, διερωτήθηκε για ποιες ανησυχίες γίνεται λόγος όταν η Τουρκία θέλει να οικειοποιηθεί τη μισή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Προδρόμου κλήθηκε να σχολιάσει και προχθεσινή συνέντευξη του Μ. Ακιντζί στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο είναι το αντίβαρο των Βαρωσίων. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, για την Αμμόχωστο υπάρχουν ήδη αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. Να σημειώσουμε τέλος πως στη συνέντευξή του ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως προσέρχεται στη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη «με ανοικτή καρδιά αλλά και με πολιτική βούληση», έχοντας ως επιθυμία ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η ατζέντα, πρόσθεσε, είναι ανοικτή με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να υπάρξουν καλές εξελίξεις.

Όσον αφορά το θέμα του αερίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το πολιτικό κλίμα ως έχει σήμερα δεν βοηθά σε κάτι τέτοιο. Διέξοδο, πρόσθεσε, αποτελούσε η πρότασή του για κοινή επιτροπή που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, αλλά μπορεί να συζητήσει και άλλες επιλογές, όπως την ιδέα για μορατόριουμ, που είχε υποβάλει ο Νίκος Ρολάνδης. Θα θέσει, είπε, το θέμα προς συζήτηση στις 9 Αυγούστου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει όποιο θέμα θέλει, όπως αυτό των Βαρωσίων.

«Οποιαδήποτε κίνηση αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου», δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης, «δεν πρέπει να αποκλείει τα ΗΕ, δεν πρέπει να αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι θέλει να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This